search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:35
MENU CLOSE

Ο Ερντογάν αιμοδοτεί τους ηττημένους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2006
01-02-2018
04.02.2018 04:00
tank.jpg

 

Ξανασηκώνει κεφάλι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός με την εισβολή της Τουρκίας

Πριν από λίγες ημέρες ο ηγέτης των ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που από την αρχή του εμφυλίου πολέμου πολέμησε εναντίον του καθεστώτος Άσαντ επιδιώκοντας την ανατροπή του, δημοσίευσε φωτογραφίες Σύρων μαχητών να πολεμούν στο πλευρό Τούρκων στρατιωτών κατά τη διάρκεια της εισβολής των τελευταίων στην πόλη Αφρίν, που ελέγχεται από τον συριακό κουρδικό στρατό του ΥΡG (σ.σ.: πρόκειται για την κουρδική πολιτοφυλακή).
 
Είναι κοινά αποδεκτή η άποψη πως από το 2015, όταν η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και το Ιράν – με πρόσχημα την απειλή των φανατικών Ισλαμιστών του ISIS – αποφάσισαν να συνδράμουν στην επιχείρηση ανάκτησης της κυριαρχίας του προέδρου Άσαντ στις περιοχές που είχαν καταληφθεί από τις δυνάμεις των Σύρων αντικαθεστωτικών, οι τελευταίοι υποχρεώθηκαν σε άτακτη φυγή μετρώντας μεγάλες απώλειες.
 
Σήμερα, επτά χρόνια από την έναρξη του πιο αιματηρού εμφυλίου πολέμου στον 21ο αιώνα, με περισσότερους από 500.000 νεκρούς και περίπου 6 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι Σύροι αντικαθεστωτικοί έχουν τεθεί στο περιθώριο, όχι μόνο στο εσωτερικό της πολύπαθης χώρας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, όπου πλέον ο λόγος τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την «επόμενη ημέρα» της Συρίας δεν βρίσκει «ευήκοα ώτα».
 
Όντες λοιπόν στο περιθώριο επέλεξαν να ταχθούν στο πλευρό των Τούρκων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» εναντίον των Κούρδων της Συρίας, σε μια προσπάθεια να επωφεληθούν από τον επεκτατικό πόλεμο του Ταγίπ Ερντογάν. Υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού συμμετείχαν στις μάχες για την κατάληψη της πόλης Αφρίν από τις τουρκικές δυνάμεις.
 
«Πρέπει να ενισχυθούμε και να ξεκινήσουμε από την αρχή» υποστήριξε ο ηγέτης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στην εφημερίδα «Guardian». «Η ένοπλη συριακή επανάσταση ηττήθηκε στο πεδίο των μαχών. Όμως δεν ήταν ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ο ηθικός νικητής. Το γεγονός ότι εμείς (σ.σ.: οι Σύροι αντάρτες) αγωνιστήκαμε εναντίον όλων ήταν μια νίκη και ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο» πρόσθεσε.
 
Κίνηση εκδίκησης
Ήδη πάντως οι απώλειες για τους μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στη μάχη εναντίον των Κούρδων είναι μεγάλες. Το ερώτημα που εύλογα τίθεται στην κοινή γνώμη είναι για ποιο λόγο οι Σύροι αντάρτες επέλεξαν να εμπλακούν στο πλευρό των Τούρκων κατά την εισβολή των τελευταίων στη βόρεια Συρία.
 
Οι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κατηγορούν τους Κούρδους μαχητές ότι όχι μόνο συμμάχησαν με το καθεστώς Άσαντ, αλλά ενίσχυσαν τον τακτικό στρατό της Συρίας στην επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης – προπύργιο των αντικαθεστωτικών, το Χαλέπι, το 2016. Έτσι τώρα η τουρκική επίθεση στις συριακές πόλεις που ελέγχονται από τους Κούρδους θεωρήθηκε από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για «εκδίκηση».
 
Από την πλευρά τους, με την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», οι Τούρκοι επιδιώκουν να απομονώσουν τους Κούρδους της Συρίας στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι δεν σκοπεύουν να επιτρέψουν τη δημιουργία ενός κουρδικού αυτόνομου κράτους στα νότια σύνορα της Τουρκίας με Συρία.
 
Η «διαρκής απειλή»
Αφορμή για την επίθεση των Τούρκων, που σύμφωνα με τρίτους παρατηρητές δεν απέχει πολύ από την εισβολή των δυνάμεων του «Αττίλα» στη βόρεια Κύπρο το 1974, ήταν η πρόθεση των Αμερικανών να δημιουργήσουν μια ένοπλη ζώνη ασφαλείας στα βόρεια σύνορα της Συρίας και να τη στελεχώσουν με 30.000 μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής του YPG, του ένοπλου τμήματος των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών του ΙSIS.
 
Όμως για την Τουρκία, και ειδικότερα για το καθεστώς Ερντογάν, οι Κούρδοι του YPG θεωρούνται τρομοκράτες από τη στιγμή που στηρίζουν τους ομοεθνείς τους του ΡΚΚ στον πόλεμο που μαίνεται με τον τουρκικό στρατό στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας.
 
Επομένως η εγκατάσταση ενός ισχυρού κουρδικού στρατού στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία θα αποτελούσε μια διαρκή απειλή για τη γειτονική στην Ελλάδα χώρα, σύμφωνα με το σκεπτικό του καθεστώτος Ερντογάν και των «γερακιών» του Γενικού Στρατιωτικού Επιτελείου, οι οποίοι «έδωσαν το πράσινο φως» για την εισβολή στη βόρεια Συρία και τις ελεγχόμενες από τους Κούρδους πόλεις.
 
Επιπλέον η Τουρκία θεωρεί την Αφρίν απειλή για την ασφάλειά της λόγω της παρουσίας του YPG, το οποίο θεωρείται από την Τουρκία «παρακλάδι» του PKK και φοβάται ότι, αφού ήδη έχει τον έλεγχο μιας περιοχής που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, θα μπορούσε ενδεχομένως να αρχίσει επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος. Για την Τουρκία οποιαδήποτε παραχώρηση σε μια κουρδική ομάδα αποτελεί ολίσθημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα αιτήματα για ανεξαρτησία.
 
Τέλος, για τους προσεκτικούς μελετητές της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία η «αφωνία» και η έμμεση υποστήριξη της επέμβασης εναντίον των Κούρδων από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ έχουν και αυτές εξήγηση.
 
Ο πραγματικός φόβος και των τριών είναι η Ρωσία. Εάν ο πρόεδρος Άσαντ, σύμμαχος της Ρωσίας, επαναβεβαιώσει τον έλεγχό του στη Συρία, η Ρωσία θα βρεθεί σε ισχυρότερη θέση στη Μέση Ανατολή. Μια Συρία πλήρως ελεγχόμενη από τον Άσαντ – που δεν θα χρειάζεται πλέον ρωσική στρατιωτική υποστήριξη – θα επιτρέψει στη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη χώρα αυτήν, κάτι που η Ευρώπη δεν θέλει, αφού προτιμά τη δέσμευση ρωσικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:34