search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:54
MENU CLOSE

«Δίσεκτο» το 2010

04.01.2010 13:42

Στη γωνία μάς περιμένουν μετά τις γιορτές τα διάφορα «Αλμούνια» Βρυξελλών και οι υπόλοιποι «οίκοι» (αξιολόγησης, ανοχής κ.λπ.) που λιθοβολούν με λύσσα την ελληνική οικονομία τον τελευταίο καιρό.

Στη γωνία μάς περιμένουν μετά τις γιορτές τα διάφορα «Αλμούνια» Βρυξελλών και οι υπόλοιποι «οίκοι» (αξιολόγησης, ανοχής κ.λπ.) που λιθοβολούν με λύσσα την ελληνική οικονομία τον τελευταίο καιρό.

Οι εγχώριες αγορές ομολόγων και μετοχών δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης πέριξ των 240 μονάδων βάσης και των 2.200 μονάδων αντιστοίχως τις τελευταίες ημέρες, αλλά, μόλις γυρίσουν τα διεθνή λαμόγια από τα… σαλέ τους, αναμένεται να πιάσουν το γνωστό βιολί των πιέσεων και των υποβαθμίσεων προκειμένου να καταφέρουν να μας δανείσουν πανάκριβα και φέτος δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ…

Όπως προβλέπουν άλλωστε οι διάφοροι αναλυταράδες, το 2010 θα είναι «δίσεκτο» για την ελληνική οικονομία και θα είμαστε τυχεροί αν δεν χυθεί… αίμα με αυτά που μας ετοιμάζουν!

Το ίδιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ομολογεί ότι προετοιμάζεται για ένα δύσκολο και κρίσιμο τρίμηνο διαρκών εξετάσεων από εταίρους και αγορές, με το κορυφαίο στοίχημα να παίζεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που θα υποβληθεί στην Κομισιόν τον Ιανουάριο.

Ήδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προσπαθεί να προσδιορίσει τα αποτελέσματα των μέτρων που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, ώστε να διαμορφωθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013 και κάθε μέτρο να συνοδεύεται από συγκεκριμένα ποσά πρόσθετων εσόδων ή μειωμένων δαπανών.

Είναι τέτοια η «πρεμούρα» των κυβερνητικών μάλιστα να μην αφήσουν κανένα περιθώριο απόρριψης του Προγράμματος από την Κομισιόν, ώστε έχουν ήδη αποδεχθεί να το καταρτίσουν «από κοινού» με κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φτάνει μετά τις γιορτές στην Αθήνα. Δηλαδή, στην ουσία, οι Ευρωπαίοι θα μας υπαγορεύσουν τα μέτρα, αφού, όπως και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί ομολογούν, ενδεχόμενη απόρριψη του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα και άρα δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο να αναληφθεί τέτοιο ρίσκο.

Το κλιμάκιο των… Αλμουνίων μάλιστα ακολουθεί και άλλο κλιμάκιο (!) εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επισκέπτεται πλέον συχνότερα την Ελλάδα στο πλαίσιο της παρακολούθησης των εξελίξεων, ενώ ποδαρικό το 2010 αναμένεται να μας κάνει και η Eurostat, η οποία θα δώσει στη δημοσιότητα τις νεότερες εκτιμήσεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα οι οποίες θα καθορίσουν και τα περιθώρια για μεγαλύτερη προσαρμογή το 2010.

Παράλληλα, με τη νέα χρονιά, θα μπουν στο μικροσκόπιο των «αγορών» και τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2010, τα οποία θα πρέπει όχι μόνο να δείχνουν ότι τηρούμε όσα υποσχεθήκαμε, αλλά και να υπολογίζουν ακριβώς πόσα χρήματα εξοικονομούνται κάθε φορά.

Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα προβλέπεται πως, εφόσον το έλλειμμα εκτρέπεται των στόχων που έχουν τεθεί με τον προϋπολογισμό, αμέσως η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να λάβει πρόσθετα μέτρα για την άμεση επαναφορά του εντός στόχων…

Παρ’ όλα αυτά, τον Φεβρουάριο θεωρείται δεδομένη απόφαση του Εcofin για υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας σε επιτήρηση με βάση το άρθρο 104 παρ. 9 της Συνθήκης (από την παρ. 8 σήμερα), εξέλιξη που θα επιδράσει καταλυτικά στην ισορροπία τρόμου που διατηρούμε με νύχια και με δόντια αυτή τη στιγμή καθώς αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύμα πιέσεων προς τη χώρα μας για… συμμόρφωση προς τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας!

Το αν θα αναγκαστεί ο Παπακωνσταντίνου να φέρει το Σύμφωνο Σταθερότητας γραμμένο στο τετράδιό του πενήντα φορές δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί…

Το πακέτο της μαύρης συμφοράς

Το… υπονοούμενο λοιπόν το πιάσατε: δηλαδή ότι ο ερχόμενος χειμώνας προβλέπεται κακός, ψυχρός και ανάποδος για την τσέπη μας, καθώς εξετάζονται τα μύρια όσα μέτρα, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και τα εξής:

1 Αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα κατά 10%.

2Αυξήσεις 10%20% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων που ισοδυναμούν με αυξήσεις 5 έως 10 λεπτά στις λιανικές τιμές πώλησης της απλής και της σούπερ αμόλυβδης.

3Αύξηση των συντελεστών φόρου για τα υψηλά εισοδήματα, με τα αφορολόγητα όρια όμως να παραμένουν αμετάβλητα στα 12.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και στα 10.500 ευρώ για τους λοιπούς φορολογούμενους (αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, εισοδηματίες), γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους λάβουν αυξήσεις στις αποδοχές τους εντός του επομένου έτους.

