search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:21
MENU CLOSE

Αυγενάκης: Αν τα συλλαλητήρια αξιοποιηθούν σωστά μπορεί να αποτελέσουν διαπραγματευτικό χαρτί

28.01.2018 08:28
Αυγενάκης: «Η ΟΧΕ εφάρμοσε πρώτη το αυτονόητο» - Media

 

Την άποψη ότι “αν τα συλλαλητήρια αξιοποιηθούν σωστά, μπορεί να αποτελέσουν ένα επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί στη σκακιέρα της εξωτερικής πολιτικής” εκφράζει στη συνέντευξή του, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, υποστηρίζοντας, επίσης, ότι “είναι αναφαίρετο δικαίωμα και χρέος όλων των πολιτών να εκφράζουν τις απόψεις τους και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις έκφρασης στήριξης ή αποδοκιμασίας για ένα θέμα”.

Αναφερόμενος στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο κ. Αυγενάκης, επαναλαμβάνει την άποψη, όπως εκφράστηκε από τη ΝΔ, ότι “είναι πολύ αργά για ουσιαστική ενημέρωση” γιατί όπως λέει “ο πρωθυπουργός όφειλε να έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς πριν τις διαπραγματεύσεις”.

Ερωτηθείς, για τις δηλώσεις “Τσίπρα-Ζάεφ” στο Νταβός, ο γραμματέας της ΝΔ υποστηρίζει ότι “δεν έγινε αναφορά στην αλλαγή συντάγματος της γειτονικής χώρας” και εκφράζει ανησυχία ότι “η κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί τη λογική τεμαχισμού των ζητημάτων”.

Αναφορικά με το αν η ΝΔ έχει ενιαία γραμμή γύρω από το θέμα, δηλώνει ότι η γραμμή είναι ενιαία και εκφράζεται από τον πρόεδρο του κόμματος και επαναλαμβάνει ότι βάση διαπραγμάτευσης είναι το κεκτημένο του Βουκουρεστίου.

Ως οπαδός της άποψης ότι “το 2018 είναι εκλογικό έτος”, ο κ. Αυγενάκης αιτιολογεί, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “ο πολιτικός καιροσκοπισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα τους οδηγήσει άμεσα σε εκλογές”.

Τέλος, στην ερώτηση “αν η ΝΔ φοβάται τη δημιουργία κόμματος στα δεξιά της” ο Γραμματέας του κόμματος δηλώνει ότι “η ΝΔ δεν φοβάται” και προσθέτει ότι ” ο καθένας είναι ελεύθερος να κινηθεί και να δοκιμαστεί”.

Ακολουθεί η συνέντευξη του γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Κύριε Αυγενάκη, ο πρωθυπουργός κάλεσε χθες τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της ΠΓΔΜ. Δεν ήταν εύλογο η ενημέρωση να γίνει μετά τις συναντήσεις στο Νταβός;

Απ. Ο πρωθυπουργός όφειλε να έχει ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τους βουλευτές και φυσικά τον ελληνικό λαό πριν τις διαπραγματεύσεις. Αυτό, βέβαια, θα όφειλε να κάνει ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός και όχι ο κ. Τσίπρας που είναι γνωστός για την ανεύθυνη και τυχοδιωκτική συμπεριφορά του. Η στάση του διέρρηξε το εθνικό μέτωπο, που έπρεπε να υπάρχει, και αδυνάτισε πλήρως τη θέση της χώρας μας. Γι΄ αυτό είπαμε ότι είναι πολύ αργά για ουσιαστική ενημέρωση. Προφανώς, ο πρόεδρος της ΝΔ συνάντησε τον πρωθυπουργό για θεσμικούς λόγους.

Ερ. Πάρα ταύτα, πώς κρίνετε τις δηλώσεις Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός;

Απ. Κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας “διαπραγματεύεται” κάτι κακό συμβαίνει στην Ελλάδα και τους πολίτες. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας, προσωπικά, δεν μπορούν να διαπραγματευτούν προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από τις δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντηση, αφού δεν έγινε καμία αναφορά στην αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας στο οποίο εμπεριέχονται στοιχεία αλυτρωτισμού.

