search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:57
MENU CLOSE

Νovartis: Σε εκκρεμότητα οι κυβερνητικές ανακοινώσεις

09.02.2018 06:21
4263777.jpg

 

Δύο συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πραγματοποιηθεί σε δύο διαδοχικές μέρες, ωστόσο το σασπένς, σχετικά με την κοινοβουλευτική τύχη της υπόθεσης Νοβάρτις διατηρείται. Ούτε μετά την χθεσινή, τρίωρη  συνεδρίαση του οργάνου υπό τον πρωθυπουργό, αυτή τη φορά στο Μαξίμου, υπήρξαν ανακοινώσεις. Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συγκαλείται τη Δευτέρα. Ενδεχομένως να υπάρξει κάποια σχετική πληροφόρηση στο σημερινό μπρίφινγκ του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, το οποίο εκτάκτως πραγματοποιείται Παρασκευή, με την ευκαιρία της εξόδου στις αγορές με το 7ετές ομόλογο, αλλά και το γενικότερο κλίμα για τη Νοβάρτις.  

Κατά το Μαξίμου η συζήτηση συνεχίζεται, και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες είναι πιθανό να υπάρξει νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού με το προεδρείο της ΚΟ. Πάντως, ύστερα από δύο συνεδριάσεις φαίνεται τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να προσανατολίζονται στο σενάριο της σύστασης Προανακριτικής που θα έχει σύντομη διάρκεια, θα διαπιστώσει την παραγραφή των αδικημάτων της απιστίας και της δωροδοκίας και θα αναπέμψει την δικογραφία στον Εισαγγελέα για τη συνέχιση της έρευνας στο σκέλος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (είναι διαρκές και δεν παραγράφεται). Στο τραπέζι έχουν πέσει και τα σενάρια της Εξεταστικής, ακόμη και της αναπομπής της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη χωρίς να προηγηθεί Προανακριτική.

Ο προβληματισμός των κυβερνητικών στελεχών αφορά στον κίνδυνο μιας εκφυλιστικής διαδικασίας για τα αδικήματα που φαίνεται να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη δικογραφία και εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά έχουν παραγραφεί. Σχετικώς επικαλούνται το παράδειγμα της υπόθεσης του Γιάννου Παππαντωνίου, όπου οι εργασίες της τότε Προανακριτικής έληξαν άδοξα σε λιγότερο από τρίμηνο εξαιτίας της παραγρφής, ενώ αντιθέτως στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου η διερεύνηση του σκέλους του “ξεπλύματο”ς οδήγησε σε καταδίκη. Ο  υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε επισημάνει από τη Δευτέρα μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου ότι και στο παρελθόν υπήρχαν αδικήματα που είχαν παραγραφεί και άλλα που δεν είχαν παραγραφεί και οδήγησαν πολιτικά πρόσωπα σε τιμωρία.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι η δικογραφία είναι ογκώδης και η υπόθεση πολύπλοκη, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί την κατάλληλη λύση ώστε και η διερεύνηση της υπόθεσης να συνεχιστεί και να μην δημιουργηθούν υπόνοιες ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα “θεσμικά” αλλά το εντάσσει στους πολιτικούς της σχεδιασμούς – οι χειρισμοί της Δευτέρας με την επίσκεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Αρειο Πάγο και τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης συγκέντρωσαν τα πυρά της αντιπολίτευσης αλλά κατά πληροφορίες δεν άρεσαν και σε στελέχη του κόμματος.

Ενδεικτική των παραπάνω προβληματισμών η δήλωση του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα ο οποίος είπε ότι η υπόθεη της Νοβάρτις “είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχυθεί η δημοκρατία με τη συμφωνία όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να αποκτήσουν οι θεσμοί την έξωθεν καλή μαρτυρία των πολιτών..Ταυτόχρονα “μια συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να προχωράει αυτές τις υποθέσεις μέχρι τέλους”.

Κόντρα με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την “πολωνοποίηση” και τις “σκευωρίες”

Στο μεταξύ η σκληρή κόντρα με τη ΝΔ συνεχίστηκε και χθες. Ανώτατη πηγή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για “πολωνοποίηση” της πολιτικής ζωής και κατάλυση του κράτους δικαίου. Η “ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι δεδομένη, τώρα έχουμε και πολωνοποίηση” σημείωσε η ίδια πηγή προσθέτοντας ότι η διάκριση των εξουσιών διαχρονικά αλλά και στην Ελλάδα, θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την Ευρώπη.

Θέση για την υπόθεση πήρε χθες και το ΠΑΣΟΚ: με ανακοίνωσή του επιτίθεται στην κυβέρνηση και δίνει κάλυψη στους εμπλεκόμενους μέσω της δικογραφίας Β. Βενιζέλο και Α. Λοβέρδο. Κάνει λόγο για σκευωρία της κυβέρνησης σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων, για μεθοδολογία που θυμίζει “βρώμικο 89” και “pampers”, χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό “καθοδηγητή” της  όλης μεθόδευσης “με εκτελεστικούς βραχίονες Υπουργούς όπως τον πρώην Διοικητή της ΚΥΠ επί Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή , Δ. Παπαγγελόπουλο και θύλακες που αυτός ελέγχει στην Δικαιοσύνη”. 

”Οι αναφορές σε «πολωνοποίηση», σχέδια εξόντωσης, σκευωρίες και «κουκουλοφόρους» μάρτυρες μοναδικό στόχο έχουν τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης και των θεσμών” ανέφερε η αντίδραση του Μαξίμου στις παραπάνω τοποθετήσεις εκ μέρους της Πειραιώς και της Ιπποκράτους. “Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον πανικό τους και να αυτοεξευτελίζονται”. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:56