search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:02
MENU CLOSE

Tρίτη επέτειος για ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ με ανάσες και… πονοκεφάλους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2005
25-01-2018
26.01.2018 06:20
30/01/2016 - Media

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 και τη συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η εντολή προς την οποία ανανεώθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Η επέτειος συνέπεσε σχεδόν με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και την είσοδο στην τελική φάση του προγράμματος, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει το 2018 «ιστορική καμπή». 

Αναμένεται δε λίαν συντόμως μια νέα δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, μετά και την νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standrad’s and Poor’s, σε συνέχεια των αναβαθμίσεων του καλοκαιριού από τους οίκους Moody’s και Fitch. Με την επικείμενη έξοδο, αλλά και όσες επιχειρηθούν στη συνέχεια (αναμένονται δύο), η κυβέρνηση έχει την προσδοκία ότι θα γεμίσει το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας», το οποίο εκτιμά ότι μπορεί να αποτελέσει επαρκή εγγύηση για την «αυτοδύναμη» έξοδο της χώρας στις αγορές μετά τον προσεχή Αύγουστο, χωρίς δηλαδή την ενισχυμένη εποπτεία μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης, κάτι που στην πράξη ισοδυναμεί με τέταρτο μνημόνιο. Από τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτεί με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, στο εν λόγω μαξιλάρι, δηλαδή τα ταμειακά αποθέματα, θα κατευθυνθούν 1,9 δις. 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» εμφανίστηκε βέβαιος για την έξοδο από το πρόγραμμα. «Τα πράγματα είναι απλά», είπε, «τον Αύγουστο είτε η χώρα θα τελειώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα και θα βγει από τα μνημόνια, είτε δεν θα μπορεί ακόμη να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και θα αναγκαστεί σε τέταρτο μνημόνιο». Στο ερώτημα αν διακριτικά εγκαταλείπει η κυβέρνηση τα περί «καθαρής εξόδου» ο πρωθυπουργός μίλησε για «νεολογισμούς» που χρησιμοποιούν αυτοί που μιλούσαν για τέταρτο μνημόνιο και «τώρα βλέπουν ότι διαψεύδονται».
Όσο για την προληπτική γραμμή, ο πρωθυπουργός κράτησε χαμηλούς τόνους απέναντι στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση τον ακούει με πολλή προσοχή. Από την άλλη, ανέφερε πως η κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια τις αποφάσεις των Eurogroup, εν προκειμένω του Ιουνίου του 2017, η οποία προβλέπει τη δημιουργία «μαξιλαριού» ακριβώς για να μη χρειαστεί η πιστοληπτική γραμμή. Ωστόσο, άφησε μια αιχμή υπονοώντας ότι οι αναφορές Στουρνάρα δεν είναι σε συνεννόηση με την ΕΚΤ: «όσοι ξαφνικά έβαλαν στο τραπέζι κάτι άλλο πέρα από τις αποφάσεις, οφείλουν να εξηγήσουν το γιατί», τόνισε.
 
Πάντως, οι αμέσως επόμενοι μήνες δεν αναμένεται να κυλήσουν χωρίς πολιτικές δυσκολίες για την κυβέρνηση αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος: οι δανειστές πιέζουν ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση στο μέτωπο των πλειστηριασμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας το Σάββατο στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριέλαβε στα «βραχυπρόθεσμα προβλήματα» της κυβέρνησης τους πλειστηριασμούς. Σε αδρές γραμμές, ο ΥΠΟΙΚ θέλησε να καταδείξει πως οι πλειστηριασμοί είναι το «αναγκαίο κακό» ώστε να αποκατασταθεί η «κανονικότητα», δηλαδή και οι τράπεζες να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και τα νοικοκυριά να μπορούν να πάρουν ένα στεγαστικό δάνειο. 
 
Σημείωσε δε πώς η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα οχυρώσει την κυβέρνηση έναντι κινδύνων όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (σ.σ.: κάτι που θα κριθεί από τα stress test που ξεκινούν τον Φεβρουάριο) ή το να ζητάει το ΔΝΤ το αφορολόγητο να έρθει μπροστά (το 2019) – κάτι που θα συζητηθεί στην τέταρτη αξιολόγηση.
 
Πιθανότατα, πάντως, οι όποιες εσωκομματικές ανησυχίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έχουν καμφθεί υπό το παραπάνω επιχείρημα, καθώς στη συνεδρίαση δεν τέθηκε με ένταση το θέμα της περαιτέρω νομοθετικής ενίσχυσης.
 
Παρεμβάσεις στο φορολογικό
Πάντως, το Μαξίμου, πολιτικά επιχειρεί να προσπεράσει τα όποια προβλήματα αναμένεται να συναντήσει τους επόμενους μήνες και ήδη κάνει προβολή στην «επόμενη μέρα», επιχειρώντας να αναδείξει τους άξονες πολιτικής για το εναπομείναν διάστημα ως τις εκλογές, που σταθερά τοποθετούνται στο φθινόπωρο του 2019, αλλά και για παραπέρα. 
 
Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε τέσσερις άξονες πολιτικής για την επόμενη μέρα: το μοντέλο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, την κοινωνική δικαιοσύνη, ειδικά στο σκέλος της εργασίας και της κατανομής του διαθέσιμου εισοδήματος, το ζήτημα της φορολογίας και «το διαρκές μέτωπο με τη διαπλοκή και τη διαφθορά».
 
Ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα της φορολογίας, προβάλλεται εντόνως το τελευταίο διάστημα από τον πρωθυπουργό η επιδίωξη να αποκατασταθούν φορολογικές αδικίες σε βάρος της μεσαίας τάξης, για τις οποίες αφήνει να εννοηθεί ότι είναι προσωρινές και πως η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αυτές αναγκαστικά, καθώς εξαιτίας των μεγαλοφοροφυγάδων δεν κατάφερε να διευρύνει τη φορολογική βάση προς τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα, όπως επιδίωκε. 
 
Την περασμένη Παρασκευή λοιπόν, μιλώντας στο κόμμα σημείωσε πως «ήδη έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένες ελαφρύνσεις από τα ήδη νομοθετημένα μέτρα, τα λεγόμενα αντίμετρα, το 2019, που περιλαμβάνονταν στη δεύτερη αξιολόγηση», όμως «σίγουρα δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί». Είναι, είπε, «στις προτεραιότητες μας να εξετάσουμε τρόπους ώστε η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, που δεδομένα θα έχει θετική επίπτωση και στα προσδοκώμενα έσοδα, να αποτυπωθεί και σε μια σειρά θετικών παρεμβάσεων στο φορολογικό, κυρίως στα μεσαία και χαμηλά στρώματα που το έχουν πραγματικά ανάγκη». 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:00