search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:33
MENU CLOSE

Αλλάζει ο χάρτης του ραδιοφώνου

26.01.2018 16:06
Νέα εκπομπή στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ - Media

 

Σε πλήρη αλλαγή του ραδιοφωνικού χάρτη σε όλη την Ελλάδα θα οδηγήσει το πέρασμα στο ψηφιακό ραδιόφωνο DAB+, με αρχή τις ραδιοφωνικές άδειες που θα δοθούν από το ΕΣΡ. Σε αντίθεση με την τηλεόραση, όπου η ψηφιακή εκπομπή ξεκίνησε χωρίς οι πάροχοι περιεχομένου να έχουν άδεια και χωρίς χάρτη συχνοτήτων, στο ραδιόφωνο ακολουθείται διαφορετική τακτική. Ο νόμος για τις ραδιοφωνικές άδειες σε σταθμούς με αναλογική εκπομπή ψηφίστηκε ως μέρος του νέου Μνημονίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των ΜΜΕ. Θυμίζουμε ότι και οι τηλεοπτικές άδειες ήταν στα προαπαιτούμενα του προηγούμενου Μνημονίου, αλλά την τελευταία στιγμή βγήκαν εκτός νομοσχεδίου.

Μετά την ψήφιση του νόμου για τις ραδιοφωνικές άδειες  ακολούθησε η έκδοση του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων  για 165 κέντρα εκπομπής σε όλη τη χώρα. Και το επόμενο βήμα θα είναι η προκήρυξη για τον εθνικό πάροχο  και τους υπόλοιπους αρόχους δικτύου ραδιοφώνου. Η ΕΡΤ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, φιλοδοξεί να έχει ηγετικό ρόλο ως πάροχος δικτύου, ενώ είναι βέβαιο ότι ενδιαφέρεται και η Digea. Ήδη η ΕΕΤΤ, όπως έγραψε η στήλη την περασμένη εβδομάδα, έχει αναθέσει σε σύμβουλο την εκτίμηση για το τίμημα της άδειας παρόχου ραδιοφωνικού δικτύου. Το τρίτο και καθοριστικό βήμα στην αλλαγή του τοπίου θα είναι η προκήρυξη των ραδιοφωνικών αδειών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αφού προηγουμένως καθοριστεί με υπουργική απόφαση το τίμημα για την απόκτηση άδειας ραδιοφωνικού περιεχομένου. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον νόμο υπάρχουν δύο κατηγορίες, τα ραδιόφωνα πανελλαδικής εμβέλειας και τα περιφερειακά.

Οι αντιδράσεις για τις αλλαγές

Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις για τον νόμο των ραδιοφωνικών αδειών συνεχίζονται. Σε «αγώνα» καλεί ο σταθμός της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά, καθώς είχε ζητηθεί η εξαίρεση των εκκλησιαστικών σταθμών από την αδειοδότηση. Στις αντιδράσεις των δήμων παρενέβη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει μέριμνα για τα ραδιόφωνα που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Αντιδράσεις προκαλεί επίσης η κατάργηση των διατάξεων του νόμου 2328/95, που αφορά την υποχρέωση των ραδιοφωνικών εταιρειών να απασχολούν συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού. Και πράγματι, ενώ στον νόμο της τηλεοπτικής αδειοδότησης έχει προβλεφθεί ρήτρα για συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων, στον νέο νόμο για τις ραδιοφωνικές άδειες δεν έχει ενταχθεί παρόμοια ρύθμιση. Αντιθέτως, καταργήθηκαν οι διατάξεις του νόμου 2328/95, σύμφωνα με τις οποίες τα ενημερωτικά ραδιόφωνα είχαν την υποχρέωση απασχόλησης 20 εργαζομένων.

Πηγή: typologies.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:32