search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:35
MENU CLOSE

Αδυναμία προσδιορισμού νέων αντικειμενικών τιμών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2006
01-02-2018
04.02.2018 04:00
akinito.jpg

 

Έλλειψη ενδιαφέροντος από τους πιστοποιημένους εκτιμητές για πολλές και μεγάλες περιοχές

Κόλλησαν στα ίδια οι αντικειμενικές τιμές, αφού το υπουργείο Οικονομικών δεν βρίσκει εκτιμητές παρά το γεγονός ότι οι νέες τιμές θα πρέπει να είναι έτοιμες το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο… κείμενο του μνημονίου. Οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών όμως εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, αφού η διαδικασία συναντά συνεχώς εμπόδια και τείνει να εξελιχθεί σε χαμένη υπόθεση ακόμη μια φορά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. 
 
Ειδικότερα οι εκτιμητές ακινήτων στους οποίους απευθύνθηκε το υπουργείο Οικονομικών για να προσδιορίσουν και να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης δεν έδειξαν ενδιαφέρον, αφού μόνο ένας στους τρεις πιστοποιημένους εκτιμητές δήλωσε συμμετοχή στην όλη διαδικασία. Για τις περιοχές που έμειναν χωρίς εκτιμητές το υπουργείο Οικονομικών απηύθυνε νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 31 Ιανουαρίου, αλλά και πάλι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι δεν έδειξαν ενδιαφέρον
 
Ο αριθμός των ενδιαφερομένων στην πρώτη πρόσκληση θέσεων – ήταν περίπου 200 – και οι αιτήσεις αφορούσαν την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και κάποια άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ αντιθέτως δεν υπήρχε το παραμικρό ενδιαφέρον για τις «δύσκολες» περιοχές, όπως οι ορεινοί νομοί και τα νησιά. Κι αυτό όχι βέβαια λόγω χαμηλότερης αμοιβής – προβλέπονται 50 ευρώ ανά ζώνη παντού – αλλά λόγω ανυπαρξίας συναλλαγών σε αυτές τις περιοχές, κάτι που καθιστά αδύνατον να βρεθούν οι εμπορικές τιμές, άρα και να προσδιοριστούν οι αντικειμενικές αξίες.
 
Εκτός η μισή Ελλάδα
Συγκεκριμένα, το υπουργείο ψάχνει εκτιμητές για 2.694 δημοτικές ενότητες, δηλαδή σχεδόν για τη μισή Ελλάδα! Ιωάννινα, Σπάρτη, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος, Λάρισα, Γρεβενά, σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, όλη η Ευρυτανία, η Δράμα, η Αλεξανδρούπολη, η Νάξος.
Όπως παραδέχεται υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η μνημονιακή προθεσμία της 31ης Μαρτίου είναι πολύ δύσκολη και όλα δείχνουν ότι, πέρα από τις συνεννοήσεις που θα χρειαστεί να γίνουν με τους θεσμούς, η περιβόητη εναρμόνιση εμπορικών – αντικειμενικών αξιών θα περάσει από ψιλό πολιτικό κόσκινο. 
 
Ως γνωστόν οι εισηγήσεις των εκτιμητών – υποτίθεται μέσα σε 20 ημέρες από τη στιγμή που θα διοριστούν – δεν θα είναι δεσμευτικές για το υπουργείο Οικονομικών. Θα υπάρξει «φιλτράρισμα» από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να ελέγχει ενδεχόμενες μεγάλες αποκλίσεις από τις σημερινές αντικειμενικές αξίες κι από τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει η ομάδα εργασίας, χωρίς να μπορεί να πει κανείς με ποια κριτήρια ακριβώς θα γίνει ο έλεγχος αυτών των αποκλίσεων.
 
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το ΥΠΟΙΚ, το οποίο έχει αναλάβει τη δέσμευση να ρυθμίσει αναλόγως τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να μην υπάρξουν εισπρακτικές αποκλίσεις. Κι επειδή ουδείς στην κυβέρνηση επιθυμεί δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως η ενδεχόμενη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων σε περιοχές της περιφέρειας και σε «λαϊκές» συνοικίες, ο σχεδιασμός προβλέπει είτε αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί – με μεταφορά του βάρους στις μεσαίες και μεγαλύτερες ακίνητες περιουσίες – είτε περιορισμένου εύρους αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, προκειμένου να μην χρειαστούν… ακροβατικά στον ΕΝΦΙΑ.
 
Πορεία στο σκοτάδι
Άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί εάν ούτε σε αυτή την πρόσκληση υπάρξει επαρκής προσέλευση. Εκτός αυτού, επί των τεσσάρων εισηγήσεων που θα γίνουν για τις 10.000 συνολικά ζώνες στις οποίες είναι χωρισμένη η Ελλάδα, πρέπει να υπάρξει διαδικασία αξιολόγησης. Η διαδικασία θα είναι ακόμη πιο χρονοβόρα, σε περίπτωση μεγάλων αποκλίσεων, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα παρέμβει δευτεροβάθμια επιτροπή που θα δημιουργηθεί στο ΥΠΟΙΚ, ενώ σε τελικό στάδιο θα αποφανθεί η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.
 
