17/10/2019 12:31:17
3.2.2018 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2006 στις 01-02-2018

Άλλη μια έκπληξη από τον Μοσχόπουλο...

Άλλη μια έκπληξη από τον Μοσχόπουλο... - Media

 

Ένα από τα σημαντικότερα έργα των γαλλικών γραμμάτων είδα στο θέατρο Πόρτα, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, σε διασκευή και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου: Καντίντ ή η αισιοδοξία. Ένα σατιρικό κείμενο του 1759 που δεν προϊδέαζε για τη μεγάλη επιρροή και διάρκειά του στους επερχόμενους αιώνες και που, στα χέρια του Μοσχόπουλου, έγινε ένας δυνατός προβολέας για τη σημερινή εποχή… 
 
Η εποχή. Σε μια εποχή που ο Διαφωτισμός άρχιζε με πολύ πιο σίγουρα βήματα να καθορίζει το πνευματικό και κοινωνικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού χώρου, ο Καντίντ, που στα γαλλικά σημαίνει αθώος, απλοϊκός, αγαθός, με τον υπότιτλο «Ή η αισιοδοξία», αντιπαρατέθηκε με σθένος στη βασική αρχή του Γερμανού φιλοσόφου Λάιμπνιτς, ότι «ζούμε στον καλύτερο δυνατό κόσμο», κλείνοντας το μάτι στους μυημένους. Συγγραφέας του κάποιος ανύπαρκτος δόκτωρ Ράλφ. Δεν θα αργούσε να αποκαλυφτεί ότι πίσω απ’ αυτό το ψευδώνυμο κρυβόταν ο διασημότερος ίσως πνευματικός άνθρωπος της εποχής του, ο Φρανσουά Μαρί Αρουσέ, γνωστός σε όλους με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Βολταίρος· ο διαβόητος και αντιφατικός συγγραφέας που, για κάποιους συντηρητικούς σύγχρονούς του, είχε ταυτιστεί ακόμα και με τον ίδιο τον Αντίχριστο.
 
Το έργο. Όλα μοιάζουν υπέροχα για τον Καντίντ, έναν εύπιστο, φιλομαθή και γεμάτο χαρά της ζωής νέο, που μεγαλώνει στη Βεστφαλία, στον πύργο του βαρόνου Τούντερ-τεν Τρονκ. Μολονότι κάποιο ένοχο μυστικό κρύβεται πιθανότατα πίσω από την καταγωγή του, ο Καντίντ δεν μοιάζει να έχει λόγους να ανησυχεί για τίποτε. Όλα υπέροχα για τον Καντίντ στην υπέροχη Βεστφαλία και τον υπέροχο πύργο του υπέροχου βαρόνου, που έχει κόρη την υπέροχη Κυνεγόνδη, για την οποία ο Καντίντ βιώνει το υπέροχο αίσθημα του έρωτα (με ακόμη πιο υπέροχο το γεγονός πως υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά της υπέροχης Κυνεγόνδης). Όλα υπέροχα ως τη στιγμή που, σε μια απόμερη γωνιά του υπέροχου κήπου του πύργου, ο βαρόνος συλλαμβάνει επ’ αυτοφώρω την Κυνεγόνδη και τον Καντίντ να ασκούν κάποια «πειράματα φυσικής», με σκοπό να μάθουν περισσότερα πάνω στην υπέροχη φύση του έρωτα. 
Οι συντελεστές. Διασκευή - σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος. Κίνηση: Σοφία Πάσχου. Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού. Κοστούμια: Κλαίρ Μπρέισγουελ. 
 
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου. Με τους: Μιχάλη Συριόπουλο, Ελένη Βλάχου, Ειρήνη Μπούνταλη, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Μάνο Γαλανή, Παντελή Βασιλόπουλο, Φοίβο Συμεωνίδη, Βασίλη Κουλακιώτη, Δημήτρη Φουρλή.
 
Μια παράσταση που θα την απολαύσετε.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.