27/05/2019 09:47:43
4.1.2010

Η ζωή μας κύκλους κάνει

Με μια πρώτη ανάγνωση, το 2010 ανατέλ λει χωρίς κανείς να έχει αμφιβολίες για το είδος της χρονιάς που τον περιμένει. Λίγες φορές στην αυγή του νέου έτους οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί είναι τόσο ξεκάθαροι και τόσο ζοφεροί για την οι κονομική επιβίωση πολύ μεγάλων τμη μάτων του πληθυσμού.

Χτυπητό παράδειγμα αποτελεί η ταχεία αναδίπλωση του (προεκλογικού) ΠΑ ΣΟΚ και η ανώμαλη προσγείωση που επιφυλάσσει σε όσους αφελώς πίστευαν ότι υπάρχει ήδη σχεδιασμένη μια «παρα γωγική», «αναπτυξιακή» και όχι εισπρα κτική, αποδιαρθρωτική και (ευγενώς αποκαλούμενη, αλλά με την παλιά και τετριμμένη λογική) «μεταρρυθμιστική» πολιτική εξισορρόπησης των δημόσιων οικονομικών. Είναι γνωστή η ρήση του Γεωργίου Παπαν δρέου, παππού του σημερινού πρωθυ πουργού, ότι «οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι Έλληνες πένονται», η οποία υπενθυμίζει ότι, ακόμη κι αν βελτιωθεί η κατάσταση των λογιστικών μεγεθών του κράτους, αυτό δεν συνεπάγεται ούτε αναδιανομή της πίτας του εθνικού προϊόντος ούτε βήματα προς μια «δικαι ότερη κοινωνία», την οποία εξήγγελλε προεκλογικά ο νυν πρωθυπουργός.

Τα εργαλεία ανάταξης της οικονομίας είναι πολύ παλιά και απολύτως προσαρμο σμένα στα γούστα των θεοποιημένων «αγορών». Η δομή και λειτουργία της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι παρασιτική και προσκολλημένη σαν βδέλλα στην Ευρώπη, γνωρίζοντας πλέον και την κακή πλευρά αυτής της εξάρτησης. Το ερώτημα πάντως δεν είναι αν θα υπάρξει στο μέλλον ένας νέος προσανατολισμός, αφού αυτό σχεδόν αποκλείεται, αλλά πόσο σύντομα τα αδιέξοδα θα επιφέρουν δραματικές αλ λαγές στο πολιτικό σκηνικό.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.