search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:55
MENU CLOSE

Ολοκληρώθηκε και η συνάντηση Τσίπρα – Λεβέντη για το Σκοπιανό

27.01.2018 06:00
Ολοκληρώθηκε και η συνάντηση Τσίπρα - Λεβέντη για το Σκοπιανό  - Media
 
 
Ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, για το Σκοπιανό. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου λίγο μετά τις 17:30. 

Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει . Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός

Ο Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: « Σκόπια»

«Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα», είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

Θεοδωράκης: Προτείνουμε μια αμετάφραστη λέξη στη σλαβική διάλεκτο

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. 

«Το ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος», επισήμανε εξερχόμενος από το Μαξίμου ο κ. Θεοδωράκης, επισημαίνοντας ότι η ενημέρωση του κόσμου πρέπει να είναι πλήρης. 
 
Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία. Πρότεινε άλλες εκδοχές από το «βόρεια ή άνω Μακεδονία» όπως μια αμεταφράστη λέξη στη σλαβική διάλεκτο. 
 
«Ο κ. Τσίπρας κινείται στην εθνική γραμμή», σημείωσε, αλλά επισήμανε πως το ζήτημα είναι το τι συμβαίνει πίσω από τις επίσημες δηλώσεις. 
 
Τέλος, ερωτώμενος για το εαν θεωρεί πως οδεύουμε σε λύση απάντησε: «Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Είναι πολλά τα εκκρεμεί ζητήματα όπως οι διατάξεις του συντάγματος της FYROM, που περιέχουν στοιχεία αλυτρωτισμού». 
 
Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις στο Νταβός τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. 
 
Κουτσούμπας: Κάλλιο αργά παρά ποτέ
 
«Η ενημέρωση “κάλλιο αργά παρά ποτέ”, πάντα καλοδεχούμενη είναι», είπε ο κ. Κουτσούμπας στα πρώτα λεπτά της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό. «Καλό είναι να αναπτύσσονται διακρατικές σχέσεις αλλά χωρίς εφησυχασμό. Προέχει να λυθούν ζητήματα αλυτρωτισμού και εθνικιστικών τάσεων που αφορούν το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας», πρόσθεσε. 
 
«Oποιαδήποτε ονομασία δεν είναι απλά βαφτίσια της γειτονικής Δημοκρατίας, ούτε το κυρίαρχο πρόβλημα. Αυτό είναι ο αλυτρωτισμός και η μη επαναχάραξη συνόρων», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. 

Γεννηματά: Να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Η συνάντηση της Φώφης Γεννηματά και του πρωθυπουργού ξεκίνησε στις 12.30 και ολοκληρώθηκε μία ώρα αργότερα. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων καθώς και όσα συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε ξανά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή.

Επανέλαβε οτι η διγλωσσία των ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και επισήμανε ότι η λύση δε μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλά και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.

Σαράντα λεπτά η συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα
 
 
Σε κλίμα πολιτικής έντασης και απουσίας συναίνεσης πραγματοποιείται σήμερα ο κύκλος ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό των Σκοπίων, μετά και την συνάντηση με το πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.
 
Χθες ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του ΥΠΕξ ενημέρωσαν σχετικά με τα εθνικά θέματα (Σκοπιανό, Αλβανία) υπουργούς της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι σήμερα στη γείτονα πραγματοποιείται Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα πάντως να είναι κατά μιας συμβιβαστικής λύσης , ενώ την ερχόμενη εβδομάδα, στις 30 και 31 του μήνα ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί Αθήνα και Σκόπια.

