search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:45
MENU CLOSE

«Διά πυρός και αγάπης» ή η ανατομία του μετανάστη…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2007
08-02-2018
10.02.2018 04:00
«Διά πυρός και αγάπης» ή η ανατομία του μετανάστη... - Media
 
Θαυμάστε γλώσσα:
 
«Γερμανία του ογδόντα. Πέρασαν κιόλας σχεδόν δέκα χρόνια. Κρανίου τόπος. Καμιά φωνή στην κορυφή του. Μεθυσμένες μόνο νυκτόβιες κραυγές και γαβγίσματα σκύλων. Ταβέρνα ‘‘Ο Σωκράτης’’. Ταβέρνα ‘‘Ο Διόνυσος’’. Σουβλάκι γύρος, εκλογές στην κοινότητα, στην εκκλησία θα ψήσουν αρνιά κι αυτή την Ανάσταση. Πρώτο τραπέζι ο πρέσβης, ο στρατιωτικός ακόλουθος, ο δεσπότης. Πίσω οι λοιποί ευσεβείς. Πιο πίσω μερικοί Γερμανοί περίοικοι να χαζεύουν και να χειροκροτούν, έκθαμβοι από το μεγαλείο της Ελλάδας, τα κορίτσια που χορεύουν ντυμένα με εθνικές ενδυμασίες και μιλάνε μεταξύ τους γερμανικά. Απολαμβάνουμε όλοι το ελληνικό Πάσχα. Τα στριμμένα μου άντερα βγάζω από μέσα μου και στεγνώνω έξω στον λαμπρό σου ήλιο, Κύριε. Θα φτιάξω όπως κάθε χρόνο την καθιερωμένη μου μαγειρίτσα. Παίρνω νερό της θάλασσας και τα περνάω πρώτο χέρι. Παίρνω νεράκι της βροχής και τα ξεβγάζω. Τα αφήνω να βράσουν καλά μες στο αίμα μου. Εναποθέτω με ευλάβεια την πιατέλα στο τραπέζι. Τρώνε με βουλιμία. Φάγετε, πίετε, λέγω. Τούτο εστί το τέλος μου…».
 
Αυτό είναι ένα απόσπασμα από τη νουβέλα του Έλληνα συγγραφέα Πέτρου Κυρίμη, που ζει και δημιουργεί στο Άαχεν της Γερμανίας. Σ’ αυτή τη χώρα βρέθηκε πριν από τριάντα πέντε χρόνια, κι από τότε είναι η βάση του.
 
Ποιος είναι ο Κυρίμης;
 
Γεννήθηκε στην A­θήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία τηλεόρασης και φωτογραφία, αλλά δεν ασχολήθηκε ποτέ επαγγελματικά. Άρχισε να γράφει από πολύ νέος. Πρώτα τραγούδια και ποίηση, και αργότερα διηγήματα, θέατρο για παιδιά, νουβέλες, μυθιστορήματα. Διηγήματα και ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα έγκυρα περιοδικά στην Eλλάδα και μερικά από αυτά έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά. Έγραψε επίσης σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ένα από αυτά, σε μορφή σίριαλ, προβλήθηκε από την ET1.
 
Στη Γερμανία εργάστηκε για τρία χρόνια ως διευθυντής προγράμματος στο πανευρωπαϊκό ελληνικό ραδιόφωνο «Το Πρώτο» και ως αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ταχυδρόμος». Για την ξεχωριστή προσφορά του στον χώρο της τέχνης τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Βούπερταλ.
 
Γιατί αφιερώνω σήμερα τη στήλη μου σ’ αυτόν τον σημαντικό πεζογράφο της διασποράς; Αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., οι εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» στην Ακαδημίας, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Κυρίμη «Διά πυρός και αγάπης». Με τον συγγραφέα θα έχω τη χαρά να συνομιλήσω για το έργο του, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο καλός ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος.
 
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
Σας περιμένουμε.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:45