Ερ. Ωστόσο, κύριε Αυγενάκη, η κυβέρνηση δηλώνει ότι υιοθετεί ως γραμμή διαπραγμάτευσης τη θέση της χώρας στο Βουκουρέστι το 2008. Άρα a-priori δεν προηγούνται τα “αλυτρωτικά” και ο όρος για ονομασία για όλες τις χρήσεις του ονοματολογικού;

Απ. Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι η κυβέρνηση στη “διαπραγμάτευση” φαίνεται να υιοθετεί τη λογική “τεμαχισμού” των ζητημάτων. Είναι διαχρονική θέση της Ελλάδας, και φυσικά της ΝΔ, ότι η επίλυση στο ζήτημα του ονόματος, με το εύρος εφαρμογής (erga omnes) και την κατάργηση του αλυτρωτισμού αποτελούν ως ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, την προϋπόθεση για να απελευθερωθεί η διαδικασία προσκλήσεως στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Ερ. Η ΝΔ έχει μία ενιαία γραμμή ή είναι “διχοτομημένη” ανάμεσα σε αυτούς που αποκλείουν τον όρο “Μακεδονία” και σε αυτούς που θα δέχονταν “σύνθετη ονομασία”;

Απ. Η ΝΔ έχει ενιαία γραμμή. Την εξέφρασε ο πρόεδρος μας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Υπηρετούμε την εθνική γραμμή με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, συνέπεια και αποφασιστικότητα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης: “Θα ξεκινούσα τη διαπραγμάτευση από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού. Θα περίμενα να δω απτά δείγματα γραφής από την άλλη πλευρά πριν προχωρήσω στο επόμενο στάδιο”. Δεν θα προχωρούσαμε σε συζητήσεις με τα Σκόπια, εάν δεν δεσμεύονταν πρώτα ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Δεν δεχόμαστε καμία αναφορά σε “Μακεδονικό Έθνος”, όπως έκανε ο κ. Νίμιτς και η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία απάντηση. Στηριζόμαστε στην εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι έτσι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, έχοντας ως βάση το κεκτημένο του Βουκουρεστίου.

Ερ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τα συλλαλητήρια, πιστεύετε ότι “βοηθούν” στη συγκεκριμένη συγκυρία;

Απ. Η εξωτερική πολιτική και η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας σίγουρα δεν αντιμετωπίζονται με συλλαλητήρια, αλλά ασκούνται από τους αρμόδιους φορείς με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης. Βεβαίως, αν τα συλλαλητήρια αξιοποιηθούν σωστά, μπορεί να αποτελέσουν ένα επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί στη σκακιέρα της εξωτερικής πολιτικής. Η εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινωνίας για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της. Οι χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες που βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη και αυτοί που θα βρεθούν στην Αθήνα σίγουρα δεν είναι ακροδεξιοί, ναζιστές ή ακραίοι και σίγουρα αγωνιούν για τους “εν κρυπτώ” χειρισμούς του κ Τσίπρα. Δεν εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες πλέον την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που να θυμίσω ακόμα και σήμερα δεν έχει εκφράσει ενιαία, ξεκάθαρη θέση. Στην Νέα Δημοκρατία συμμεριζόμαστε απολύτως την αγωνία των πολιτών, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα διαδήλωσαν ειρηνικά υποστηρίζοντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας και ενάντια στις αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων μας.

Ερ. Εσείς θα δώσετε το παρόν σε αυτό που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου;

Απ. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα, και χρέος, θα πρόσθετα, όλων των πολιτών να εκφράζουν δημόσια τις απόψεις τους και να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις έκφρασης στήριξης ή αποδοκιμασίας για ένα θέμα. Αυτή είναι άλλωστε η καρδιά του φιλελευθερισμού και της δημοκρατίας μας. Είναι αρκετοί οι βουλευτές της ΝΔ και στελέχη μας που δήλωσαν δημόσια ότι θα παραβρεθούν.

Ερ. Είστε από αυτούς που δημοσίως έχει εκφράσει τη βεβαιότητα ότι το 2018 θα είναι έτος εκλογών. Θα βλέπατε εκλογές με αφορμή το εθνικό θέμα;

Απ. Το 2018 θα είναι έτος εκλογών. Δεν είναι μόνο το θέμα της ονομασίας της γείτονας χώρας. Τον Αύγουστο παρά τα όσα, αποπροσανατολιστικά, λέει η κυβέρνηση, η χώρα μπαίνει στο τέταρτο, το πιο αχρείαστο και πιο βαρύ Μμνημόνιο. Με δεδομένο, ότι τα πιο σκληρά μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019, ο πολιτικός καιροσκοπισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα τους οδηγήσει σε εκλογές άμεσα, πριν οι πολίτες βιώσουν τα νέα επώδυνα μέτρα που έχουν ήδη ψηφίσει (περαιτέρω μείωση συντάξεων, περικοπή ανασφάλιστου, χιλιάδες πλειστηριασμοί, κλπ). Επομένως, η χρονιά που διανύουμε είναι χρονιά εκλογών. Η χρονιά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλάβει τα ηνία της Χχώρας, αλλάζοντας την πορείας της και εγκαινιάζοντας μια νέα μετα-μνημονιακή εποχή για την Ελλάδα.

