search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:03
MENU CLOSE

Η «καυτή» ατζέντα της Ε.Ε. – Τα ζητήματα που ζητούν επειγόντως λύση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2007
08-02-2018
11.02.2018 04:00
Λάβρος ο Γιώργος Κούδας κατά των ακροδεξιών: Ο πατέρας μου, μου έλεγε οι φασίστες είναι κτήνη  - Media

 

«Καυτή» χαρακτηρίζεται από πολλούς η πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2018 – κι όχι άδικα. Τον συγκεκριμένο χρόνο αναμένονται πέντε σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ για τρία μεγάλα πολιτικά και διπλωματικά ζητήματα πρέπει να βρεθεί λύση.

 
Προεδρικές εκλογές αναμένεται να γίνουν μέχρι τον Νοέμβριο στην Ιρλανδία και βουλευτικές εκλογές τον Ιούλιο στη Σλοβενία, στις 6 Οκτωβρίου στη Λετονία και γενικές εκλογές στο Λουξεμβούργο στις 17 Οκτωβρίου και βέβαια σε λίγες μέρες στη γειτονική μας Ιταλία. Αναλυτικά, οι πέντε σημαντικότερες εκλογικές «μάχες»:
 
Ιταλία
Το νέο εκλογικό σύστημα ανατρέπει τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 4 Μαρτίου. Τότε, αναμένεται να εκλεγούν νέα μέλη και στα δύο σώματα του ιταλικού Κοινοβουλίου (Βουλή των Αντιπροσώπων – Γερουσία της Δημοκρατίας) και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος ευνοεί τους συνασπισμούς κι όχι τα κόμματα. Ο νόμος αυτός προβλέπει όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο 3% για τα διάφορα κόμματα και 10% για τις συμμαχίες πολιτικών δυνάμεων. Επιπλέον, αναμένεται να επανεμφανιστεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ανατρέψει την απαγόρευση που του έχει επιβληθεί και να λάβει μέρος ξανά σε εκλογές.
 
Ρωσία
Έχοντας επί 18 χρόνια το «πάνω χέρι» στην πολιτική της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιχειρήσει ξανά να διεκδικήσει μια ακόμη θητεία στις ρωσικές προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 18 Μαρτίου. Με τη δημοτικότητά του να ξεπερνά το 80%, αναμένεται να γίνει ο μακροβιότερος Ρώσος ηγέτης μετά τον Στάλιν. Επίσης, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή απαγόρευσε στον αντίπαλό του, Αλεξέι Ναβάλνι, να λάβει μέρος στις εκλογές λόγω της σύλληψής του το 2017 και της ποινής φυλάκισης 20 ημερών που του επιβλήθηκε για διοργάνωση μη εγκεκριμένων διαδηλώσεων. Μάλιστα, πρόσφατα κατηγορήθηκε ότι χτύπησε αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.
 
Ουγγαρία
Στις 8 Απριλίου του 2018 θα διεξαχθούν και οι εθνικές εκλογές στην Ουγγαρία. Το κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, Fidesz, διαθέτει άνετο προβάδισμα έναντι του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού Jobbik, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η εκλογική απόδοση του Jobbik μπορεί να επηρεαστεί από το πρόστιμο των 2 εκατ. ευρώ με το οποίο έχει βρεθεί αντιμέτωπο, αφού κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότηση.
 
Σουηδία
Το κόμμα του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις γενικές εκλογές που θα γίνουν στη Σουηδία, στις 9 Σεπτεμβρίου του 2018. Ωστόσο, οι εταίροι του, το κόμμα των Πρασίνων, κινδυνεύουν να μην καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 4% για την είσοδό τους στη Βουλή. Αν δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό ψήφων, τότε οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να αναζητήσουν νέους συμμάχους. Ανησυχία επικρατεί για την άνοδο του κόμματος των εθνικιστών, οι οποίοι εμφανίζονται ενισχυμένοι στο 15-16%, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
 
Πολωνία
Οι περιφερειακές εκλογές στην Πολωνία θα γίνουν στα τέλη του 2018. Το κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) πέρασε εκλογική μεταρρύθμιση από την Κάτω Βουλή, η οποία φαίνεται να το ενισχύει σημαντικά στις επερχόμενες εκλογές. Το PiS ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, θα φέρουν διαφάνεια στο εκλογικό σύστημα. Ωστόσο, η Κομισιόν έχει αντίθετη άποψη και ενεργοποίησε το άρθρο 7, το οποίο μπορεί να αναστείλει το δικαίωμα ψήφου της Πολωνίας στην Ε.Ε.
 
Άλυτα ζητήματα
Σκοπιανό, μεταναστευτικό και αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας είναι τρία από τα «καυτά» ζητήματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, εγχώριους πολιτικούς και διπλωμάτες.
Η κατάσταση εντείνεται με το ΝΑΤΟ να θέλει να επανεξετάσει την αίτηση για ένταξη της ΠΓΔΜ τον Ιούνιο, ενώ τον Απρίλιο η Κομισιόν ετοιμάζει σχετική έκθεση λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της 17ης Μαΐου στη Σόφια.
 
Στη συγκεκριμένη σύνοδο κορυφής η Βουλγαρία – με τη συνδρομή της Κομισιόν – θα διακηρύξει ότι το 2025 η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα γίνουν μέλη της Ε.Ε. Επιπλέον, θα πρέπει να οριστεί «κάποια ημερομηνία» για την Αλβανία και τα Σκόπια.
Η βουλγαρική προεδρία αναμένεται να προωθήσει και την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, έτσι ώστε να περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών και τη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διπλωματική ένταση.
Τέλος, το ζήτημα του μεταναστευτικού θα πέσει για ακόμη μια φορά στο «τραπέζι» με μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, καθώς το σχέδιο της Ε.Ε. για κατανομή των προσφύγων στα κράτη – μέλη βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων υπήρξε αναποτελεσματικό.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:03