search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:35
MENU CLOSE

Ταγίπ ο Πυρομανής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2005
25-01-2018
27.01.2018 06:40
toyrk.jpg

 

Η φωτιά που άναψε εισβάλλοντας σε κουρδικές περιοχές μπορεί να τον… κάψει

«Παίζει με τη φωτιά» ο Ταγίπ Ερντογάν, επιλέγοντας την εισβολή του τουρκικού στρατού στις «εστίες» των Κούρδων στα βόρεια σύνορα της Συρίας. Όμως, αυτή τη φορά, ο «σουλτάνος» δεν αποκλείεται να καεί.
 
Αυτό εκτιμά ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη γειτονική στην Ελλάδα χώρα η πολεμική επιχείρηση στην επαρχία Αφρίν, που τελεί υπό την κατοχή των Κούρδων της Συρίας.
Έπειτα από τέσσερις ημέρες αεροπορικών βομβαρδισμών του τουρκικού στρατού στους κουρδικούς θύλακες, ο έως τώρα απολογισμός των θυμάτων της επιχείρησης με κωδική ονομασία…. «Κλαδί Ελιάς», είναι 49 νεκροί, ανάμεσα τους 24 άμαχοι και 25 αντάρτες του Ελευθεριακού Συριακού Στρατού οι οποίοι υποστηρίζουν τους Τούρκους, καθώς επίσης και δύο Τούρκοι στρατιώτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα «Guardian» ο Βρετανός δημοσιογράφος Simon Tisdall σε άρθρο του με τίτλο «Το ριψοκίνδυνο παιχνίδι του Ερντογάν σύντομα μπορεί να του… βγει ξινό», η βεντέτα του Τούρκου προέδρου με τους Κούρδους έχει πάρει επικίνδυνη τροπή.
Αψηφώντας τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος  πρόεδρος ποντάρει σε μια μεγάλη νίκη επί των συροκουρδικών δυνάμεων που έχουν υπό την κυριαρχία τους την περιοχή, έπειτα από την ανακατάληψή της από τον ISIS.
 
Αμερικανικό παιχνίδι
Η πρόθεση των ΗΠΑ να δημιουργήσουν έναν τακτικό στρατό 30.000 ανδρών στα βοειοδυτικά σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, όπου το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης των 610 χιλιομέτρων της επαρχίας ελέγχεται από Κουρδικούς θύλακες «πιστούς» στο Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (PYD) και το στρατιωτικό του σκέλος της Κουρδικής Πολιτοφυλακής, ήταν η αφορμή που έψαχνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εισβάλει στη Συρία, με την πρόφαση της δημιουργίας μιας ουδέτερης ζώνης στα σύνορα που, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, «θα προστατεύσει τις νοτιοδυτικές πόλεις της χώρας από πιθανές επιθέσεις με πυραύλους από τους Κούρδους συμμάχους του PKK».
 
Για το καθεστώς Ερντογάν και, κατ’ επέκταση, την ελεγχόμενη από το κόμμα του – το ΑΚΡ – κυβέρνηση της Τουρκίας, οι Κούρδοι της Συρίας διατηρούν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τους αντάρτες του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία και, κατά συνέπεια, θεωρούνται και αυτοί «τρομοκράτες» για τους Τούρκους.
 
Απαντώντας, οι εκπρόσωποι της Κουρδικής Πολιτοφυλακής προειδοποίησαν τον Τούρκο πρόεδρο ότι «δεν πρόκειται να χαρίσουν ούτε μια ίντσα» από τα εδάφη τους και πως «10.000 μαχητές στην πόλη Αφρίν είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για την υπεράσπισή της».
Σε  αυτό το «θέατρο του παραλόγου» ο Ταγίπ Ερντογάν φαινομενικά είναι απομονωμένος στη διεθνή σκηνή. 
 