Θα ακολουθήσει λεπτομερής υπολογισμός για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι νέες τιμές στον ΕΝΦΙΑ και εν συνεχεία θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη διαμόρφωση των συντελεστών του φόρου ώστε να μην περιοριστούν τα έσοδα από αυτόν. Πιο συγκεκριμένα, οι εκτιμητές, από την ημέρα που θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση του διορισμού τους, θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις 20 ημέρες για να προσδιορίσουν και να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης. 
 
Ειδικότερα θα πρέπει να εισηγηθούν νέες αξίες για 10.000 τιμές ζώνης σε όλη την Ελλάδα. Στους υπολογισμούς τους θα λαμβάνεται ως μέση επιφάνεια διαμερίσματος πρώτου ορόφου τα 75 τ.μ. και μονοκατοικίας τα 100 τ.μ. Ο προσδιορισμός της τιμής θα πρέπει να προκύπτει σύμφωνα με αποδεδειγμένη εκτενή έρευνα της κτηματαγοράς σε συγκεκριμένη υφιστάμενη ζώνη. Επίσης, θα πρέπει να παρατίθενται σχετικά συγκριτικά στοιχεία από αιτούμενες τιμές πώλησης, καθώς και πράξεις αγοραπωλησίας (σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία).
Για κάθε δήμο θα δοθούν αντικειμενικές αξίες από τέσσερις εκτιμητές.
 
Οι προτάσεις που θα δώσουν δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Θα ληφθούν υπόψη και θα συγκριθούν με άλλα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, όπως τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και από το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των τιμών, την τελική απόφαση θα λάβει η Δευτεροβάθμια Επιτροπή που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών.
 
Οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Μαρτίου καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης και οι δανειστές δεν πρόκειται να δεχθούν νέα αναβολή.
Στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά τη σχετική διαδικασία, προβλέπεται 
ότι:
1 Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές:
Θα προχωρούν με κάθε πρόσφορο μέσο στη διαμόρφωση επιστημονικά τεκμηριωμένης εισήγησης, προκειμένου να συμπληρώσουν το προαναφερόμενο έγγραφο πρότυπο εκτίμησης.
Αφού ολοκληρώσουν την απαραίτητη έρευνα και συγκεντρώσουν τα αντίστοιχα στοιχεία, θα προχωρούν στην ψηφιοποίηση, μέσω ηλεκτρονικού σαρωτή (scanner), του συμπληρωμένου εγγράφου προτύπου σε ένα αρχείο μορφής pdf.
Θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα ακόμα ηλεκτρονικό αρχείο σε μορφή pdf ή zip, το οποίο θα περιέχει οποιαδήποτε άλλα συνοδευτικά υποστηρικτικά έγγραφα κρίνουν σκόπιμο, προκειμένου να στηρίξουν την εισήγησή τους.
Θα εισέρχονται στην ίδια ηλεκτρονική εφαρμογή της ΓΓΠΣ με τους κωδικούς του Taxisnet και θα προχωρούν στη συμπλήρωση της εκτίμησής τους για την κάθε τιμή ζώνης, στο πρώτο προβλεπόμενο πεδίο δίπλα σε κάθε ζώνη, σε αριθμητική μορφή που θα αντιστοιχεί στη νομισματική μονάδα του ευρώ. Στο δεύτερο πεδίο, θα υποχρεούνται να καταχωρούν συμπληρωμένο σε ηλεκτρονική μορφή το έγγραφο πρότυπο αφού έχει σαρωθεί σε μορφή pdf. Η συμπλήρωση των δύο πεδίων είναι υποχρεωτική για όλες τις ζώνες που αντιστοιχούν στους δήμους που έχουν ανατεθεί σε κάθε εκτιμητή. Στο τρίτο πεδίο, οι εκτιμητές θα μπορούν να καταχωρούν σε ηλεκτρονική μορφή (pdf ή zip) οποιοδήποτε άλλο έγγραφο στοιχείο κρίνουν απαραίτητο ως υποστηρικτικό της εισήγησής τους υλικό.
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα προβλέπεται η διαδικασία προσωρινής αποθήκευσης των καταχωρήσεων, προκειμένου να είναι δυνατή η σταδιακή καταχώριση των εκτιμήσεών τους μέσα στην προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου τους.
Το έργο όλων των εκτιμητών ολοκληρώνεται εντός χρονικού διαστήματος 20 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης διορισμού τους, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής.
2 Στη συνέχεια, στην ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΓΓΠΣ δημιουργείται εφαρμογή, η οποία συγκεντρώνει και ταξινομεί όλα τα στοιχεία που εισάγονται από τους εκτιμητές ανά δήμο και, περαιτέρω, ανά ζώνη, μετά την οριστικοποίησή τους με την υποβολή της εισήγησης του κάθε εκτιμητή κατά τα ανωτέρω.
3 Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών (ΓΓΔΠ) και της ΓΓΠΣ, στους οποίους θα χορηγηθούν ειδικοί κωδικοί πρόσβασης στην εφαρμογή αυτή, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε συγκεντρωτικά στοιχεία που θα αφορούν τις υποβληθείσες αριθμητικές εκτιμήσεις τιμών ζωνών που έχουν υποβληθεί για κάθε μία ζώνη ενός δήμου, από τους τέσσερις εκτιμητές στους οποίους έχει ανατεθεί η σύνταξη της σχετικής εισήγησης για κάθε δήμο.
4 Με την επιλογή ενός δήμου, ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος της ΓΓΔΠ ή της ΓΓΠΣ θα μεταβαίνει σε μία οθόνη, όπου θα αναγράφονται στη σειρά οι ζώνες τιμών ακινήτων του Δήμου αυτού. Δεξιά από κάθε ζώνη θα αναγράφονται:
Η τρέχουσα τιμή ζώνης.
Η εκτίμηση του κάθε εκτιμητή (δηλαδή έως τέσσερα πεδία, ανάλογα με το αν έχουν υποβληθεί επιτυχώς εισηγήσεις από τους τέσσερις ορισθέντες εκτιμητές).
Η μέγιστη τιμή μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
Η ελάχιστη τιμή μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
Ο μέσος όρος των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
Η μέση απόκλιση μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
5 Οι αποκλίσεις μεταξύ της μέγιστης, ελάχιστης και του μέσου όρου των εκτιμήσεων που θα υποβληθούν και της τρέχουσας τιμής ζώνης.
6 Στη συνέχεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα προστεθούν αντίστοιχα δεδομένα ανά ζώνη από τις τράπεζες για τη διασταύρωση με τα στοιχεία των εκτιμητών.
7 Μετά αναλαμβάνουν να τρέξουν το πρόγραμμα υπάλληλοι, κυρίως του Τμήματος Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων και άλλων Τμημάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών της ΓΓΔΠ.
 
