search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:53
MENU CLOSE

Σκληρή κόντρα στη Βουλή για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας – Αποχώρησαν ΝΔ και ΔΗΣΥ

30.01.2018 13:43
Σκληρή κόντρα στη Βουλή για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας - Αποχώρησαν ΝΔ και ΔΗΣΥ - Media
 
Με ένταση, διαξιφισμούς και τελικά την αποχώρηση της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκλεισε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αντικείμενο της σκληρής αντιπαράθεσης την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας. 
 
Η πλευρά της αντιπολίτευσης επανέφερε το αίτημα της να εξετάσει η Επιτροπή την επίμαχη υπόθεση για την ακυρωθείσα συμφωνία πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Η αντιπολίτευση υποστήριξε μάλιστα ότι παρά το γεγονός ότι η συμφωνία έχει ακυρωθεί πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα τους, με βάση τον κανονισμό της Βουλής όπως είπαν, που δίνει αυτή την δυνατότητα στη μειοψηφία σε περίπτωση που έχει τη στήριξη των 2/5 των βουλευτών.
 
Η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου  υποστήριξε από την πλευρά της οτι η Θεσμών και Διαφάνειας είναι αναρμόδια για το ζήτημα από την στιγμή που το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών για αυτού του είδους τα ζητήματα. 
 
Ο Γιάννης Τραγάκης από την πλευρά της ΝΔ, προκειμένου να υπερκεραστεί η διαφωνία, πρότεινε το σχετικό αίτημα να παραπεμφθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής προκειμένου να αποφανθεί η Θεσμών και Διαφάνειας είναι αρμόδια ή όχι για το ζήτημα. Η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου έκανε δεκτό το «γαλάζιο» αίτημα, προτείνοντας την αναβολή της ψηφοφορίας λεως ότου υπάρξει η «ετυμηγορία» του Επιστημονικού Συμβουλίου.
 
Ωστόσο οι βουλευτές της ΝΔ αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αντέδρασαν έντονα, εξαπολύοντας επίθεση στην πρόεδρο της Επιτροπής. «Τι άλλο θα κάνετε για να προστατεύσετε το κ. Καμμένο;» είπε ο Μάκης Βορίδης. «Θέλετε να προστατεύσετε τον κυβερνητικό σας εταίρο» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος προς την πρόεδρο της Επιτροπής όμως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαχώρισε τη θέση του από την πρόταση της ΝΔ για την παραπομπή της διαφοράς στο Επιστημονικό Συμβούλιο. «Αποχωρώ καταγγέλλοντας τη στάση σας. Έχετε ναρκοθετήσει τη λειτουργία ενός θεμελιώδους θεσμού όπως αυτός της Θεσμών και Διαφάνειας» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
Σε υψηλούς τόνους και ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του κανονισμού της Βουλής. «Δεν αναγνωρίζω το δικαίωμα της πλειοψηφίας επί άρθρου που αφορά σε δικαίωμα της μειοψηφίας. Είναι μια χονδροειδής παραβίαση του κανονισμού. Δε θα παραστώ σε μια τέτοια ψηφοφορία» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης ενώ από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Αθανασίου της ΝΔ φώναζε ότι «είναι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Αυτό που κάνετε προσβάλλει τη Βουλή», αποχωρώντας με τους υπόλοιπους «γαλάζιους» βουλευτές.
 
ΝΔ: Γιατί κάνουν ότι μπορούν για να μην διερευνηθεί η υπόθεση; 
Σκανδαλώση προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου Καμμένου, όπως το χαρακτηρίζει, από την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταγγέλει η ΝΔ στον απόηχο της γεμάτης έντασης συνεδρίασης, νωρίτερα την Τρίτη, της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. 
 
«Στη συζήτηση που έγινε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η Νέα Δημοκρατία επανέφερε το αυτονόητο αίτημά της για την κλήση όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων του κ. Πάνου Καμμένου, αλλά και του μεσάζοντα και καταδικασμένου για λαθρεμπόριο, Βασίλη Παπαδόπουλου» σημειώνει η ΝΔ σε ανακοίνωση της. 
 
