search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:02
MENU CLOSE

Υπέρ των τουρκικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων στη Συρία οι ηγέτες ορθοδόξων και καθολικών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2007
08-02-2018
10.02.2018 04:00
Αφιέρωμα: 1821-2021/ 200 χρόνια ανεξαρτησίας - Κύκλος δεύτερος: Ελληνισμός και διεθνές περιβάλλον - Media
 
 
Με τις… ευλογίες της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας συνεχίζει το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν την πολεμική επιχείρηση με στόχο την «εκκαθάριση» των Κούρδων στα σύνορα της Τουρκίας με τη βόρεια Συρία. 
 
Κατά την έναρξη της εισβολής (σ.σ.: πριν από 15 ημέρες), την οποία το τουρκικό Επιτελείο Στρατού βάφτισε… «Κλάδος Ελαίας», ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με γραπτή ανακοίνωση, έσπευσε να ταχθεί υπέρ των χερσαίων και εναερίων επιθέσεων του τουρκικού στρατού στην πόλη Αφρίν, «προπύργιο» των Κούρδων Μαχητών των YPG (Δυνάμεις Προστασίας Του Λαού), τους οποίους οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν τρομοκράτες – συμμάχους του PKK.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet», ο Βαρθολομαίος έστειλε επιστολή προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οποία εύχεται να στεφθεί με επιτυχία η στρατιωτική επιχείρηση και ελπίζει ότι σύντομα θα επέλθει… ειρήνη στην πολύπαθη και αιματοβαμμένη από τον επταετή εμφύλιο πόλεμο Συρία. 
 
Συγκεκριμένα, στην επιστολή – σύμφωνα πάντοτε με τουρκικά ΜΜΕ – αναφέρονται τα εξής:
«Είναι παράδοση της Εκκλησίας μας να προσευχόμαστε πάντα για το κράτος μας, για την υγεία των ηγετών μας και την ευτυχία του λαού μας. Δεν έχουμε ξεχάσει τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που μετανάστευσαν λόγω διαμαχών στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά στη Συρία» αναφέρει και προσθέτει πως η Εκκλησία προσεύχεται στον Θεό να επιστρέψει η ειρήνη στη Συρία με την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας».
 
«Είναι ευχή της κοινότητάς μας το έθνος μας να αναπτυχθεί γρήγορα σε ένα ασφαλές περιβάλλον τερματίζοντας την τρομοκρατία, που έχει επηρεάσει όλους τους πολίτες μας, αλλά κυρίως τους Κούρδους πολίτες μας που ζουν στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Η αποφασιστικότητα του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά την όποια σύνδεση της θρησκείας με την τρομοκρατία, αποτυπώνεται στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Προσευχόμαστε εσείς και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να επιτύχετε και η επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” να φέρει ειρήνη στην περιοχή, όπως “υπόσχεται” και το όνομά της», σημειώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
 
«Βαδίζοντας» όχι στα… χνάρια του Αποστόλου Παύλου, αλλά του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια της 50λεπτης συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο την περασμένη Δευτέρα στο Βατικανό – στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας που πραγματοποιεί από την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν – κατηγορήθηκε από φιλοκουρδικές οργανώσεις, Ιταλούς ακτιβιστές, πολιτικούς και δημοσιογράφους πως έπαθε «αφωνία» μη αναφέροντας ούτε λέξη για τη στρατιωτική εισβολή των Τούρκων στην πόλη Αφρίν.
 
Απώλειες
Στο μέτωπο των εχθροπραξιών πάντως οι απώλειες για τον τουρκικό στρατό αυξήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της γείτονος χώρας, άλλοι επτά στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των μαχών με τους Κούρδους αντάρτες, ανεβάζοντας τις απώλειες των Τούρκων στους 14 επισήμως καταγραφέντες νεκρούς από την ημέρα έναρξης των εχθροπραξιών.
 
Ενδιαφέρον σχετικά με το παρόν και μέλλον της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» στη Βόρεια Συρία και το κατά πόσον οι Κούρδοι μαχητές των YPG είναι σε θέση να διατηρήσουν τους θυλάκους τους στην περιοχή έχει η άποψη που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος αναλυτής των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή Γκιουνέι Γιλντίζ στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (European Council on Foreign Relations, ECFR).
 
