25/05/2020 21:51:19

Βαράντκαρ: Ξεκινώ εκστρατεία υπέρ της φιλελευθεροποίησης των νόμων για τις αμβλώσεις

Βαράντκαρ: Ξεκινώ εκστρατεία υπέρ της φιλελευθεροποίησης των νόμων για τις αμβλώσεις - Media

 

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ δήλωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει εκστρατεία υπέρ της φιλελευθεροποίησης των περιοριστικών ιρλανδικών νόμων για τις αμβλώσεις ενόψει της διεξαγωγής σχετικού δημοψηφίσματος τους ερχόμενους μήνες, προσθέτοντας ότι οι απόψεις του για το θέμα έχουν εξελιχθεί.

Η κυβέρνηση του Βαράντκαρ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα ακόμη και τον Μάιο με στόχο να χαλαρώσουν μερικοί από τους πιο περιοριστικούς νόμους περί αμβλώσεων που υπάρχουν στον κόσμο. Η κόμμα του, το Φάιν Γκέιλ, έχει συμφωνήσει να αφήσει τα μέλη του να διεξαγάγουν εκστρατεία υπέρ όποιας πλευράς θέλουν και να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Ενώ η χώρα παραμένει έντονα ρωμαιοκαθολική -η πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων ήρθη μόλις το 2013-, η κοινή γνώμη έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πολύ πιο φιλελεύθερη στα ζητήματα της κοινωνίας.

Ο Βαράντκαρ, ο οποίος είναι γιατρός, είχε δηλώσει το 2014 ότι είναι κατά των αμβλώσεων, αλλά είχε προσθέσει πως οι κανόνες στην Ιρλανδία, όπου οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο όταν η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο, είναι υπερβολικά αυστηροί.

«Πιστεύω πως οι νόμοι της Ιρλανδίας για τις αμβλώσεις είναι υπερβολικά περιοριστικοί και είναι ανάγκη να φιλελευθεροποιηθούν», δήλωσε ο Βαράντκαρ σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC. «Θα πραγματοποιήσω εκστρατεία για να αλλάξουν».

Ερωτηθείς σχετικά με την προηγούμενη θέση του, ο Βαράντκαρ είπε πως οι απόψεις του εξελίχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή έδειξε πως η πλειοψηφία των ιρλανδών ψηφοφόρων υποστηρίζει ότι η άμβλωση πρέπει να επιτρέπεται μέχρι και 12 εβδομάδες από την αρχή της κύησης, αλλά και πως πολλοί μεταξύ των πιο ηλικιωμένων ψηφοφόρων αντιτίθενται στην αλλαγή.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.