15/12/2018 23:59:05
3.2.2018 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2006 στις 01-02-2018

Συνέντευξη Τζέφρι Πάιατ: Επιβεβαίωσε τις ελληνικές δεσμεύσεις, λέει το ΚΚΕ

ΚΚΕ κατά Τσίπρα για τη Μακρόνησο: Πρόκειται για τη γνωστή «τυμβωρυχία» του ΣΥΡΙΖΑ - Media
 
Για επικίνδυνες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προς τις ΗΠΑ κάνει λόγο το ΚΚΕ με αφορμή τη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ. «Τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ όσο και ο πρωθυπουργός πήραν τα εύσημα από τον πρέσβη των ΗΠΑ για τη μετάλλαξη ‘‘προς το καλύτερο’’ και βασικά για την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, πάνω, όμως, στα ερείπια των λαϊκών δικαιωμάτων», τονίζει χαρακτηριστικά στο σχόλιό του ο Περισσός. Ενώ αναφέρει ότι την ίδια ώρα ο πρέσβης των ΗΠΑ «νίπτει τας χείρας του» για τα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. 
 
Το Γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ υποστηρίζει πως «η συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει πολύ επικίνδυνες – για τον ελληνικό λαό – δεσμεύσεις, οι οποίες αποκαλύπτονται σιγά-σιγά και εξελίσσεται στο καλύτερο ‘‘βαποράκι’’ των σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή. Στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα ‘‘γεωπολιτικός μεντεσές’’ ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και την ευρύτερη περιοχή, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, επισπεύδονται και οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, με στόχο την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.». Σύμφωνα μάλιστα με τον Περισσό, «γι’ αυτό τον λόγο επεκτείνονται και αναβαθμίζονται οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, με τη Σούδα να είναι ‘‘περισσότερο δραστήρια απ’ όσο έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό’’, ως ορμητήριο της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Γι’ αυτό τον λόγο σχεδιάζεται, ειδικά η Βόρεια Ελλάδα, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, να λειτουργήσει ως οικονομικό - πολιτικό - στρατιωτικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο και του σφοδρού ανταγωνισμού που εξελίσσεται με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα».
 
Κουτσούμπας για αλυτρωτισμό 
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ σημείωσε ότι «δυστυχώς απ’ όλες τις πλευρές πέφτει το φως στην ονοματολογία, η οποία στην πράξη – απ’ το 1992 μέχρι σήμερα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια δηλαδή – έχει αποδειχτεί ότι είναι αδιέξοδη πολιτική και πολύ περισσότερο επικίνδυνη επιλογή». Όπως τόνισε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, «κατά την άποψή μας η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού έχει προτεραιότητα και φυσικά αυτή πηγάζει από τα προβλήματα που υπάρχουν στο ίδιο το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, από κρίσιμα ζητήματα που σε τελευταία ανάλυση αφορούν και τα σύνορα. Είναι η αλλαγή συνόρων δηλαδή. Και όχι μόνο αποκλειστικά ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM, αλλά γενικότερα στα Βαλκάνια και φυσικά το σύνταγμα της γειτονικής δημοκρατίας αφήνει περιθώρια για αλλαγές στα σύνορα. Έχει μια σειρά συνταγματικές προβλέψεις που καλλιεργούν τον εθνικισμό, παραχαράζουν την Ιστορία».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.