search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:45
MENU CLOSE

Πως υπολογίζονται οι νέες συντάξεις χηρείας για συζύγους και τέκνα (πίνακας)

07.02.2018 09:43
Πως υπολογίζονται οι νέες συντάξεις χηρείας για συζύγους και τέκνα (πίνακας) - Media

 

Η διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης, αλλά και η διάρκεια του έγγαμου βίου αποτελούν τα «κλειδιά» για τον υπολογισμό της σύνταξης χηρείας, αλλά και τον επιμερισμό της.

‘Οπως αναφέρει το economy365.gr, αν ο θανών σύζυγος είχε χωρίσει και ξαναπαντρευτεί πριν πεθάνει, το 50% της σύνταξής του το μοιράζονται η χήρα (37,5%) και η διαζευγμένη (12,5%), αρκεί ο γάμος τους να είχε κρατήσει τουλάχιστον μια δεκαετία.

Ωστόσο για τους διαζευγμένους συζύγους υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο (μέχρι 720 ευρώ το μήνα) για την χορήγηση της σύνταξης, στο οποίο δεν συνυπολογίζεται η διατροφή.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις που υφίσταται ο γάμος, οι δικαιούχοι είναι η χήρα και τα παιδιά, οι οποίοι λαμβάνουν το 50% και το 25% της σύνταξης του θανόντος αντίστοιχα.

Εάν ωστόσο ο γάμος πραγματοποιήθηκε μετά την απονομή της σύνταξης λόγω γήρατος του θανόντος, αυτή περιορίζεται ανάλογα με τη διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης (αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους).

Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και του συζύγου του, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από δέκα έτη, για κάθε πλήρες έτος διαφοράς η σύνταξη υφίσταται μείωση.

Με χθεσινή του εγκύκλιο ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε όλες τις λεπτομέρειες του νέου καθεστώτος των συντάξεων χηρείας (με βάση το νόμο Κατρούγκαλου), ανοίγοντας τον δρόμο για τον απονομή δεκάδων χιλιάδων οριστικές συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκκρεμούσαν από τον Μάιο του 2016 και οι δικαιούχοι τους λάμβαναν προσωρινά ποσά της τάξης των 345 ευρώ.

Όπως ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου, σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου η σύνταξη υπολογίζεται εξαρχής με το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής.

Στην περίπτωση θανάτου συνταξιούχου, η σύνταξή του επανυπολογίζεται χωρίς προσωπική διαφορά και αποδίδεται με τα ανάλογα ποσοστά.

Τα κατώτατα όρια σύνταξης για τα δικαιοδόχα μέρη (χήρος/α, τέκνα) είναι 360 ευρώ για έως και 15 έτη ασφάλισης, 364,80 ευρώ μέχρι και 16 πλήρη έτη ασφάλισης, 369,60 ευρώ μέχρι και 17 έτη, 374,40 ευρώ μέχρι και 18 έτη ασφάλισης, 379,20 ευρώ μέχρι και 19 έτη και 384 ευρώ από 20 πλήρη έτη ασφάλισης και άνω.

Ειδικά για τον ΟΓΑ και προκειμένου να εξεταστεί αν θα δοθεί το κατώτατο όριο των 360 ευρώ – 384 ευρώ λαμβάνεται υπόψη το ποσό που δικαιούται κάθε συμμετέχον στη σύνταξη πρόσωπο. Στις περιπτώσεις που υποβάλλεται αίτηση για σύνταξη χηρείας, η χήρα ενημερώνεται για το ποσό που δικαιούται, ώστε να δηλώνει αν επιθυμεί την σύνταξη χηρείας ή την βασική σύνταξη ΟΓΑ.

Ποσοστά επιζώντων συζύγων/ετέρων μερών συμφώνου συμβίωσης και τέκνων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:45