27/05/2019 01:41:45
9.2.2018 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2007 στις 08-02-2018

Συναγερμός στην Πειραιώς - Πυρετώδεις συσκέψεις στα γραφεία της Ν.Δ. για το σκάνδαλο Novartis

Συναγερμός στην Πειραιώς - Πυρετώδεις συσκέψεις στα γραφεία της Ν.Δ. για το σκάνδαλο Novartis - Media

 

Οργή, ένταση και κινητικότητα στη Νέα Δημοκρατία μετά τη «μαζική κατηγορία» που αποδίδεται στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και έξι υπουργούς των κυβερνήσεών του για εμπλοκή στο σκάνδαλο της Novartis. 
 
Το ζήτημα έχει προκαλέσει μαζική κινητοποίηση στην Πειραιώς, όπου σε συνεχείς συσκέψεις διαβουλεύονται για να δουν με ποιον τρόπο θα αντεπιτεθούν στην κυβέρνηση. 
 
Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, στο συγκεκριμένο θέμα θεωρείται ότι υπάρχει κεντρική ενορχηστρωμένη επίθεση στον πυρήνα της Ν.Δ. με στόχο τις επόμενες εκλογές και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν μεθοδικά, οργανωμένα και συστηματικά. 
 
«Διάλεξαν τον βούρκο και την πολιτική λάσπη για να αντιδράσουν στην πολιτική τους καθίζηση και θα βουτηχτούν μέσα σ’ αυτή», επισημαίνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολιάζοντας την κίνηση να σταλεί δικογραφία στη Βουλή, στην οποία κατονομάζονται έξι ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. ανάμεσα στους δέκα πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου και του Σαμαρά. Όπως λένε στην Πειραιώς, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί μέσα από «λασπομαχίες» να ανακάμψει, θορυβημένος όχι μόνο από τον κόσμο που είχε το συλλαλητήριο, αλλά και από την απήχηση που είχε στην ελληνική κοινωνία. 
 
Στη Ν.Δ. δηλώνουν όμως ότι δεν πρόκειται να αφήσουν αναπάντητη την πρόκληση και θα κινηθούν όχι αμυντικά, αλλά επιθετικά. Εκτιμούν ότι με την κίνηση αυτή, την οποία χαρακτηρίζουν μεθοδευμένη, η κυβέρνηση έκανε ένα δώρο συσπείρωσης στην αξιωματική αντιπολίτευση που δέχεται βολές στον ηγετικό της πυρήνα. 
 
Σημειώνουν ότι μπορεί διακριτικά να επιχειρείται να μείνουν εκτός κάδρου οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή, όπου μεσουρανούσαν οι Πάνος Καμμένος και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αλλά η εμπλοκή πρώην πρωθυπουργού, κορυφαίων υπουργών, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και του Έλληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στην ιστορία αναγκάζει και τον Καραμανλή και τους υποστηρικτές του να συσπειρωθούν γύρω από την ηγετική ομάδα για να αποκρούσουν τη δυναμική αυτή εισβολή. 
 
«Κατασκευασμένη»
Στην Πειραιώς θεωρούν ότι όλη η δικογραφία είναι κατασκευασμένη στα υπόγεια του Μαξίμου και, μάλιστα, η επίσπευσή της δεν είναι τυχαία, έχει να κάνει με την πολιτική συγκυρία. Σημειώνουν ότι, εδώ και περίπου έναν χρόνο, συγκεκριμένα δημοσιεύματα είχαν προαναγγείλει το περιεχόμενο των εν λόγω καταθέσεων. Τονίζουν ιδιαίτερα ότι η τελευταία κατάθεση δόθηκε μόλις την περασμένη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, «ημέρα που υπήρχε ως “ρεπορτάζ” η συγκεκριμένη κατάθεση, πριν καν ο μάρτυρας μεταβεί στην εισαγγελέα Διαφθοράς» τονίζουν χαρακτηριστικά.
 