Ερ. Φοβάστε την τυχόν δημιουργία ενός κόμματος στα δεξιά της ΝΔ;

Απ. Φυσικά και δεν φοβόμαστε. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κινηθεί και να δοκιμαστεί. Ο καθένας είναι ελεύθερος, αν εκτιμά ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα, να ζητήσει την ψήφο των πολιτών. Εμείς είμαστε η μεγάλη Κεντροδεξιά παράταξη. Είμαστε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα. Και τοποθετούμαστε με βάση τις αρχές μας. Στον χειρισμό δε των εθνικών θεμάτων έχουμε δώσει απτά δείγματα γραφής.

Ερ. Η ΝΔ με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική. Αυτά τα χρόνια δεν έγινε και τίποτα θετικό;

Απ. Απολύτως τίποτα, δυστυχώς. Η Ελλάδα θα είχε βγει από την κρίση, αν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν μας είχαν φορτώσει το “φέσι” του 2015. Τρία χρόνια καταστρέφουν τη χώρα, φτωχοποιούν τους Έλληνες, διαλύουν τους θεσμούς. Σε 100 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος της κυβέρνησης. Το κράτος έχει μπει πλήρως στην υπηρεσία του κόμματος. Στήνουν ένα παρακράτος. Χτίζουν μια Παιδεία χαμηλών προσδοκιών με ξεπερασμένες ιδεοληψίες. Οι συνθήκες για τους πολίτες στο δημόσιο σύστημα Υγείας γίνονται όλο και χειρότερες. Η ανασφάλεια στις γειτονιές μεγαλώνει, η εγκληματικότητα και τα γκέτο αυξάνονται. Την ίδια ώρα συνεχίζουν να υπερφορολογούν, να μειώνουν συντάξεις, να κόβουν μισθούς. Φτωχοποιούν συνολικά την κοινωνία και την οδηγούν στην απελπισία. Στοχοποιούν τη μεσαία τάξη. Κρύβουν τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας που έρχονται. Από “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” σε 15.000 πλειστηριασμούς το 2018, σχεδόν 300 την εβδομάδα. Νέες κατασχέσεις, αυτοί που υπόσχονταν σεισάχθεια. Συνεχίζουν να αυξάνουν την ανισότητα, κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους. Αυτό είναι το “καθεστώς των Τσίπρα-Καμμένου”. Αυτό το “καθεστώς” θα ανατρέψουμε σύντομα, με την εντολή του ελληνικού λαού.

Ερ. Κύριε Αυγενάκη, πρόσφατα η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ενέκρινε τον νέο Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης. Τι αλλάζει;

Απ. Ο νέος Κανονισμός Πανελλαδικής Οργάνωσης αποπνέει τη φιλοσοφία μας και το πνεύμα εξωστρέφειας των οργάνων του κόμματος. Με τον νέο Κανονισμό ισχυροποιείται ο ρόλος των μελών, απλοποιούνται οι διαδικασίες εκλογής οργάνων και ενισχύεται η διαφάνεια. Παράλληλα, αναδεικνύει τον σημαίνοντα ρόλο των περιφερειακών οργανώσεων και με σύγχρονο πνεύμα επανατοποθετεί τις οργανώσεις μας στις τοπικές κοινωνίες με ουσιαστική υπόσταση και σαφή οργανόγραμμα, αλλά σε περιβάλλον ελευθερίας και εξωστρέφειας. Κάνουμε πράξη την αποκέντρωση. Στόχος μας η απερίσπαστη και αποτελεσματική λειτουργία των περιφερειακών οργάνων και η αναβάθμισή τους. Υλοποιούμε την άμεση δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και δίνεται πραγματικός ρόλος στα μέλη. Οι κανόνες είναι πλέον γνωστοί από την αρχή.

Ο νέος κανονισμός Πανελλαδικής Οργάνωσης εκφράζει το πνεύμα της ανανέωσης, της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της καλύτερης αξιοποίησης των στελεχών μας. Άλλωστε αυτό αποτελούσε δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή, της διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:18