search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:06
MENU CLOSE

Ένα δύσκολο φλερτ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2006
01-02-2018
03.02.2018 04:00
pitta.jpg

 

Πώς αντιδρά το Κίνημα Αλλαγής στην αναμενόμενη κεντροαριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ

Οι συνεχείς διαψεύσεις και η όχληση από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής στα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ πιστοποιεί ότι εκουσίως ή ακουσίως η συζήτηση έχει αρχίσει, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛΛ δεν έχει καμία μετεκλογική προοπτική και πρέπει, αν θέλει να φέρει την επόμενη εκλογή σε ντέρμπι, να προχωρήσει πιο θερμά σε κεντροαριστερή κατεύθυνση. 
 
Η πίεση λοιπόν από τον ΣΥΡΙΖΑ για μια συνάντηση με τις κεντροαριστερές δυνάμεις, με τις ευλογίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, δεν είναι σημερινή, όμως στις μέρες μας, μετά και την ακροδεξιά αναδίπλωση Ν.Δ. και ΑΝΕΛΛ, είναι ακόμα πιο έντονη και φανερή. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν ότι οι συνεχείς αναφορές από ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης ή ο Πάνος Σκουρλέτης, στο θέμα των συνεργασιών μόνο τυχαίες δεν είναι. 
 
Όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να εδραιωθεί ως ηγετική δύναμη, πρέπει να κάνει κεντροαριστερή στροφή προκειμένου να «αγκαλιάσει» τους ψηφοφόρους που υπερδιόγκωσαν τη δύναμή του, ειδικά σε μια περίοδο που απομακρυνόμαστε από τα μνημόνια. 
«Θα αναγκαστούν να αποκηρύξουν λαϊκιστικές μεγαλοστομίες τώρα που είδαν τις δυσκολίες της διακυβέρνησης και αναγκάστηκαν να στηρίξουν ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας» λέει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική και ιδεολογική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ. Στο σημείο αυτό είναι φανερό πως ο χώρος της Κεντροαριστεράς, που βρίσκεται υπό ανασυγκρότηση, έχει σοβαρές δυσκολίες λόγω αυτού του ιδιότυπου φλερτ. 
 
Η μακρά παραμονή της Φώφης Γεννηματά στη συνάντηση με τον Τσίπρα, οι σχεδόν κοινές απόψεις του Σταύρου Θεοδωράκη με τον πρωθυπουργό για το Σκοπιανό, αλλά και η αποδοχή του πρωθυπουργού ότι ήταν λάθος που δεν είχε ενημερωθεί νωρίτερα η αντιπολίτευση για τις εξελίξεις με τα Σκόπια, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις των ΑΝΕΛΛ στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας με το γειτονικό κρατίδιο, αλλά και οι φήμες ότι ενδεχομένως σε περίπτωση ψηφοφορίας αποχωρήσουν οι υπουργοί υπό τον Πάνο Καμμένο από την κυβέρνηση και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική του Ομάδα από τη Βουλή την ώρα της ψηφοφορίας, πυροδότησαν νέα σενάρια συνεργασιών. 
 
Όλα μετά τις εκλογές
Το Κίνημα Αλλαγής, και ιδιαίτερα η Γεννηματά και ο Θεοδωράκης, ανέλαβαν να διαψεύσουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε προοπτική στήριξης της παρούσας κυβέρνησης αφήνοντας ανοιχτά τα πάντα για μετά τις εκλογές. «Είμαστε το ρυμουλκό και όχι το ναυαγοσωστικό», τουιτάρει ο διευθυντής του γραφείου της Γεννηματά Μανώλης Όθωνας για να δείξει τις φιλοδοξίες για τον ρόλο που καλείται να παίξει ο υπό δημιουργία χώρος. 
 