Μηνύματα εντός κι εκτός από Τσίπρα και Παυλόπουλο στο Προεδρικό
 
Επίσης, χθες το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός: 
  • Ουσιαστικά είπε ότι έχει γίνει μικρή πρόοδος. Ειδικότερα σημείωσε πως στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, «έχει ήδη διανυθεί πάρα πολύ μεγάλη απόσταση» αλλά στο θέμα της ΠΓΔΜ «δεν είμαστε ακόμη εκεί».
  • Επανέλαβε ότι τα θέματα του αλυτρωτισμού είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να «προτεραιοποιηθούν» προς επίλυση και πως γίνανε κάποια βήματα σε ένδειξη κατανόησης αυτής της προϋπόθεσης . Παρέπεμψε ενδεικτικά στην πρωτοβουλία που εκλαμβάνεται ως ένδειξη καλής θέλησης για την αλλαγή ονομασίας και στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες και πρόσθεσε με νόημα πως ευαισθησία έχουμε όλοι μας «κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται ιστορία άλλου Λαού».
  •  Τόνισε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα επιμείνει σε μια «εντατικοποίηση» των προσπαθειών της
  •  Και έκλεισε με το μήνυμα που έχει αποδέκτη τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, πως στο τέλος της ημέρας πρέπει «να οικοδομήσουμε την εθνική  μας γραμμή», διότι η Εξωτερική Πολιτική έχει συνέχεια και δε χωράνε σε αυτά τα θέματα μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. 
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «το ζήτημα του αλυτρωτισμού, όσον αφορά την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έχει τεράστια σημασία». Και συνέχισε λέγοντας πως «ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας, δεν είναι θέμα που το θέτουμε μόνον εμείς», αλλά και η ΕΕ,  καθώς «είναι εντελώς αντίθετος με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο» και «επομένως, οποιαδήποτε πορεία -της Χώρας αυτής- και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνάει μέσα από την εξάλειψη όλων εκείνων των αλυτρωτικών στοιχείων τα οποία εμπεριέχει το όνομα». Σημείωσε επιπρόσθετα πως «μόλις δημιουργήθηκε το Κράτος αυτό ως μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας»   και «πήρε το όνομα αυτό, …  οι πρώτοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των κινδύνων από την επιλογή ενός αυθαίρετου ιστορικώς ονόματος-ήταν όχι μόνον οι Έλληνες, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
 
Πρώτος και κατά μόνας ο Καμμένος
 
Ο κύκλος της ενημέρωσης ουσιαστικά άνοιξε χθες το πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώνει πρώτα απ’ όλους τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, σε καλό κλίμα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Σημειώνεται ότι σε τηλεοπτική εκπομπή ο αντιπρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παναγιώτης Σγουρίδης αποδοκίμασε τα όσα ανέφερε την Πέμπτη ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Καμμένος, εκ των βουλευτών που πρωτοστατεί στις προκλήσεις απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
 
O Πάνος Καμμένος ο οποίος σε προσωπικό επίπεδο κρατά χαμηλούς τόνους τις τελευταίες μέρες, φέρεται να επιμένει στην άρνησή του στη χρήση του όρου  “Μακεδονία”. O κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα ενημερώσει με τη σειρά του την κοινοβουλευτική ομάδα και την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματός του τη Δευτέρα, και μένει να φανεί αν θα αλλάξει κάτι στη στάση των ΑΝΕΛ ή αν θα παραμείνουν αμετακίνητοι.  
 
Πάντως η πρόσκληση του πρωθυπουργού στους αρχηγούς για ενημέρωση προκάλεσε και κάποια νευρικότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο και αποχρώσεις να θέσουν διαχωριστικές γραμμές και να καταδείξουν ότι δε συμφωνούν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και αυτό έπραξαν και χθες. Από την άλλη δύσκολα θα μπορούσαν να αρνηθούν την πρόσκληση του πρωθυπουργού.
 
Έτσι όταν έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός καλεί σε ενημέρωση τους αρχηγούς, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη μετέφεραν στους ρεπόρτερ τη σκληρή γραμμή πως «είναι αργά για ενημέρωση» και λίγα λεπτά αργότερα γινόταν γνωστό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ θα συναντήσει τον πρωθυπουργό για λόγους θεσμικής τάξης.
 
Από την άλλη, συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ κι επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, διέρρεαν το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας της με τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που το Μαξίμου στηλίτευσε ως έλλειψη εθνικής υπευθυνότητας. «Η κα Γεννηματά πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία για να προβαίνει σε ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον Πρωθυπουργό, πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση» σημείωναν από το πρωθυπουργικό γραφείο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:52