search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:44
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Προς νέα αναστολή του ομοσπονδιακού κράτους – Εύθραυστες ισορροπίες και ατελείωτο παζάρι

09.02.2018 08:52
Η επόμενη ημέρα στην Καρδίτσα: Τρεις νεκροί, μία αγνοούμενη, λάσπες και καταστροφές (Photos) - Media Gallery 9

 

Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ ως το 2019 νωρίς σήμερα το πρωί και το έστειλε προς έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο αυτό δεν έγινε εγκαίρως ώστε να αποφευχθεί μια ακόμη αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους.

Το νομοσχέδιο των 600 σελίδων προτείνει αύξηση των δαπανών του κράτους κατά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως για την άμυνα και τις εσωτερικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Οι γερουσιαστές δυσκολεύθηκαν να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις που προέβαλε την τελευταία στιγμή ο Ρεπουμπλικάνος Ραντ Πολ που ήταν αντίθετος στις δαπάνες που θα χρηματοδοτούνται από έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Τώρα το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες από τους Δημοκρατικούς και είναι αβέβαιο αν θα εγκριθεί.

Επισήμως η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών σταμάτησε στις 07:00 ώρα Ελλάδας. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που αναστέλλεται εν μέρει η λειτουργία υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους μέσα σε τρεις εβδομάδες. Η πρώτη παράλυση του δημόσιου τομέα στις ΗΠΑ είχε σημειωθεί την 20ή Ιανουαρίου και διήρκεσε τρεις ημέρες.

Αυτή τη φορά υπάρχουν ελπίδες να αρθεί το αδιέξοδο προτού ξεκινήσει η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών σήμερα το πρωί τοπική ώρα, εφόσον η Βουλή των Αντιπροσώπων περάσει εγκαίρως το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους και στη συνέχεια αυτό υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο ποια διαδικασία θα ακολουθήσει το Κογκρέσο, ούτε αν θα επηρεαστούν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες σήμερα.

Η υπηρεσία διαχείρισης και προϋπολογισμού (Office of Management and Budget, OMB) του Λευκού Οίκου επεσήμανε ότι η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα «διαφέρει ανά υπηρεσία» και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι «θα πρέπει να απευθυνθούν στην υπηρεσία τους για να λάβουν οδηγίες».

Εύθραυστες ισορροπίες

Η συμφωνία έχει στόχο να τερματιστούν για σχεδόν μια διετία οι διαρκείς αναζητήσεις συμβιβασμών για τη αναχρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, που πλέον έχει μετατραπεί στον κανόνα κι εμποδίζει το αμερικανικό δημόσιο να κάνει έστω λίγο πιο μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς για τις δαπάνες του και τις επενδύσεις του.

Το σχέδιο δίνει στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τη δυνατότητα να τηρήσει μια από τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του, την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, με την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Η συμφωνία αυτή είναι «πολύ σημαντική για τον σπουδαίο στρατό μας. Οι ρεπουμπλικάνοι και οι δημοκρατικοί πρέπει να υποστηρίξουν τους στρατιώτες μας, να υποστηρίξουν αυτόν τον νόμο!», ήταν η αντίδραση του μεγιστάνα μέσω Twitter.

Οι δημοκρατικοί από την πλευρά τους εξασφαλίζουν μια συγκρίσιμη αύξηση δαπανών για μη στρατιωτικής φύσης σκοπούς, όπως η προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης των οπιοειδών, η ασφαλιστική κάλυψη των φτωχότερων παιδιών, οι επενδύσεις στις υποδομές, η χορήγηση ομοσπονδιακής βοήθειας ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εκείνες τις αμερικανικές Πολιτείες που επλήγησαν από καταστροφές, κυκλώνες και πυρκαγιές, το 2017.

Συνολικά η αύξηση των δημοσίων δαπανών αναμένεται να ανέλθει σε 300 δισεκ. δολάρια κατ’ έτος, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στη Γερουσία.

«Αυτός ο προϋπολογισμός κάνει δύο πράγματα, χρηματοδοτεί τον στρατό μας και τη μεσαία τάξη, (η οποία) εδώ και δεκαετίες υπομένει μια ανώφελη λιτότητα που επέβαλε το ίδιο το Κογκρέσο», υποστήριξε ο Σούμερ ενώπιον των γερουσιαστών.

Το Κογκρέσο ήθελε εξάλλου να εγκρίνει πιστώσεις για έξι εβδομάδες, μέχρι την 23η Μαρτίου, για να δοθεί χρόνος να καταρτιστεί το σχέδιο νόμου για τα δημοσιονομικά.

Αλλά πολλοί κοινοβουλευτικοί τρίζουν τα δόντια. Ορισμένοι ρεπουμπλικάνοι θεωρούν πως ο συμβιβασμός θα αυξήσει σημαντικά το χρέος, λίγο καιρό μετά την έγκριση μεγάλων φοροαπαλλαγών τον Δεκέμβριο. «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα», ανέφερε ο Τεντ Γιόχο, ένας πολιτικός της πιο αδιάλλακτης μερίδας της αμερικανικής δεξιάς, σε δηλώσεις του στο CNN. Προέχει να αντιμετωπιστεί «το άμεσο» ή μήπως «πρέπει να δούμε τι θα συμβεί μακροπρόθεσμα;», διερωτήθηκε.

Ενώ πολλοί δημοκρατικοί αντιδρούν διότι ο συμβιβασμός δεν περιλαμβάνει ούτε λέξη για το ζήτημα των χιλιάδων «Ονειροπόλων», των νεαρών μεταναστών που είχαν μπει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμα παιδιά. Η επικεφαλής της ΚΟ των δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι –η οποία έσπασε την Τετάρτη ρεκόρ μιλώντας για το θέμα των «Ονειροπόλων» ενώπιον του ημικυκλίου επί οκτώ ώρες και επτά λεπτά…– διεμήνυσε ότι θα ψηφίσει όχι εάν το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ δεν αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του συμβιβασμού.

Καθησυχαστικός, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος του σώματος Πολ Ράιαν διαβεβαίωσε πως τα δύο κόμματα έχουν «δεσμευθεί» να βρουν λύση για τους δικαιούχους του προγράμματος DACA και ότι θα παρουσιαστεί μια συμβιβαστική πρόταση που «ο πρόεδρος θα υπογράψει».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:41