search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:33
MENU CLOSE

Στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων της «Novartis» τα ονόματα των Σαλμά και Κυριόπουλου

07.02.2018 17:29
Χάος με υπόθεση Novartis: Μηνύσεις κατά των προστατευόμενων μαρτύρων κατέθεσε ο διαφημιστής - Media

 

Ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» στην κατάθεσή του αναφέρθηκε και στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά,

Συγκεκριμένα, ο «Μάξιμος Σαράφης» κατέθεσε μεταξύ άλλων:

Για τον Μάριο Σαλμά

«Στη συνέχεια των όσων έχω καταθέσει σας αναφέρω πως όταν αρμόδιος για το φάρμακο ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς (Ιούνιος 2012 έως Ιούνιος 2013), ο αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς,  Κωνσταντίνος Φρουζής, ζήτησε από τον Εμμανουήλ Βουλκίδη, ο οποίος την περίοδο εκείνη έκανε το ξέπλυμα των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της άνω εταιρείας, ποσό 120.000 ευρώ για να δωροδοκήσει τον Σαλμά, προκειμένου ο τελευταίος να μην προβεί σε δραστικές μειώσεις τιμών των φαρμάκων της εταιρείας, κατ’ απαίτηση της Τρόικας.

Παρά τις κάποιες αντιδράσεις του Βουλκίδη σε σχέση με το ύψος του ποσού και ειδικότερα για το ποσό που θα παρακρατούσε ο ίδιος ως φόρο (για τις εταιρείες οχήματα ξεπλύματος που διαχειριζόταν) και ως αμοιβή, τελικά ο Φρουζής έλαβε το ποσό των 120.000 ευρώ και ισχυρίστηκε στους υπευθύνους της εταιρείας ότι το παρέδωσε στον Σαλμά. Πλην όμως, η Νοβάρτις Ελλάς δεν ήταν ικανοποιημένη από τι μετέπειτα υπηρεσιακές ενέργειες του συγκεκριμένου υπουργού όσον αφορά στις τιμές των φαρμάκων και για αυτό το λόγο ο Φρουζής προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά παρακάμπτοντας τον υπουργό.

Περί τα τέλη του 2012 ο Φρουζής, υπό τον μανδύα του πρόεδρου του ΣΦΕΕ, όντως συνάντησε τον πρωθυπουργό, ενώ λίγο αργότερα συνάντησε τον πρωθυπουργό μαζί με τους τότε υπουργούς Οικονομικών Στουρνάρα και Μηταράκη, και ο τότε πρόεδρος της εταιρείας SCHROEKENFUCKHS. Προφανώς η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι οφειλές του Δημοσίου έναντι της Νοβάρτις Ελλάς και προφανώς το HARVARD PROJECT έγινε για τον ίδιο λόγο.

Σε σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό Σαλμά, κυκλοφορούσε στην αγορά η φήμη ότι είχε σαν μέθοδο να ρίχνει υπερβολικά τις τιμές των φαρμάκων προκειμένου εν συνεχεία οι εταιρείες να αναγκάζονται να τον προσεγγίσουν με παράνομο τρόπο, ώστε να επαναφέρει τις τιμές σε λογικά επίπεδα».

Για τον Γιάννη Κυριόπουλο

Η άλλη προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» ανέφερε στην κατάθεσή της για τον ομότιμο καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλο:

«Περαιτέρω από τα χρήματα της αμοιβής της Mindwork ελάμβαναν δώρα εκτός απο τον Γ. Στουρνάρα και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, όπως ο Ιωάννης Κυριόπουλος, πρόεδρος της ΕΣΔΥ. Ο τελευταίος εξυπηρετούσε την Νοβάρτις με τις δημόσιες σχέσεις και επαφές του και υπολογίζω ότι έλαβε συνολικά από την Νοβάρτις τουλάχιστον 4 εκ. Ευρώ. Τέλος ιδιαίτερα σημαντική στα παραπάνω πλαίσια και πρέπει να αναφερθεί είναι η περίπτωση του Harvard Project, το τελικό γεγονός του οποίου στα τέλη του έτους 2013 διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής η Mindwork. Μέσω αυτού του προγράμματος η Νοβάρτις αποσκοπούσε να αναβαθμίσει τον ηγεμονικό της ρόλο στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα δίνοντας χρηματικά ποσά ως δώρα στους τότε Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:32