search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:25
MENU CLOSE

Το Γαλλικό Ινστιτούτο γιορτάζει 111 χρόνια στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2007
08-02-2018
12.02.2018 06:18
Το Γαλλικό Ινστιτούτο γιορτάζει 111 χρόνια στην Ελλάδα - Media

Λογοτεχνία, σινεμά καθώς και τα 50 χρόνια από τον Μάη του ’68

Μια ιδιαίτερη χρονιά είναι το 2018 για το Γαλλικό Ινστιτούτο, καθώς συμπληρώνει 111 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν, τη φετινή χρονιά οι δράσεις του θα επικεντρωθούν στην πλούσια ιστορία του, εξετάζοντας τις διάφορες πτυχές της και αντλώντας την ουσία της και τη χρησιμότητά της τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. 
 
Για πρώτη φορά στα χρονικά του, λοιπόν, το Γαλλικό Ινστιτούτο καλεί δύο ιστορικούς να γράψουν ένα βιβλίο, το οποίο θα είναι εικονογραφημένο και θα διηγείται την ιστορία του. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του έτους από τις εκδόσεις Άγρα, τόσο στα ελληνικά όσο και στα γαλλικά.
 
Επιπλέον, δυο καλλιτέχνες από την Κρήτη, και συγκεκριμένα η Ειρήνη Λιναρδάκη και ο Vincent Parisot, θα πραγματοποιήσουν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο Ινστιτούτο αφήνοντας τα ίχνη της δημιουργίας τους, ενώ μια σειρά εκθέσεων φωτογραφίας θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να εμπλουτίσει τις γνώσεις του μέσα από ένα πλούσιο υλικό, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει φωτογραφίες, αφίσες και έργα που δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για το Ινστιτούτο, την ιστορία του και τις διάφορες όψεις της. 
 
Σε αυτήν την προσπάθεια εορταστικής αλλά και εσωτερικής αναβίωσης προστίθεται και η ψηφιοποίηση ενός μεγάλου μέρους των ηχογραφήσεων διαλέξεων που δόθηκαν στο Ινστιτούτο και οι οποίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης του υπό τον τίτλο «Οι μεγάλες φωνές του Ινστιτούτου». Ενδεικτικά, κάποιες από τις διαλέξεις που υπάρχουν είναι των Jacques Derrida, Pierre Bourdieu, Yves Coppens, Michel Serres, Léopold Sédar Senghor, Edgar Morin, Nathalie Sarraute κ.ά.
 
Τα πενήντα χρόνια από τον Μάη του ’68 είναι άλλο ένα ιστορικό γεγονός που θα εορταστεί τη χρονιά αυτή μέσω μιας έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Ινστιτούτου με σκοπό να «ταξιδέψει» το κοινό της μέσα από φωτογραφίες της εποχής, κάνοντάς το να «περιπλανηθεί» σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα και τη Ρόδο.
Σε αυτόν τον μεγαλειώδη εορτασμό θα συντονιστεί και ο κύκλος «Ciné-club», ο οποίος το φθινόπωρο του 2018 αναμένεται να αναδείξει την κινηματογραφική σχολή της Nouvelle Vague προτείνοντας, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ταινίες που σχετίζονται άμεσα με το πολιτιστικό πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου, όπως για παράδειγμα την ταινία της Léa Fazer Maestro και το La vérité sur bébé donge του Henri Decoin.
 
 
Τα 100 χρόνια από τον θάνατο δύο μεγάλων Γάλλων καλλιτεχνών αποτελούν ακόμα ένα γεγονός που θα τιμηθεί. Πρόκειται για τον Claude Debussy, προς τιμήν του οποίου διοργανώνεται μια σειρά από συναυλίες, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο του κύκλου «Vive la France!», αλλά και για τον Guillaume Apollinaire, τον οποίο το Γαλλικό Ινστιτούτο θα τιμήσει σε συνεργασία με το τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω ενός μεγάλου συνεδρίου που θα έχει τον τίτλο «Ο Apollinaire και οι τέχνες».
 
Επιπλέον, τα εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης του Ινστιτούτου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άγρα, εορτάζοντας τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Paul Claudel, ετοιμάζουν τη φετινή χρονιά έναν τόμο με δύο έργα του συμβολικού θεάτρου, μεταφρασμένα στα ελληνικά. Πρόκειται για το «Χρυσό κεφάλι» του Claudel και το «Πελλέας και Μελισσάνθη» του Maeterlinck.
Το Ινστιτούτο μπορεί να στέκεται στο παρελθόν με έντονο το βλέμμα στην ιστορία του, ωστόσο εστιάζει στο μέλλον, θέτοντας ερωτήματα για το αύριο (Κύκλοι με θέμα: «Η νεολαία που καινοτομεί», «Αειφόρος Ανάπτυξη», «CNRS. Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης», «Διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο»), ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο σήμερα και τη σύγχρονη δημιουργία. 
 
Έτσι, το σινεμά θα έχει την τιμητική του, για ακόμη μια χρονιά, με το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου περίπου 50 επιλεγμένες ταινίες, μια επιτροπή Γάλλων και Ελλήνων επαγγελματιών, ένα διαγωνιστικό τμήμα, ένα βραβείο κοινού, μια θεματική ενότητα για τη μόδα στον κινηματογράφο, μια λευκή κάρτα σε ένα φεστιβάλ, παράλληλες εκδηλώσεις, συναντήσεις με ηθοποιούς και σκηνοθέτες, σχολικές προβολές, masterclass, καθώς και πολλοί Γάλλοι, Έλληνες και γαλλόφωνοι συνεργάτες, αναμένεται να συνθέσουν το παζλ αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης, ενώ το θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου θα συνεχιστεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με προβολές στους κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο.
 
Το Ινστιτούτο δίνει έμφαση και στη σύγχρονη μουσική σκηνή, εντείνοντας τις συνεργασίες του με τα Φεστιβάλ Plisskën και Inmute, διοργανώνοντας υπέροχες βραδιές ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής, ενώ την τιμητική του έχει και ο τομέας των παραστατικών τεχνών, με το Ινστιτούτο να συνεχίζει τις συνεργασίες του με τα μεγάλα θέατρα της Αθήνας με γαλλικά έργα, όπως επίσης με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και το 24ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
 
Άλλη μια δυνατή συνεργασία του είναι αυτή με το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου της Μυτιλήνης με προσκεκλημένο έναν Γάλλο καλλιτέχνη που θα ερμηνεύσει έργα μέσα στο μουσείο Tériade, ενώ ιδιαίτερα αξιόλογο κρίνεται και το νέο εγχείρημα «Η Comédie-Française στην οθόνη», που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να δει τις μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις του μεγάλου αυτού θεατρικού οργανισμού. 
 
Ξεχωριστή, τέλος, είναι και η υποστήριξη του Ινστιτούτου στις πλαστικές τέχνες, με τη διοργάνωση του κύκλου «Ο λόγος στους δημιουργούς», που δίνει τη δυνατότητα σε νέους ταλαντούχους, Έλληνες και Γάλλους, να εκφραστούν μπροστά σε ένα κοινό ενθουσιώδες.
 
INFO
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, Αθήνα
Γαλλικό Ινστιτούτο 
Θεσσαλονίκης, 
Λ. Στρατού 2Α, Θεσσαλονίκη 
Επικοινωνία: www.ifg.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10