search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:09
MENU CLOSE

Μια ένωση για μερακλήδες: Ιδρύθηκε η Ελληνική Ένωση Καφέ

26.01.2018 09:12
Προσοχή: Νοθευμένο καφέ ανακαλεί ο ΕΦΕΤ - Media

   

Την προώθηση και προβολή των θέσεων των επαγγελματιών του κλάδου του καφέ στην Ελλάδα επιδιώκει η Ελληνική Ένωση Καφέ (ΕΕΚ), η οποία ανακοίνωσε την ίδρυσή της.

Στόχος της ΕΕΚ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η συμμετοχή στη διατύπωση των θέσεων, τη διαβούλευση αλλά και την υλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου για τον κλάδο του καφέ στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Παράλληλα, η ΕΕΚ επιδιώκει να προωθήσει τις θέσεις του κλάδου σε ότι αφορά θεσμικά και μη ζητήματα που αγγίζουν μεταξύ άλλων θέματα φορολόγησης και δασμών, καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και παραεμπορίου, υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και συσκευασιών, των απαραίτητων προδιαγραφών και επισημάνσεων στα προϊόντα καφέ, καθώς και τα ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Οι εταιρείες-ιδρυτικά μέλη είναι οι: ABEK Βεκράκος ΑΕ, Attica Terra FOOD AND DRINKS ΑΕΒΕ, Βιοτεχνία Καφέδων Γιάγκογλου, Γρ. Παπαχατζής ΟΕ, Cafetex ΑΒΕΕ, Coca-Cola ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ (3E) ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ, Global Coffee Company HELLAS-IKE, Ι. Παφίλης & ΣΙΑ ΟΕ, Ι. Ταλούμης & ΣΙΑ, JACOBS DOUWE EGBERTS GR ΕΠΕ, JACOBS DOUWE EGBERTS ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΦΕ GR ΕΠΕ, KAWACOM Hellas ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΦΕ ΑΕ, NESTLE Hellas ΑΕ, Στάθης Γ. Κούκος & ΣΙΑ ΕΠΕ, Unistar ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΕΠΕ, ΣΥΝΚΑΦΕ ΑΒΕΕ.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, με τη συμμετοχή των ιδρυτικών μελών που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία της εμπορικής δραστηριότητας, αλλά και το ευρύτερο φάσμα των επαγγελματιών του κλάδου του καφέ στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης εκλέχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΚ, καθορίστηκαν με σαφήνεια ο σκοπός και οι στόχοι της ενώ αποφασίστηκαν οι άμεσες δράσεις και οι προτεραιότητες που αφορούν το πρώτο διάστημα λειτουργίας της.

Τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕΚ εξέλεξαν ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου τον κ. Γιάννο Μπενόπουλο (Cafetex ΑΒΕΕ), Αντιπρόεδρο τον κ. Ηλία Παπαδόπουλο (NESTLE Hellas ΑΕ), Γραμματέα τον κ. Αναστάσιο Γιάγκογλου (Βιοτεχνία Καφέδων Γιάγκογλου), Ταμία τον κ. Γιώργο Κούκο (Στάθης Γ. Κούκος & ΣΙΑ ΕΠΕ) και μέλος τον κ. Γιώργο Σκούρτα (JACOBS DOUWE EGBERTS GR ΕΠΕ).

Σημειώνεται ότι οι πρώτες δράσεις της ΕΕΚ στηρίζονται σε τρείς βασικούς άξονες δραστηριοποίησης, τους οποίους η ένωση θεωρεί βασικές προτεραιότητες για το πρώτο διάστημα λειτουργίας της. Αρχικά η ΕΕΚ αποσκοπεί στη μείωση ή και στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ. Επιπλέον, προσδοκά μέσα από τις δράσεις της, στην απλοποίηση και εν γένει διευκόλυνση του τεχνικού και διαχειριστικού πλαισίου που αφορά τις εξαγωγές καφέ, ενώ τέλος, ως τρίτος άξονας δραστηριοποίησης τέθηκε η εντατική προσπάθεια για την αντιμετώπιση και μείωση του λαθρεμπορίου καφέ, το οποίο αποτελεί το πλέον αναπτυσσόμενο πρόβλημα στον κλάδο.

Σε ότι αφορά τις συνέργιες της, η ΕΕΚ επιθυμεί να συνάψει συνεργασίες με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και άλλους παρεμφερείς φορείς σε τρίτες χώρες με σκοπό την προώθηση των κοινών επαγγελματικών συμφερόντων σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συνεργασία και η συμμετοχή σε διεπαγγελματικούς ή άλλους εθνικούς φορείς για την προώθηση των θέσεων των επαγγελματιών της αγοράς του καφέ σε εθνικό επίπεδο, με την ιδιότητα του μέλους.

Επίσης, μέσω της εκπόνησης μελετών σε σχέση με τον κλάδο του καφέ στην Ελλάδα, η ΕΕΚ προσβλέπει στη συμμετοχή της σε αντίστοιχες έρευνες που διενεργούνται από εθνικούς ή αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και περιφερειακούς φορείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:09