Στην πραγματικότητα όμως οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ κρατούν αμφίσημη στάση. Από τη μια επικρίνουν τους «γείτονες» για τους βομβαρδισμούς σε βάρος Κουρδικών θέσεων, αλλά παράλληλα αναγνωρίζουν και το «δικαίωμα» της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε βάρος «τρομοκρατών», όπως χαρακτηρίζονται οι αντάρτες Κούρδοι του PKK, στα σύνορά της.
 
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η στάση που τηρεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Δεχόμενος λίγες ερωτήσεις στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Άγγλο ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άλεξ Τίλερσον εξέφρασε την «ανησυχία» της κυβέρνησης Τραμπ για τις τουρκικές επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία σε βάρος Κούρδων, με τους οποίους η Ουάσιγκτον συνεργάζεται. 
 
Πρόσθεσε πάντως ότι «θεμιτές» είναι και οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της, κάτι που είχε δηλώσει νωρίτερα και ο Τζόνσον, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επέμβασης του τουρκικού στρατού στην επαρχία Αφρίν.
«Έχουμε ως στόχο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να συνεργαστούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τις θεμιτές ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας», δήλωσε ο Τίλερσον, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον εστιάζει στην επίτευξη σταθερότητας στη Συρία και στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος.
 
«Τυφλή» Μόσχα
Τα «στραβά μάτια» στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κάνουν και οι Ρώσοι, οι οποίοι κατηγορούνται από τους Δυτικούς ότι όχι μόνο είχαν πλήρη γνώση των σχεδίων της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά επέτρεψαν την ελεύθερη διέλευση των Τουρκικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της βορειοδυτικής Συρίας, που ουσιαστικά τελεί υπό τον έλεγχό τους.
 
Πάντως, η ρωσική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απέφυγε να πάρει σαφή θέση υπέρ ή κατά της επιχείρησης «Κλαδί Ελιάς».
 
Απώτερος σκοπός των Ρώσων είναι να αποκτήσουν τα «ηνία» στον ουσιαστικό έλεγχο των διαπραγματεύσεων σχετικά με την «επόμενη ημέρα στη Συρία», έπειτα από έξι χρόνια εμφύλιου αλληλοσπαραγμού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 500 χιλιάδες ανθρώπους και έχει στείλει στην προσφυγιά περίπου πέντε εκατομμύρια.
 
Άλλωστε, στα τέλη Ιανουαρίου (29-30.1), η κυβέρνηση Πούτιν, σε συνεργασία με το Ιράν και την… Τουρκία, προγραμματίζει νέα σύσκεψη μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων μερών στη ρωσική πόλη Σότσι, με σκοπό την εξεύρεση λύσης.
Σκοπός των Ρώσων, εν αντιθέσει με τους Αμερικανούς και τους λοιπούς συμμάχους στους στο ΝΑΤΟ που επιθυμούν την εκδίωξη του καθεστώτος του Σύρου μονάρχη Άσαντ και τη δημιουργία τριών αυτόνομων κρατιδίων που θα τελούν υπό τον έλεγχό τους, είναι η διατήρηση του υπάρχοντος «στάτους κβο» στην περιοχή.
 
Ο Ερντογάν όμως, ο οποίος ποντάρει την πολιτική του επιβίωση στο εσωτερικό στις λαϊκές μάζες που τάσσονται υπέρ της εισβολής των τουρκικών δυνάμεων στους κουρδικούς θύλακες της βορειοδυτικής Τουρκίας, δεν δείχνει να πτοείται από τις αντιδράσεις. Μη δείχνοντας κανένα σημάδι υποχωρητικότητας σκοπεύει να συνεχίσει τις εκκαθαριστικές επιθέσεις σε βάρος των κουρδικών θέσεων στην επαρχία Αφρίν και, ταυτόχρονα, να εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή ως ένας από τους βασικούς παίκτες για την επόμενη ημέρα στην ταραγμένη Μέση Ανατολή.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28