24/04/2019 13:56:28
9.2.2018 / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛAΚΑΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2007 στις 08-02-2018

Κάτι παίζει με το Σκοπιανό - Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Κάτι παίζει με το Σκοπιανό - Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα - Media

 

Θετικές κρίνει η Αθήνα τις ανακοινώσεις Ζάεφ. Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Παρά τις επιμέρους τριβές το σχέδιο για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που είχαν συμφωνήσει (κάτω από αμερικανική παρασκηνιακή πίεση) Τσίπρας - Ζάεφ στο Νταβός προχωρά και, την ερχόμενη βδομάδα, όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο ραντεβού των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Στην εν λόγω συνάντηση ο Νίκος Κοτζιάς θα παραδώσει στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ το «Σύμφωνο» που έχει αναλάβει να συνθέσει ως σύνθεση των όσων οι δύο πλευρές έχουν αποδεχτεί ότι μπορούν να συμφωνήσουν.
 
Ήδη από την πλευρά της ΠΓΔΜ έχουν υπάρξει κινήσεις οι οποίες είχαν συμφωνηθεί και ανακοινωθεί μάλιστα δημόσια από τον πρωθυπουργό Ζάεφ μετά τη συνάντηση και τη μακρά συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός. Τότε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε ανακοινώσει ότι θα αλλάξει την ονομασία του αεροδρομίου και της εθνικής οδού της χώρας του ως κίνηση καλής θέλησης. Στο ίδιο κλίμα καλής θέλησης ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι η Ελλάδα δεν θα εμποδίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. Άλλωστε, στο πλαίσιο των μηχανισμών που συνθέτουν τις διαδικασίες της Ε.Ε., η Ελλάδα εξακολουθεί να κρατά στα χέρια της το veto, φρενάροντας την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.
 
Έτσι, λοιπόν, την περασμένη Τρίτη, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων προχώρησε σε ανακοινώσεις:
μετονομάζεται το αεροδρόμιο, όπως και το όνομα της εθνικής οδού που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το πρώτο, από «διεθνές αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» μετονομάζεται σε «διεθνές αεροδρόμιο Σκοπίων», ενώ η «εθνική οδός Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «εθνική οδό Φιλίας». 
Υπογραμμίζοντας την καλή θέληση της κυβέρνησής του για την επίτευξη ενός συμβιβασμού, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, περιγράφοντας ταυτόχρονα και τα όριά του, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της, χωρίς ωστόσο – στη δήλωσή του τουλάχιστον – να ικανοποιεί τον όρο της ελληνικής πλευράς να ισχύει (erga omnes) έναντι όλων η νέα σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
 
Οι κινήσεις του Ζ. Ζάεφ αντιμετωπίστηκαν θετικά από την Αθήνα καθώς επιτρέπουν τη συνέχιση της διαδικασίας και τη συνάντηση του υπουργού εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ.
Ωστόσο, μια μέρα μετά τη δήλωση Ζάεφ ότι η χώρα του θα μπορούσε να αποδεχτεί την αλλαγή της συνταγματικής της ονομασίας με μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας περιέγραψε με σαφήνεια τις «κόκκινες γραμμές» του στη διαπραγμάτευση. Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχτεί αλλαγή στο σύνταγμά της.
 
Σε συνέντευξη Τύπου ο Ζ. Ζάεφ σημείωσε ότι θα «καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, αλλά όχι με κάθε κόστος». Όταν ρωτήθηκε δε για το εάν η λύση περιλαμβάνει αλλαγή και του Συντάγματος της χώρας, απάντησε ότι «αυτές είναι οι θέσεις των Ελλήνων, αλλά στη Μακεδονία έχουμε διαφορετικές θέσεις και συνθήκες». Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επικαλέστηκε μάλιστα ως επιχείρημα ότι, το 1993, η χώρα του άλλαξε το Σύνταγμά της και τώρα προσπαθεί να αποδείξει ότι «δεν έχει διεκδικήσεις και αλυτρωτικά κίνητρα». Αναφέρθηκε επίσης στις «ριζοσπαστικές δομές που υπάρχουν και στις δύο χώρες, αλλά θα κάνουμε», όπως είπε, «τα πάντα για να βρούμε λύση».
 
Διέξοδος ή τοίχος;
Αναμένοντας την εξέλιξη της διαβούλευσης μπορούμε να συνοψίσουμε τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα οποία, έτσι κι αλλιώς, περιγράφουν είτε την οδό διαφυγής που οδηγεί στον συμβιβασμό είτε τις δυσκολίες που οι δύο πλευρές δεν θα μπορέσουν τελικά να υπερβούν:
Παραμένει ισχυρότατη πίεση και προς τις δύο πλευρές από εταίρους (Γερμανία) και συμμάχους (ΗΠΑ) για την επίτευξη ενός συμβιβασμού που θα οδηγήσει τελικά την ΠΓΔΜ με το νέο συμπεφωνημένο όνομά της στις αγκάλες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
 
Η πλευρά της ΠΓΔΜ εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχτεί μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. 
Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να αναλάβει το κόστος ενός συμβιβασμού, αρκεί να κατοχυρώσει διασφαλίσεις για την τήρηση των συμφωνηθέντων. 
 
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν έμπειροι Έλληνες διπλωμάτες, οι διασφαλίσεις που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι δυνατόν να προκύψουν αυτόματα μέσα από μια συμφωνία. Αυτό που μπορεί να προκύψει είναι ένας χάρτης με τη διαδρομή που θα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει η ΠΓΔΜ μέχρι την πλήρη συμμόρφωσή της με όλα όσα η ελληνική πλευρά θεωρεί απαραίτητα για τον συμβιβασμό. Με άλλα, πιο απλά λόγια, το σενάριο διεξόδου έτσι ώστε η ΠΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει συνομιλίες ένταξης με την Ε.Ε. προϋποθέτει μια συμφωνία «σε στάδια». Αυτό, όμως, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, είναι ένα όριο του οποίου η υπέρβαση συνεπάγεται μεγάλο πολιτικό κόστος για την ελληνική κυβέρνηση. Κόστος που είναι δύσκολο να αναλάβει έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.