search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:22
MENU CLOSE

Πιτσιόρλας: Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια για λύση στο ζήτημα της ονομασίας

31.01.2018 21:53
Ο Στέργιος Πιτσιόρλας ανέλαβε τη θέση του προέδρου στην εταιρεία AVIAREPS     - Media

 

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εξαντλήσει τα περιθώρια για να βρεθεί λύση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και με επίγνωση πιθανών συνεπειών για την εικόνα και τη συνοχή της, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας σε εκδήλωση του «Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών», με θέμα την «Κοινή ασφάλεια και η Συνανάπτυξη των Βαλκανίων και η σχέση με τη FYROM»» σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, επειδή θα γίνει ένα δεύτερο μεγάλο συλλαλητήριο» είπε στην ομιλία του, ο κ. Πιτσιόρλας, υπενθυμίζοντας ότι όταν έγινε τα συλλαλητήρια για τις νέες ταυτότητες η τότε κυβέρνηση δεν έκανε «και ορθώς» πίσω. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτήν την επιλογή «γνωρίζοντας ενδεχομένως, ότι θα προκύψει ένα θέμα στη συνοχή της κυβέρνησης και θεωρώντας, όμως, ότι υπάρχει βάση να συνεννοηθούμε για να λύσουμε το πρόβλημα».

«Αλλά, θεωρούμε, ότι στο θέμα αυτό αξίζει τον κόπο να προχωρήσει η κυβέρνηση αποφασιστικά, ξέροντας ότι έχει και κάποιους κινδύνους για αυτήν. Αλλιώς, δεν μπορεί να γίνει όμως» είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε:

«Θεωρούμε, ότι η χώρα θα απελευθερωθεί πραγματικά από την επίλυση αυτού του προβλήματος. ‘Αρα, λοιπόν, το όποιο πρόβλημα δημιουργηθεί θα το αντιμετωπίσουμε, ή τέλος πάντων, αν δεν το αντιμετωπίσουμε, αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτού που κάνουμε. Θεωρούμε ότι και τα άλλα κόμματα πρέπει να κάνουν το ίδιο».

Ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε ότι τα μεγάλα κόμματα που από κυβερνητική θέση στο παρελθόν χειρίστηκαν το ζήτημα, «επί της ουσίας» δε διαφωνούν με τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης σχετικά με τη γραμμή της διαπραγμάτευσης, η οποία όπως είπε στηρίζεται στα δεδομένα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και της γραμμής που διαμορφώθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, αλλά εμφανίζονται να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, σε αυτό το θέμα, για δικούς τους εσωτερικούς λόγους. Τόνισε, ότι «αυτό δεν αφορά μόνο τη ΝΔ», που όπως είπε έχει «ιδιαίτερη» δυσκολία να χειριστεί το ζήτημα στο εσωτερικό της, αφορά και τα άλλα κόμματα» ακόμη και τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας, ότι «ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ επί του θέματος έχουν διαφορετική γνώμη».

«Η μία λύση είναι να πούμε όλοι, κάνουμε πίσω, έχουμε εσωτερικά προβλήματα, δεν το ανοίγουμε. Η άλλη λύση είναι να πούμε ότι τα εσωτερικά μας προβλήματα είναι δεύτερα, σε σχέση με τη μείζονα ευκαιρία που διαμορφώνεται να λύσουμε μια εκκρεμότητα, ιστορική» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

«Είναι δύο πλευρές που διαπραγματεύονται, επομένως δεν μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα. Κι όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση αυτή, νομίζω, ότι δεν είναι σωστό να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, ή να προβλέπουμε ποια θα είναι η κατάληξη. Και εμείς έχουμε δυσκολίες και είναι γνωστό αυτό και η γειτονική χώρα έχει δυσκολίες και όσο περνάει ο καιρός αυτές οι δυσκολίες θα μεγαλώνουν αντί να μικραίνουν. ‘Αρα, τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας και για αυτό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει τα περιθώρια, ώστε να βρεθεί λύση. Δε μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθεί, αλλά αυτό συμφέρει τη χώρα μας, αυτό συμφέρει τον ελληνικό λαό, αυτό συμφέρει το λαό της γειτονικής χώρας και την περιοχή ευρύτερα» δήλωσε, νωρίτερα, ο υφυπουργός.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:21