search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:45
MENU CLOSE

Τουρκία: Η Ουάσινγκτον θα σταματήσει να προμηθεύει με όπλα τους Κούρδους της Συρίας

27.01.2018 11:20
Τουρκία: Η Ουάσινγκτον θα σταματήσει να προμηθεύει με όπλα τους Κούρδους της Συρίας - Media

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν στην Τουρκία ότι δεν θα παράσχουν άλλα όπλα στην πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία, καθώς η επίθεση της Τουρκίας εναντίον της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ YPG εισήλθε στην όγδοη ημέρα της.

Η τουρκική επιδρομή στην περιφέρεια του Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία εναντίον της YPG έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον πολύπλευρο συριακό εμφύλιο πόλεμο, αλλά έχει επίσης προκαλέσει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Ουάσινγκτον.

Η τουρκική προεδρία ανέφερε σε σημερινή δήλωση που εξέδωσε ότι ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ είχαν χθες Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία ο Μακμάστερ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν παρέχουν πια όπλα στη YPG.

Χθες Παρασκευή ο Ερντογάν δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις θα σαρώσουν τους Κούρδους μαχητές από τα συριακά σύνορα και θα προωθηθούν προς ανατολάς, στα σύνορα με το Ιράκ — μια κίνηση που δημιουργεί κίνδυνο για ενδεχόμενη σύγκρουση με αμερικανικές δυνάμεις που είναι σύμμαχες των Κούρδων.

Αφότου άρχισε η επιδρομή, στην οποία η Άγκυρα έδωσε την ονομασία “Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας”, ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως οι τουρκικές δυνάμεις θα προωθηθούν προς ανατολάς, προς την πόλη Μανμπίτζ, που βρίσκεται περίπου 100 χλμ. ανατολικά της Αφρίν και αποτελεί τμήμα των εδαφών που ελέγχουν οι Κούρδοι και όπου αμερικανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να αποτρέψουν συγκρούσεις τουρκικών δυνάμεων με τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ αντάρτες.

Οποιαδήποτε τουρκική προώθηση προς την Μανμπίτζ μπορεί να απειλήσει τις αμερικανικές προσπάθειες να σταθεροποιηθεί η βόρεια Συρία, όπου οι ΗΠΑ έχουν επισήμως περίπου 2.000 στρατιώτες στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σε μια ένδειξη της ενίσχυσης των διμερών εντάσεων, η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον διαφώνησαν σχετικά με το κύριο μήνυμα μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που έγινε την Τετάρτη.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ κάλεσε τον Ερντογάν να περιορίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε πως ο Ερντογάν είπε στον Τραμπ ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από τη Μανμπίτζ.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε πως οι Καλίν και Μακμάστερ συμφώνησαν ότι θα συνεχιστεί ο στενός συντονισμός ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε “να αποφευχθούν παρεξηγήσεις”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:41