search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:52
MENU CLOSE

Ψύχραιμες αντιδράσεις από το Κίνημα Αλλαγής για τη Novartis

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2007
08-02-2018
08.02.2018 12:00
00000.jpg

«Όλα στο φως», ναι σε Προανακριτική

Με οδηγό την κατεύθυνση των τελευταίων ετών «όλα στο φως» και τη θετική άποψη για δημιουργία Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή, με τη λογική ότι τέτοια ζητήματα πρέπει να εξετάζονται αναλυτικά, το Κίνημα Αλλαγής αντιδρά με ένταση αλλά λελογισμένα – προς το παρόν – για την εμπλοκή Βενιζέλου – Λοβέρδου και Κουτρουμάνη στο σκάνδαλο της Novartis. Οι τρεις πρώην υπουργοί, με επικεφαλής τον Βενιζέλο, «άστραψαν και βρόντηξαν» αμέσως μόλις πιστοποιήθηκε η εμπλοκή τους στη δικογραφία. 
 
Το Κίνημα Αλλαγής συμπαρατάσσεται με τη Ν.Δ. στα σενάρια σκόπιμης και συστηματικής παρέμβασης της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι τα στελέχη του δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν από την έρευνα, η οποία θα αποδείξει ότι μόνο η κυβέρνηση Παπανδρέου πήρε ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα και για να μπει τέλος στο πάρτι στην Υγεία. 
Στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι είναι προφανής η πρεμούρα της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα, στην οποία κυριαρχούσαν το Σκοπιανό και ο απόηχος του συλλαλητηρίου, και να αποφύγει την αυτοπαγίδευσή της από τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται με την άλλη πλευρά. 
 
Κατηγορίες
Στο Κίνημα Αλλαγής εμμένουν στην εμπλοκή της κυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης. Ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης πρώτος σχολίασε ότι «από την ανακοίνωση του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου για την επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο προκύπτει η απροκάλυπτη προσπάθεια ωμής παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης». 
Ακολούθησε ο αρμόδιος για τα θέματα Δικαιοσύνης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος κατήγγειλε για «ερντογανισμό» τον Αλέξη Τσίπρα και απροκάλυπτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη: 
«Είναι πια φανερό ότι ο κ. Τσίπρας, με τους επιτελείς – εκτελεστές του, έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει μια επιχείρηση σπίλωσης και συκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων. Αυτά τα σχέδια δεν θα περάσουν. Εμείς ζητάμε η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της ανεπηρέαστα. Όλα στο φως. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και εκτροπής από τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Όλα αυτά την ώρα που υπήρχαν πληροφορίες ότι η ηγετική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής δεν είχε καμία επαφή με τα τρία στελέχη (Λοβέρδος, Κουτρουμάνης και Βενιζέλος) και η Φώφη Γεννηματά δεν έχει κάνει καμία προσωπική δήλωση για το θέμα.
Πάντως σήμερα Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής (θα μετάσχουν δηλαδή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού) θα συζητηθεί το θέμα και το πώς θα αντιμετωπιστεί, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν θα παρέμβει σ’ αυτήν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της δικογραφίας, ενώ είχε ήδη ζητήσει να δημοσιοποιηθεί η δικογραφία, που σκόνταψε στην εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία πρότεινε να μην δημοσιοποιηθεί. 
Ο Βενιζέλος αντέδρασε πολύ έντονα από την πρώτη στιγμή επισημαίνοντας πως «όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομά μου στην υπόθεση Novartis κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια».
«Πρόκειται για τρεις ανώνυμες καταθέσεις που διασύρουν τον πολιτικό κόσμο. Οι αναφορές για μένα είναι επουσιώδεις και δυσώδεις, αναφορές για πολιτικούς, δημοσιογράφους, καθηγητές πανεπιστημίου. Πρόκειται για γελοιότητες, χωρίς στοιχεία, είναι η περίοδος 1989, αλλά ως φάρσα», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευθύς αμέσως μετά την ανάγνωση της δικογραφίας, δίνοντας τον τόνο για το πώς θα κινηθεί η κατάσταση. Ζήτησε μάλιστα να καταθέσουν οι τρεις μάρτυρες στη Βουλή προκειμένου να αποδειχθεί η γελοιότητα των αναφορών τους.
 
Αντιδράσεις
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που τις προηγούμενες μέρες απουσίαζε στην Ουάσιγκτον για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για ηθική εξαχρείωση και πολιτικό αμοραλισμό της κυβέρνησης. 
«Αυτή τη φορά η συμμορία ξεπέρασε ακόμη και τα όρια της γελοιότητας. Επειδή, όμως, όλες οι ενέργειές μου ως υπουργού υπαγορεύθηκαν αποκλειστικά, μονοσήμαντα και απόλυτα από το δημόσιο συμφέρον, δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτοί που επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν σκιές στην πολιτική μου διαδρομή θα κληθούν να λογοδοτήσουν εκεί που τους ταιριάζει: στα αρμόδια ποινικά και πολιτικά δικαστήρια» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε πιο ήπιους τόνους το Ποτάμι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ενδιαφέρεται όχι τόσο για την αλήθεια, αλλά για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος. Οι υπουργοί της, εδώ και μήνες, είχαν μια προνομιακή ενημέρωση για τμήματα της δικογραφίας, τα οποία χρησιμοποιούσαν κατά το δοκούν ως πολιτικές ρουκέτες σε συνεργασία με κομματικά τους ΜΜΕ. Το Ποτάμι θα υπερασπιστεί την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Είμαστε αντίθετοι με τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις και καλούμε τους δικαστικούς λειτουργούς να περιφρουρήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία τους» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. 
Ο Γιάννης Ραγκούσης έδειξε με νηφάλιο τρόπο ότι το νεοσύστατο πολιτικό Κίνημα οφείλει να επιδείξει πολύ καθαρά ανακλαστικά, ειδικά σε θέματα ηθικής τάξης, διαφάνειας, εντιμότητας και δημοσίου συμφέροντος. Γενικά μιλώντας, κι όχι για την υπόθεση Novartis, για την οποία ακόμη δεν ξέρουμε κάτι. «Δεν πρέπει να δεχτούμε καμιά πολιτική δολοφονία αθώου. Καμία πολιτική συγκάλυψη ενόχου».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:51