search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:39
MENU CLOSE

Βρετανία: Ένοχος ο 48χρονος που παρέσυρε μουσουλμάνους με φορτηγάκι

01.02.2018 16:59
Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδος: Απαξιωτική η πολιτική αντιπαράθεση για την ηγεσία του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ - Media

 

Ο 48χρονος άνδρας που παρέσυρε με το φορτηγάκι του μια ομάδα μουσουλμάνων κοντά στο τέμενος του Φίνσμπερι Παρκ, στο Λονδίνο, τον Ιούνιο του 2017 με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν 12 άλλοι, κρίθηκε ένοχος σήμερα για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας, από το δικαστήριο του Γούλγουιτς.

Ο Ντάρεν Όσμπορν αρνείται ότι ήταν ο δράστης της επίθεσης που σημειώθηκε ένα βράδυ του Ραμαζανιού. Κατά τη διάρκεια της δίκης υποστήριξε ότι απλώς επέβαινε στο φορτηγάκι που το οδηγούσε ένας συνεργός του, ονόματι “Ντέιβ”. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές όμως, που χαρακτηρίζουν την επίθεση “τρομοκρατική ενέργεια”, ο Όσμπορν είχε αναπτύξει εμμονή με τους μουσουλμάνους και είχε ριζοσπαστικοποιηθεί λίγες εβδομάδες πριν διαπράξει το έγκλημα.

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο 48χρονος ήταν εκείνος που οδήγησε το όχημα εναντίον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί γύρω από τον Μάκραμ Άλι, 51 ετών, ο οποίος είχε καταρρεύσει στον δρόμο, κοντά στο σπίτι του, αφού έφυγε από το τέμενος μετά τη βραδινή προσευχή. Σκότωσε τον Άλι και τραυμάτισε άλλους 12 ανθρώπους, τους δύο εκ των οποίων σοβαρά.

Ο Όσμπορν ανέπτυξε εμμονή με τους μουσουλμάνους αφού παρακολούθησε το ντοκιμαντές του BBC “Τρία κορίτσια”, το οποίο προβλήθηκε τον περασμένο Μάιο και αφορούσε μια υπόθεση που διαδραματίστηκε στο Ρόκντεϊλ, στη βόρεια Αγγλία, όπου συμμορίες αποτελούμενες κυρίως από Βρετανούς πακιστανικής καταγωγής κακοποιούσαν νεαρές κοπέλες. Η μανία του υποδαυλίστηκε στη συνέχεια από τις αναζητήσεις που έκανε στο διαδίκτυο για οργανώσεις και πολιτικούς της άκρας δεξιάς.

“Αυτό που μας καταδεικνύει αυτή η υπόθεση είναι ότι τα άτομα μπορούν να ριζοσπαστικοποιηθούν πολύ, πολύ γρήγορα. Για να είμαστε ειλικρινείς, ορισμένοι βλέπουν το υλικό το πρωί και αποφασίζουν να διαπράξουν μια επίθεση αργότερα την ίδια ημέρα”, σχολίασε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Λονδίνου, Ντιν Χέιντον.

Σε ένα χειρόγραφο σημείωμα που βρέθηκε στο φορτηγάκι, ο Όσμπορν χαρακτήριζε τους μουσουλμάνους “βιαστές”, “άγριους” και “αιμομίκτες”. Εξέφραζε επίσης την αποδοκιμασία του για τον μουσουλμάνο δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν. Στο δικαστήριο είχε δηλώσει ότι την ημέρα της επίθεσης ήθελε να σκοτώσει τον επικεφαλής των Εργατικών. Είχε επίσης εξοργιστεί από τις τρεις πρόσφατες επιθέσεις ακραίων ισλαμιστών στη Βρετανία, τους προηγούμενους μήνες.

Στις 18 Ιουνίου ο Όσμπορν έφυγε από το σπίτι του, στο Κάρντιφ της Ουαλίας, με το φορτηγάκι που είχε νοικιάσει την προηγούμενη ημέρα και οδήγησε μέχρι το κέντρο του Λονδίνου. Αρχικά σχεδίαζε να επιτεθεί σε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων. Καθώς οι δρόμοι είχαν κλείσει, κατευθύνθηκε νότια αναζητώντας, χωρίς επιτυχία, ένα τζαμί και κατόπιν στράφηκε βόρεια, στην περιοχή του Φίνσμπερι Παρκ.

Στην απολογία του υποστήριξε ότι σχεδίασε την επίθεση μαζί με δύο άλλους άνδρες, έναν ονόματι “Ντέιβ” και κάποιον “Τέρι Τζόουνς” και ότι ο “Ντέιβ” οδηγούσε το όχημα.

“Χαιρόμαστε που (αυτοί οι άνδρες) δεν υπάρχουν”, είπε ο Χέιντον, αναφέροντας ως αποδείξεις την αρχική ομολογία του αλλά και τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας.

Ο Όσμπορν, ένας άνεργος πατέρας τεσσάρων παιδιών, είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών για επίθεση στο παρελθόν. Δεν είχε σταθερή κατοικία, είχε χωρίσει από τη σύντροφό του και πέρασε το βράδυ πριν από την επίθεση στον κήπο της. Εκείνη τον χαρακτήρισε “ωρολογιακή βόμβα”.

Η ποινή του Όσμπορν θα ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:39