search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:38
MENU CLOSE

Την παραίτηση υψηλόβαθμου στελέχους του ακροδεξιού κόμματος ζητά Van Der Bellen – Η ναζιστική «αδελφότητα»

27.01.2018 13:24
Βαν Μόρισον: Κατακεραυνώνει τη βρετανική κυβέρνηση για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού -  «Παίρνει την ελευθερία μας» - Media

 

Σαφέστατη, καταδικαστική, θέση στη φερόμενη ανάμιξη ανωτάτου στελέχους του συγκυβερνώντος στην Αυστρία ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, σε σκάνδαλο ναζιστικού περιεχομένου, παίρνει πλέον ο Αυστριακός ομοσπονδιακός Πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με συνέντευξή του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Ο Αυστριακός Πρόεδρος ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής των υποψηφίων των Ελευθέρων στις αυριανές περιφερειακές εκλογές στην Κάτω Αυστρία, στο μεγαλύτερο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο, Ούντο Λαντμπάουερ, για ενδεχόμενη ανάμιξή του σε ναζιστικού περιεχομένου σκάνδαλο ακροδεξιάς “Αδελφότητας”, της οποίας ο Λαντμπάουερ υπήρξε στο παρελθόν αντιπρόεδρος.

“Εάν ο Λαντμπάουερ δεν παραιτηθεί, τότε το Κόμμα των Ελευθέρων έχει ένα πρόβλημα”, τόνισε με κάθε σαφήνεια ο Αυστριακός ομοσπονδιακός Πρόεδρος, ο οποίος ήδη τις προηγούμενες ημέρες είχε έντονα αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς του επικεφαλής των υποψηφίων των Ελευθέρων στις σημαντικές αυριανές περιφερειακές εκλογές στην Κάτω Αυστρία, ότι αυτός δεν γνώριζε το αντισημιτικό, ρατσιστικό έως ναζιστικό, περιεχόμενο του επίμαχου βιβλίου που είχε εκδώσει η συγκεκριμένη ακροδεξιά “Αδελφότητα”.

Στη σημερινή συνέντευξή του, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός Πρόεδρος επισημαίνει πως για τον ίδιο “οι κόκκινες γραμμές δεν αρχίζουν μόλις στο ποινικό δίκαιο”, κάτι που φέρεται να εκπροσωπεί ο νέος Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, δηλώνοντας πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει “να νοιώσουν την πλήρη σκληρότητα του νόμου”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν διερωτήθηκε στη συνέντευξή του στην Αυστριακή Ραδιοφωνία για το “πού επιτέλους βρισκόμαστε, όταν γελοιοποιούνται οι μαζικές δολοφονίες στο Ολοκαύτωμα, όταν γελοιοποιείται η εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων στους θαλάμους αερίων στο Άουσβιτς”.

Σε σχέση με το καταγγελλόμενο ως “πρωτοφανές” σκάνδαλο, το οποίο υπάγεται στον αποκαλούμενο αυστριακό “Νόμο απαγόρευσης”, της δίωξης δηλαδή οποιασδήποτε “ναζιστικής επαναδραστηριοποίησης”, η Εισαγγελία της πόλης Βίνερ Νόιστατ, νότια της Βιέννης, διεξάγει από χθες προανάκριση σε βάρος τεσσάρων ατόμων, στα οποία, όπως είχε αναφερθεί αρχικά από την ίδια, δεν συμπεριλαμβάνεται ο Ούντο Λαντμπάουερ.

Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων και νέος Αυστριακός αντικαγκελάριος Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε, είχε στηρίξει τις προηγούμενες ημέρες το κορυφαίο στέλεχος και κορυφαίο υποψήφιο του κόμματός του στις αυριανές εκλογές, απορρίπτοντας τις κατηγορίες εναντίον του και ισχυριζόμενος ότι ο Λαντμπάουερ, την εποχή επανέκδοσης του επίμαχου βιβλίου ήταν μόλις ηλικίας ένδεκα ετών.

Το Κόμμα των Ελευθέρων είναι ο εταίρος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, στη νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού που είχε ορκιστεί στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:38