Στελέχη της Ν.Δ. τονίζουν ότι από κανένα απολύτως στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει η εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων από το FBI και, πέραν των τριών μαρτυριών, δεν υπάρχει άλλο στοιχείο. Η Ν.Δ., όπως θα επαναλάβει τις επόμενες μέρες, επιθυμεί να διερευνηθεί το ταχύτερο δυνατόν το σκάνδαλο της Novartis και μάλιστα αναμένεται να στηρίξει την πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή, που έχει και αυξημένες – ανακριτικές – αρομοδιότητες, αφού, όπως επισημαίνουν ηγετικά της στελέχη, θα αναδειχθεί η πρωτοφανής εμπλοκή της κυβέρνησης στην εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και η κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών εκ μέρους της.
 
Όπως λένε στην Πειραιώς, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να σύρει το θέμα μέχρι τις εκλογές, στις οποίες επιμένουν ότι θα καταφύγουν αιφνιδιαστικά μέσα στο 2018 προκειμένου να παραμείνουν «κηλιδωμένα» ηγετικά πρόσωπα της Ν.Δ. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι η δικογραφία για τη Novartis αποφασίστηκε να πάει εσπευσμένα στη Βουλή προκειμένου να καλύψει ειδησεογραφικά τη δικογραφία για τον Καμμένο, τον οποίο η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Τσίπρα, επιχειρεί, όπως λένε στη Ν.Δ., να έχει υπό ελεγχόμενη πίεση. 
 
«Επικίνδυνη»
«Όταν η πολιτική ζωή του τόπου βουλιάζει στη σκανδαλολογία και τη λάσπη, είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση» ανέφερε ο Μητσοτάκης αντιδρώντας στις εξελίξεις το βράδυ της Τρίτης. Συνεργάτες του επισημαίνουν ότι δεν είναι τυχαίες οι αναφορές «περί πατριωτισμού από διεφθαρμένους πολιτικούς» στην ομιλία Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης στην Πάτρα. «Είναι εξόφθαλμη η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει τη Ν.Δ. και τα στελέχη της που ήταν στο συλλαλητήριο την Κυριακή. Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη παρέα, που δεν διστάζει να μετέλθει όλων των μέσων για να πετύχει τον σκοπό της». 
 
Συνεργάτες του Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι, αφού οι ποιοτικές έρευνες έδειξαν πως δεν μπόρεσαν να αποδομήσουν τον ίδιο, μέσα από επιθέσεις στον ίδιο και τη σύζυγό του για θέματα πολιτικής ηθικής, τώρα επιχειρούν να λασπώσουν τον πρώην πρωθυπουργό και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που αποτελούν δύο από τα πιο δυναμικά στελέχη της Ν.Δ. 
 
«Πίστωσαν στον Σαμαρά μέρος της επιτυχίας του συλλαλητηρίου, ανέβασαν οι ίδιοι τις πολιτικές του μετοχές και την επόμενη μέρα θέλησαν να τον κατεδαφίσουν. Δεν έχουν καταλάβει όμως πού μπλέξανε» έλεγαν με νόημα συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού εμμένοντας ότι προετοιμάζει τις αγωγές και τις μηνύσεις κατά του πρωθυπουργού, της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αλλά και όσων τον ενέπλεξαν, ενώ με αγωγές και μηνύσεις και κατά εισαγγελικών λειτουργών έχει προαναγγείλει ότι θα απαντήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης. 
 
Μάλιστα, οι συνεργάτες του Σαμαρά έλεγαν ότι κυβέρνησή του ήταν αυτή που έκοψε το πάρτι της Novartis Hellas, η οποία, με βάση τους ισολογισμούς της, είχε ζημίες 5,78 εκατομμύρια, αλλά την επόμενη χρονιά έβγαλε κέρδη 19 εκατομμύρια. 
Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ανακόψει το πρόγραμμα περιοδειών του ανά την επικράτεια και την προσωπική επαφή του με πολίτες, θεωρώντας ότι η διαδικασία αυτή έχει πολύ σοβαρό θετικό αντίκρισμα στην εικόνα του.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.