Και για να τονίσουν τις διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε σταθερά τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αίτημα που προκαλεί τον κυβερνητικό εκνευρισμό.
Το θέμα αναμένεται να ταλανίσει το Κίνημα και στις προσυνεδριακές διαδικασίες, γι’ αυτό η ηγετική ομάδα φροντίζει να διατυπώσει από τώρα μια επιχειρηματολογία που θα τη βγάζει από το αδιέξοδο. Το πρώτο και βασικό είναι ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα δείξει τον δρόμο, αφού το εκλογικό αποτέλεσμα θα δεσμεύσει τις πολιτικές δυνάμεις. 
 
«Τι ποσοστό θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι η Ν.Δ. και τι το Κίνημα Αλλαγής;» διερωτάται μιλώντας στους συνεργάτες της η Γεννηματά, εκτιμώντας ότι η όποια μετεκλογική συνεργασία θα πλαισιωθεί από ένα εξαντλητικά λεπτομερές σύμφωνο διακυβέρνησης που θα συναρτάται απόλυτα και από την εκλογική δύναμη που οι πολίτες θα δώσουν σε κάθε κόμμα. Αυτό αποτελεί ένα βασικό επιχείρημα στην πορεία προς τις κάλπες, όπου το Κίνημα Αλλαγής θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως παράγοντας λογικής, μετριοπάθειας και εξισορρόπησης του πολιτικού σκηνικού, αλλά και ως αντίπαλο δέος στην ακραία πόλωση που αναμένεται να επικρατήσει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., διεκδικώντας τον ρόλο του ρυθμιστή.
 
Βασικές προϋποθέσεις
Σημαντική παράμετρος πάντως για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος Αλλαγής θα είναι το αν η κυβέρνηση στη μάχη της κατά της διαπλοκής θα συνεχίσει να μην διαχωρίζει το σημερινό ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει κόψει κάθε δεσμό με «αμαρτωλές πρακτικές» και στελέχη που υπέπεσαν στον πειρασμό της διαφθοράς, και αν θα κάνει τον ίδιο πόλεμο φθοράς, όπως τα τελευταία δέκα χρόνια, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη. «Δεν μπορούν από τη μια να επιζητούν κυβερνητική συνεργασία και από την άλλη να συνεχίζουν την ισοπέδωση και τη δυσφήμισή μας», προσθέτουν συνεργάτες της Γεννηματά. 
Στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται ότι όσο η Ν.Δ., επιχειρώντας να περιφρουρήσει τον χώρο στα δεξιά της από τη δημιουργία ενός νέου εθνικιστικού φορέα, διολισθαίνει προς την Ακροδεξιά και στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ΑΝΕΛΛ, τόσο θα μένει πάνω στο τραπέζι και η συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Η συζήτηση αυτή δημιουργεί πολλές τριβές, καθώς υπάρχουν πολλές δυνάμεις, όπως το Ποτάμι, «ορφανά» του Σημίτη και φίλοι του Βενιζέλου, που εναντιώνονται με σφοδρότητα σε μια τέτοια προοπτική, σε μια περίοδο που είναι απαραίτητη η ενότητα και η ομαλή συζήτηση εντός του χώρου που διαμορφώνεται στην παρούσα φάση.
 
Αγκάθι το Σκοπιανό
Όξυνση όμως προκαλεί και η συζήτηση για το Σκοπιανό, διότι μπορεί το Πολιτικό Συμβούλιο να αποφάσισε ομόφωνα να υιοθετήσει την πρόταση για σύνθετη ονομασία, ωστόσο είναι σαφές ότι οι αντιπαραθέσεις γύρω από το ονοματολογικό διαπερνούν οριζόντια όλους τους πολιτικούς χώρους. Υπάρχουν πούροι παπανδρεϊκοί (του Ανδρέα) που αρνούνται οποιαδήποτε αναφορά του όρου «Μακεδονία» στο όνομα. Ήδη υπάρχει μεγάλη μουρμούρα εντός του ΠΑΣΟΚ για την αντίδραση της ΔΗΜΑΡ απέναντι σε όσους μετείχαν στο συλλαλητήριο. 
 
