search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:33
MENU CLOSE

Σε 24ωρη απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί την Τετάρτη

30.01.2018 12:56
Κορωνοϊός: Έκκληση νοσοκομειακών γιατρών προς Μητσοτάκη - «Μας αφήνετε χωρίς όπλα, τι περιμένετε;» - Media

 

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση, στις 12:00, στο υπουργείο Υγείας, με αιτήματα να μην απολυθεί κανένας επικουρικός και μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών.

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι «το σκεπτικό της απόφασης του Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Το μόνο που διασφαλίζεται είναι η πληρωμή των δεδουλευμένων μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης» και προσθέτει ότι «οι συμβάσεις των επικουρικών που λήγουν στις 31/12/2018 θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1.000 γιατροί κινδυνεύουν με απόλυση πολύ πριν τη λήξη της σύμβασής τους».

Όπως σημειώνει, «την αποκλειστική ευθύνη» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει η κυβέρνηση, η οποία «αν ήθελε θα καταργούσε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θα προχωρούσε σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού…». «Οι επικουρικοί γιατροί καλύπτουν ένα ελάχιστο τμήμα των “τραγικών ελλείψεων” που υπάρχουν» συμπληρώνει.

Υπουργός Υγείας

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, «το πρόβλημα υπάρχει με τους γιατρούς που παρατάθηκε με νόμο η θητεία τους (η οποία έληγε μαζικά στις 30/9/2017) μέχρι 31/12/2018. Η μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα. Επίσης, ο αριθμός των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο έχει συγκεκριμένη “οροφή” κάθε χρόνο (με βάση τη σχέση προσλήψεων/αποχωρήσεων) λόγω του μνημονίου. Η δυνατότητα μονιμοποίησης των γιατρών αυτών που έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη διεκδίκηση μίας θέσης από τις 2.760 που έχουμε μέχρι σήμερα προκηρύξει ή πρόκειται να προκηρύξουμε μέσα στο 2018. Ήδη, 140 επικουρικοί γιατροί από αυτούς που παρατείναμε τη θητεία τους έχουν πάρει μόνιμη θέση στο ΕΣΥ. Η προϋπηρεσία του επικουρικού γιατρού μοριοδοτείται στον μέγιστο δυνατό βαθμό και αποτελεί ένα σημαντικό bonus στις κρίσεις».

Στήριξη ΠΙΣ στην απεργία

Την αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), επισημαίνοντας ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να βασίζουν τη λειτουργία τους σε συμβασιούχους. «Σήμερα, έχει υπολογιστεί ότι λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία 6.500 γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Θέση του ΠΙΣ είναι ότι για να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και για να μπορούν να παρέχουν ασφαλή περίθαλψη στους πολίτες, πρέπει άμεσα να στελεχωθούν με μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:33