4Υπαγωγή των μερισμάτων από μετοχές και των διανεμόμενων σε φυσικά πρόσωπα κερδών των επιχειρήσεων στη φορολόγηση με βάση την ενιαία φορολογική κλίμακα ατομικού εισοδήματος.

5Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων για τις αποζημιώσεις των εφοριακών, των τελωνειακών, των υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους, των δικαστικών λειτουργών και των βουλευτών. Επίσης για τα επιδόματα και τις εφημερίες των ιατρών του ΕΣΥ, τις αμοιβές των ναυτικών και του ιπτάμενου προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας, τις αμοιβές αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών που ασχολούνται ατομικώς με την ανέγερση οικοδομών προς πώληση, τα χρηματικά ποσά που εισπράττουν ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές και προπονητές κατά την υπογραφή συμβολαίων μετεγγραφών ή την ανανέωση συμβολαίων, τα οδοιπορικά των εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις και των εκλεγμένων σε νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια.

6Κατάργηση φοροαπαλλαγών για το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση και για το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κύριας κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από τους γονείς στα παιδιά ή από τα παιδιά στους γονείς!

7Προσδιορισμό του εισοδήματος κάθε αυτοαπασχολούμενου με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών του από τα ακαθάριστα έσοδα ή τις ακαθάριστες αμοιβές του. Με την εφαρμογή αυτού του λογιστικού προσδιορισμού αναμένεται η ταυτόχρονη κατάργηση των ειδικών τρόπων φορολόγησης που ισχύουν για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων (ταξί, φορτηγά Δ.Χ., ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, κάμπινγκ, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.λπ.).

8Ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων. Ειδικά για μισθωτούς και συνταξιούχους με μεσαία και υψηλά εισοδήματα εξετάζεται μάλιστα να θεσπισθεί η υποχρέωση της κάλυψης ενός σημαντικού τμήματος του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ με αποδείξεις ώστε να δοθούν κίνητρα στους πολίτες να ζητούν αποδείξεις, καθώς θα είναι προτιμότερο να χρεώνονται με τον ΦΠΑ 9% ή 19% που ενσωματώνουν οι αποδείξεις, για να γλιτώσουν φόρο εισοδήματος 24%.

9Επιβολή ΦΠΑ σε όλους σχεδόν τους επιχειρηματίες, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, όπως δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες, δικαστικούς επιμελητές, ιατρούς, οδοντιάτρους, οδοντοτεχνίτες, ψυχολόγους, μαίες, νοσοκόμους και φυσιοθεραπευτές, φροντιστές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης, ασφαλιστές, χρηματιστές, πράκτορες ΠΡΟΠΟ, διανομείς εφημερίδων και περιοδικών και καζίνο.

10Εφαρμογή νέου συστήματος αντικειμενικών κριτηρίων και τεκμηρίων για τον προσδιορισμό ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος σε κάθε αυτοαπασχολούμενο.

11 Φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.

12 Διαφοροποίηση των συντελεστών φορολόγησης των διανεμόμενων και των αδιανέμητων κερδών των εταιρειών και φορολόγηση στα ποσά των ενοικίων των ιερών ναών, μονών, κοινωφελών ιδρυμάτων κ.λπ.

13 Διεξαγωγή των εμπορικών συναλλαγών από μια αξία και άνω αποκλειστικά με χρέωση / πίστωση επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών που θα είναι ανοικτοί στην πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών καθώς και νέες ρυθμίσεις για τις… ενδοομιλικές συναλλαγές, για τον περιορισμό της φοροαποφυγής.

14Αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με εντατικοποίηση των ελέγχων και των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων φορολογικών δεδομένων και υποβολή φορολογικών δηλώσεων αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Παράλληλα, αποστολή από το υπουργείο Οικονομικών… προσυμπληρωμένης δήλωσης σε όσους φορολογούμενους έχουν εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από μισθούς ή συντάξεις και απαλλαγή του φορολογούμενου από την υποχρέωση να υποβάλλει δήλωση μόνο εφόσον συμφωνεί βέβαια με τα στοιχεία της προσυμπληρωμένης δήλωσης!

15Επιβολή φόρων υπέρ του περιβάλλοντος και αποκέντρωση φορολογικών εσόδων υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης.

16 Επιβολή αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από 10% έως και 200% σε όλη τη χώρα και επέκταση του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων (των αντικειμενικών αξιών) σε εκατοντάδες δήμους της χώρας όπου σήμερα το σύστημα αυτό δεν εφαρμόζεται.

17Κατάργηση του ΕΤΑΚ και αντικατάστασή του με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με παράλληλη επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και των γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο.

18Κατάργηση του φόρου 5%20% επί της υπεραξίας των ακινήτων που επιβαρύνει όσους πωλούν ακίνητα τα οποία απέκτησαν μετά την 1.1.2006 καθώς και κατάργηση του τέλους συναλλαγών 1% που επιβάλλεται στους αγοραστές των ακινήτων αυτών και επαναφορά του φόρου μεταβίβασης 9%11% που βαρύνει τους αγοραστές.

19Επίσης κατάργηση του υψηλού αφορολόγητου ορίου επιφανείας 200 τ.μ. που ισχύει σήμερα για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και με τη βοήθεια του οποίου απαλλάσσεται μεγάλος αριθμός μικροϊδιοκτητών από τον φόρο πρώτης κατοικίας.

20Αυστηρότερη φορολόγηση στις συναλλαγές με τις περιβόητες εταιρείες (offshore), καθώς και των ακινήτων που ανήκουν σ’ αυτές. Με όλα αυτά λοιπόν πώς να μη μας… μπει καλά η νέα χρονιά;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:52