Τονίζει μάλιστα, μεταξύ άλλων, ότι «οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ωστόσο, εφηύραν ξαφνικά ένα νέο επιχείρημα μήπως και αποφύγουν την κλήση των εμπλεκομένων, ισχυριζόμενοι τάχα ότι η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος. Το επιχείρημα αυτό από μόνο του εκθέτει τα πραγματικά κίνητρα των βουλευτών της πλειοψηφίας, και της Προέδρου της επιτροπής κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, καθώς υπενθυμίζεται ότι με τρόπο τελείως προσχηματικό, και σε προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής οι ίδιοι βουλευτές είχαν επικαλεστεί διαδικαστικά ζητήματα για να απορρίψουν την αίτηση της Νέας Δημοκρατίας. Τότε μάλιστα είχαν ζητήσει τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου το οποίο όμως τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή της δυνατότητας κλήσης των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου». Και καταλήγει η ΝΔ στην ανακοίνωση της διατυπώνοντας προς το κυβερνητικο στρατόπεδο το ερώτημα: «Η Κυβέρνηση θα πρέπει τελικά να απαντήσει σε κάτι πολύ απλό: αν όντως πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο γιατί οι βουλευτές της κάνουν ό,τι μπορούν για να μην διερευνηθεί η υπόθεση;». 
 
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει: «Με τρόπο σκανδαλώδη συνεχίζεται πλέον η προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου Καμμένου από την κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στη συζήτηση που έγινε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η Νέα Δημοκρατία επανέφερε το αυτονόητο αίτημά της για την κλήση όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων του κ. Πάνου Καμμένου, αλλά και του μεσάζοντα και καταδικασμένου για λαθρεμπόριο, Βασίλη Παπαδόπουλου.
 
Οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ωστόσο, εφηύραν ξαφνικά ένα νέο επιχείρημα μήπως και αποφύγουν την κλήση των εμπλεκομένων, ισχυριζόμενοι τάχα ότι η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος. Το επιχείρημα αυτό από μόνο του εκθέτει τα πραγματικά κίνητρα των βουλευτών της πλειοψηφίας, και της Προέδρου της επιτροπής κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, καθώς υπενθυμίζεται ότι με τρόπο τελείως προσχηματικό, και σε προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής οι ίδιοι βουλευτές είχαν επικαλεστεί διαδικαστικά ζητήματα για να απορρίψουν την αίτηση της Νέας Δημοκρατίας. Τότε μάλιστα είχαν ζητήσει τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου το οποίο όμως τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή της δυνατότητας κλήσης των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου.
 
“Έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Φαλκιδεύουν τη Δημοκρατία. Κάνουν ό,τι μπορούν εναντίον του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να μην ασκηθούν τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Είναι ντροπή αυτό το οποίο κάνει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία’, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής Αττικής και μέλος της Επιτροπής, κ. Μάκης Βορίδης. Η Κυβέρνηση θα πρέπει τελικά να απαντήσει σε κάτι πολύ απλό: αν όντως πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο γιατί οι βουλευτές της κάνουν ό,τι μπορούν για να μην διερευνηθεί η υπόθεση;». 
 
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ επιθυμεί την μετατροπή της Θεσμών σε τηλεοπτικό παράθυρο
Απαντώντας στα «πυρά» που εξαπέλυσε νωρίτερα η ΝΔ για την σημερινή θυελλώδη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι το «γαλάζιο» στρατόπεδο επιθυμεί να μετατρέψει την Επιτροπή σε τηλεοπτικό παράθυρο. 
 
«Οι βουλευτές της πλειοψηφίας, όπως και η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Τ. Χριστοδουλοπούλου, υπερασπίζονται συστηματικά το κύρος της Επιτροπής, σέβονται την κοινοβουλευτική διαδικασία, και δεν θα συνηγορήσουν στη μετατροπή της σε τηλεοπτικό παράθυρο, όπως επιθυμεί η ΝΔ», αναφέρει σε σχόλιο του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:52