16/12/2018 09:29:50
28.1.2018 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2005 στις 25-01-2018

Προσεκτικά κινείται η Εκκλησία

Προσεκτικά κινείται η Εκκλησία - Media
 
Στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο αποφασίζονται τα επόμενα βήματα για ΠΓΔΜ και συλλαλητήρια
Yπ ατμόν βρίσκεται η Εκκλησία για τον προσδιορισμό των επόμενων κινήσεών της στο «Μακεδονικό». Η ΔΙΣ έχει ήδη απορρίψει οποιαδήποτε λύση στο ζήτημα με χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγων του, όμως το θέμα των συλλαλητηρίων είναι αυτό που... αναστατώνει τις κεφαλές της Εκκλησίας. 
 
Μέχρι στιγμής, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν πήρε θέση για τη συμμετοχή της Εκκλησίας στα συλλαλητήρια. Η άποψη του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ήταν ξεκάθαρη και ηχηρή: «Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία» κατέληγε η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής μετά τη συνάντηση του Ιερώνυμου με τον Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα. 
 
Ωστόσο, εννέα μητροπολίτες συμμετείχαν στο κυριακάτικο συλλαλητήριο της συμπρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. 
Ο Ιερώνυμος προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της συμμετοχής λέγοντας, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους, πως ήταν εννέα οι παρουσίες στη συγκέντρωση από τους 82, εν συνόλω, μητροπολίτες της Εκκλησίας και τόνισε πως «η Εκκλησία δεν δέχεται ούτε το όνομα ούτε παράγωγα.
 
Πρέπει, όμως, με σύνεση, με νηφαλιότητα και ομοψυχία να σκεφτούμε τι θα κάνουμε παραπάνω». 
Ο Άνθιμος αρχικά είχε πει ότι δεν θα παραστεί στο συλλαλητήριο, αλλά στη συνέχεια άλλαξε άποψη και έδωσε το «παρών», προτρέποντας μάλιστα τη ΔΙΣ να πάρει θέση υπέρ της συμμετοχής της Εκκλησίας στα συλλαλητήρια. Πάντως ο Άνθιμος παραδέχθηκε, επί της ουσίας, ότι η αλλαγή της στάσης του οφείλεται στη μαζικότητα του συλλαλητηρίου. Όπως φάνηκε από τη στάση του Άνθιμου, το αναπάντεχο της μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής δημιουργεί πιέσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας.
 
Ανάλογο πρόβλημα, όπως φαίνεται, αντιμετωπίζει και η Ν.Δ., η οποία αν και  δεν συμμετείχε επίσημα στο συλλαλητήριο απέφυγε να αποτρέψει τους βουλευτές της από το να λάβουν μέρος, ενώ, ενόψει της συγκέντρωσης στην Αθήνα, ολοένα και περισσότερα «γαλάζια» στελέχη της δηλώνουν ανοιχτά ότι θα πάρουν μέρος και απορρίπτουν λύση με οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.