Όσα θα πετάς, τόσα θα πληρώνεις
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κάθε νοικοκυριού και όχι τα τετραγωνικά μέτρα της κάθε κατοικίας θα καθορίζουν το ύψος των τελών καθαριότητας που θα πληρώνουν οι δημότες, με την επέκταση και επικείμενη νομοθέτηση του οικονομικού εργαλείου «πληρώνω όσο πετάω» και σε επίπεδο πολίτη, ανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα ενημερωτικής ημερίδας για τις νέες τεχνολογίες τηλεματικής στις συγκοινωνίες, που διοργάνωσε στο ΚΕΔΕΑ η εταιρεία Link Technologies σε συνεργασία με το τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
«Η νέα περίοδος της ανακύκλωσης με τον πρόσφατο Ν. 4496/2017 σηματοδοτεί κάτι καινούργιο στο περιβάλλον. Συνδέει τα τέλη καθαριότητας των Δήμων με την απόδοση των ρευμάτων ανακύκλωσης και θέτει στην καρδιά του συστήματος νέες «οικονομικές» εφαρμογές της τηλεματικής, όπως την εξ αποστάσεως μέτρηση του ποσοστού πληρότητας των κάδων και ζύγισή τους online για τη βελτιστοποίηση της συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων», σημείωσε ο Φάμμελος και εξήγησε: 
«Η σύνδεση κατοικιών και των κάδων τους μέσω κωδικών με τα απορριμματοφόρα και τα δρομολόγιά τους για τη μέτρηση της ποσότητας των απορριμμάτων σε επίπεδο νοικοκυριού, όπως σχεδιάζεται σήμερα πιλοτικά σε ορισμένους δήμους της Θεσσαλονίκης, θα συνδέει την πληρωμή των τελών καθαριότητας όχι πια με τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, κάτι τραγικό και άδικο, αλλά με την περιβαλλοντική απόδοση και το αποτύπωμα του κάθε νοικοκυριού. Και αυτό αφορά και τις επιχειρήσεις και όλες τις δραστηριότητες της πόλης». 
«Επιπλέον», συνέχισε ο αν. υπουργός, «η θεσμοθέτηση το 2018 της χωριστής διαλογής του οργανικού υλικού υποχρεωτικά στους χώρους εστίασης επιβάλλει ειδικό σύστημα αποκομιδής, το οποίο επίσης θα ελέγχεται τηλεματικά, γιατί αυτά τα φορτία θα απαλλάσσονται του ειδικού τέλους υγειονομικής ταφής».
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24