Μάλιστα έχει προκαλέσει συζήτηση το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κινήματος Αντώνης Βγόντζας, αλλά και ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας Παντελής Καμμάς, ακολουθώντας την Εύα Καϊλή δήλωσαν ότι θα παραβρεθούν στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Οι πληροφορίες λένε ότι το «ξανασκέφτονται» και διάφοροι βουλευτές ή πρώην βουλευτές, που αρνούνται, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πάντα, να παραδώσουν τη λαϊκή διαμαρτυρία στην αγκαλιά της Ακροδεξιάς και της Ν.Δ. 
 
Η ηγετική ομάδα, που έχει δηλώσει ότι θα απέχει από το συλλαλητήριο, παραμένει σταθερή στο ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις δίνουν χώρο στους ακραίους, γραφικούς εθνικιστές και φασίστες κάθε μορφής να καπελώσουν τις ανησυχίες των πολιτών, ενώ δεν βοηθούν στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής που θέλει ψυχραιμία, απόσταση από συναισθηματικές εξάρσεις και βαθιά γνώση του ζητήματος. 
 
Ενδιαφέρουσα παράμετρος των στροβιλισμών που φέρνει στο πολιτικό σκηνικό το ονοματολογικό των Σκοπίων είναι η σύγκλιση των απόψεων του Ευάγγελου Βενιζέλου με αυτές της κυβέρνησης. Το γεγονός ότι τις προσεγγίσεις του επικαλούνται κυβερνητικά στελέχη δείχνει ότι ακόμη και οι μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις μπορεί να αμβλυνθούν. Παρότι, όπως δείχνει η στάση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η σύγκλιση είναι προφανώς «μονοθεματική» και συγκυριακή, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι συχνά στην πολιτική οι σχέσεις χτίζονται από τα… χαλάσματα. 
 
Πλάτη στην κυβέρνηση, και μάλιστα… απρόσκλητος, βάζει και ο Σημίτης, που με τη λιτή του ανακοίνωση μοιάζει να «χαιρετίζει» τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης και να επιχειρεί να οδηγήσει την Κεντροαριστερά στην κατεύθυνση της αποδοχής της κυβερνητικής πρότασης, αν καταλήξει φυσικά σε συμφωνία. 
 
Εκλογικός νόμος στο τραπέζι
Μια παράμετρος που έχει πέσει στο τραπέζι, προκειμένου να επισπεύσει ένα μετεκλογικό πολιτικό φλερτ μεταξύ Κεντροαριστεράς – Αριστεράς, είναι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, που θα κινούνται στον ίδιο δρόμο της απλής αναλογικής, αλλά ταυτόχρονα θα ικανοποιούν τα αιτήματα της Γεννηματά για σπάσιμο των πολύ μεγάλων περιφερειών και ενδεχομένως αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας. 
 
Το ζήτημα αυτό αποτελεί δώρο προς τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων, και ειδικά στο Κίνημα Αλλαγής, αφού, αν αυξηθούν οι εκλόγιμες θέσεις, θα μπορέσουν να εισέλθουν στελέχη από όλα τα κόμματα και κινήσεις και να διεκδικήσουν τον σταυρό πρόσωπα που μπορούν να εκλεγούν. 
Κατά τα λοιπά, προχωρούν με εντατικό ρυθμό οι προσυνεδριακές διαβουλεύσεις με στόχο στις 14 Φεβρουαρίου να παρουσιαστούν σε συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου όλες οι προτάσεις προκειμένου να μπουν στον προσυνεδριακό διάλογο. Ρηξικέλευθες προτάσεις ετοιμάζονται για το Καταστατικό, όπου αναμένεται να μπουν θητείες σε όλα τα όργανα (μέχρι τρεις συνεχόμενες τετραετίες για βουλευτές), κανένα κομματικό στέλεχος σε υπεύθυνη θέση δημοσίου οργανισμού ή φορέα και πολλές προτάσεις για ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα για κρίσιμα θέματα από τα μέλη και συμμετοχή των μελών του νέου φορέα στη νομοτεχνική επεξεργασία νομοσχεδίων. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:06