search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:21
MENU CLOSE

O πλανήτης χτυπάει κόκκινο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2005
25-01-2018
28.01.2018 06:25
camel.jpg
 
Άμεσος ο κίνδυνος υπερθέρμανσης της Γης. Τι δείχνουν η έκθεση του ΟΗΕ και σχετικές μετρήσεις
«Καμπανάκι κινδύνου» άρχισε να χτυπάει για την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς, σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών και όπως δείχνουν οι σχετικές μετρήσεις, υπάρχει «πολύ υψηλός κίνδυνος» να ξεπεραστεί μέχρι τη δεκαετία του 2040 το φιλόδοξο όριο που καθορίστηκε στη συμφωνία του Παρισιού. 
 
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας αποφασίστηκε «να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα». Όπως όλα δείχνουν, μόνο μια άνευ προηγουμένου αποφυγή της χρήσης ορυκτών καυσίμων θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις των χωρών να περιορίσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή.
 
Η επιτυχία αυτού του στόχου σημαίνει ότι θα απομακρυνθεί το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, όπως αναφέρει η έκθεση που συνέταξαν επιστήμονες της Διακυβερνητικής Ομάδας του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC). 
Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι η τελική έκδοση της έκθεσης θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο, αλλά μέχρι τότε ενδέχεται να υποστεί αλλαγές από επιπλέον πορίσματα της έρευνας.
 
Σημειώνεται ότι συνολικά 195 χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού και 173 έγιναν συμβαλλόμενα κράτη στο έγγραφο, το οποίο αποσκοπεί στη συγκράτηση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία πέρυσι, αμέσως μετά την εκλογή του, υποστηρίζοντας ότι έθεσε τους Αμερικανούς εργαζόμενους – ιδιαίτερα στη βιομηχανία άνθρακα – σε «οικονομικό μειονέκτημα».
 
Σε συνέντευξή του στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής προστασίας του Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Τραμπ, Σκοτ Προύιτ, δήλωσε ότι «το κλίμα αλλάζει. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι πώς θα γνωρίζουμε ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία επιφάνειας το 2100;».
Από την πλευρά του, ο Στέφαν Ράμστορφ, επικεφαλής της ανάλυσης γήινων συστημάτων στο Ινστιτούτο Potsdam για την Κλιματική Έρευνα, επισήμανε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για συγκεκριμένες θερμοκρασίες, αλλά για γρήγορες αλλαγές της θερμοκρασίας που προκαλούν προβλήματα.
 
Αν αυξηθεί η θερμοκρασία…
Παρόλο που η συμφωνία είχε ως στόχο να διατηρήσει τη μεταβολή των παγκόσμιων θερμοκρασιών «πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου», ο πιο φιλόδοξος στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή των επιβλαβών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αυτές περιλαμβάνουν φυσικές καταστροφές, όπως ξηρασία και πλημμύρες, οι οποίες συνδέονται όλο και περισσότερο με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες.
«Γνωρίζουμε ότι ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι απαιτητικός», δήλωσε στον «Independent» ο καθηγητής Νάιτζελ Άρνελ, κλινικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, το οποίο ηγήθηκε της έρευνας. Επιπλέον πρόσθεσε ότι «εάν πετύχουμε αυτόν τον στόχο, τότε μπορούμε να αποφύγουμε από 60% έως 95% των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».
 
Η έκθεση της IPCC ανατέθηκε για να προσδιορίσει την πιθανότητα επίτευξης αυτών των στόχων θερμοκρασίας. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι ανέφικτος, καθώς ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορούσε να ξεπεραστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Το σχέδιο έκθεσης αναφέρει ότι δεν υπήρξε ιστορικό προηγούμενο για το είδος των αλλαγών που απαιτούνται στη χρήση ενέργειας προκειμένου να διατηρηθούν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες κάτω από το όριο-στόχο.
 
Οι προτεινόμενες λύσεις
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αντικαταστήσουν γρήγορα τα ορυκτά καύσιμα και το διοξείδιο του άνθρακα θα πρέπει να απομακρυνθεί σταδιακά από την ατμόσφαιρα.
Αυτού του είδους η απομάκρυνση θα απαιτούσε την ανάπτυξη τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και ενδεχομένως τη φύτευση των δασών για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα.
 
«Εάν η τελική έκδοση της ειδικής έκθεσης της IPCC καταλήξει τον Οκτώβριο στο συμπέρασμα ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να παραβιαστεί το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου μέχρι τα μέσα του αιώνα, δεν θα ήταν έκπληξη», δήλωσε ο Βρετανός καθηγητής και μέλος του Συμβουλίου Έρευνας Φυσικού Περιβάλλοντος Φίλιπ Γουίλιαμσον, ο οποίος έχει κληθεί να αναθεωρήσει το τρέχον σχέδιο της έκθεσης, αλλά δεν έχει ακόμη δει το έγγραφο.
 
Σημείωσε ότι στα συμπεράσματά της συγκαταλέγονται και οι προβλεπόμενες μελλοντικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Οι πιο αισιόδοξες από αυτές τις προβλέψεις υποδηλώνουν ότι οι στόχοι μεταξύ 1,5 και 2 βαθμών Κελσίου θα μπορούσαν να είναι εφικτοί.
Ωστόσο, αυτοί οι στόχοι θα απαιτήσουν μια «υπέρβαση» – μια περίοδο κατά τις επόμενες δεκαετίες, όταν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα ξεπερνούν αυτά τα όρια, μόνο για να μειωθούν ξανά. «Για να επιτευχθεί ένα σταθερό κλίμα απαιτούνται μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ο στόχος αυτός συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία του Παρισιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά πρέπει να είναι και στόχος σε εθνικό επίπεδο, με κάθε χώρα να θέτει μια φιλόδοξη ημερομηνία ως προς το πότε θα επιτευχθεί», τόνισε ο καθηγητής Γουίλιαμσον.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:21