«Η τουρκική επίθεση στο Αφρίν δεν αποτελεί έκπληξη για τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία. Οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) έχουν προετοιμαστεί για μια πιθανή τουρκική επίθεση εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Στη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Συρία, στα τέλη Σεπτεμβρίου, εξεπλάγην όταν άκουσα ότι οι μαχητές και οι διοικητές έκαναν σχέδια με αισιοδοξία για το πώς θα αντιμετωπίσουν την επίθεση.
 
Οι διοικητές των YPG ήταν ήδη υποψιασμένοι για τις ρωσικές σχέσεις συναλλαγής με την Τουρκία και ήταν ενήμεροι για μια ενδεχόμενοι αλλαγή της πολιτικής στην Ουάσιγκτον μετά την επιχείρηση των δυνάμεων των YPG στη Ράκα, “πρωτεύουσα” του ISIS,. Ως εκ τούτου είχαν ήδη υποθέσει ότι ίσως να χρειαζόταν να σηκώσουν το κύριο βάρος μιας τουρκικής επίθεσης.
 
Το ότι ο τουρκικός στρατός μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε πολεμικά αεροσκάφη για να βομβαρδίσει στόχους από πολύ ψηλά αφήνει τις YPG χωρίς πολλές πιθανότητες για αντίποινα. Ωστόσο οι YPG δίνουν μεγάλη σημασία στην πόλη Αφρίν και πιστεύουν πως, εάν ο τουρκικός στρατός καταφέρει να τους νικήσει εκεί, τότε θα προσπαθήσει να κάνει το ίδιο και σε άλλες περιοχές κατά μήκος της βόρειας Συρίας.
 
Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι YPG μπορεί να φτάσουν σε ακραίες ενέργειες για να αποτρέψουν την παράδοση της περιοχής στην Τουρκία. Η στρατιωτική ικανότητα των YPG θα είναι πιο σαφής όταν και εάν αρχίσει μια μεγάλη επιχείρηση από τον τουρκικό στρατό. Ένας κρίσιμος παράγοντας θα είναι εάν οι Άραβες σύμμαχοι των YPG θα συνεχίσουν να τις υποστηρίζουν και στην τουρκική επίθεση.
 
Οι προσπάθειες των τουρκικών και φιλοτουρκικών οργανώσεων να καταλάβουν εδάφη από τις YPG είχαν μέχρι στιγμής μικρές επιτυχίες. Η ηγεσία των YPG εκτιμά ότι ο χρόνος είναι στο πλευρό τους και, όσο περισσότερο διαρκεί η τουρκική επίθεση, τόσες περισσότερες πιθανότητες θα έχουν να προκαλέσουν τους Τούρκους στρατιώτες στο έδαφος και να κινητοποιήσουν τις κουρδικές ομάδες στη Συρία και πέραν αυτής.
 
Αυτό που κάνει την Τουρκία να επιλέξει την Αφρίν για να επιτεθεί είναι ότι βρίσκεται εκτός της περιοχής όπου οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την YPG. Η Ουάσιγκτον δεν έδωσε καμία δέσμευση ότι θα προστατεύσει την Αφρίν, αν και ο αμερικανικός στρατός προστάτευσε τις ίδιες ένοπλες δυνάμεις στην εκστρατεία τους εναντίον του ISIS.
 
Οι μάχες στην Αφρίν επίσης αποδεικνύουν τις διαφορές μεταξύ των YPG στη βόρεια Συρία, που δεν δείχνουν κανένα σημάδι απόσυρσης εν όψει της επίθεσης από τον τουρκικό στρατό και των ιρακινών κουρδικών δυνάμεων, και τις δυνάμεις των Κούρδων του Ιράκ, που άφησαν το Κιρκούκ στις ιρακινές δυνάμεις χωρίς αντίσταση μετά το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία από τον Σεπτέμβριο.
 
Οι YPG εκτιμούν ότι η ρωσική έγκριση για την τουρκική επίθεση προκύπτει από το γεγονός ότι η Μόσχα προσπαθεί να αποδυναμώσει τους Κούρδους για να ενισχύσει τη θέση του συριακού καθεστώς στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Συρίας. Αυτό μειώνει την πιθανότητα συμμετοχής κουρδικών δυνάμεων σε οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνης που έχει την υποστήριξη της Ρωσίας».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:01