search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:45
MENU CLOSE

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Τα κυριότερα συμπτώματα

09.02.2018 18:10
Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Τα κυριότερα συμπτώματα - Media
 
Η ουροδόχος κύστη είναι ένα μικρό ελαστικό όργανο που βρίσκεται στη λεκάνη, βασικός ρόλος του οποίου είναι να αποθηκεύει τα ούρα μέχρι να απορριφθούν από το σώμα. Ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί στην κύστη όταν τα κύτταρά της αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.
 
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στους άντρες, αλλά προσβάλλει σπανιότερα τις γυναίκες.
 
Συμπτώματα σε αρχικό στάδιο
Σε αρχικό στάδιο, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης προκαλεί εμφανή ουρολογικά συμπτώματα που κινητοποιούν τον ασθενή να αναζητήσει τη συμβουλή του γιατρού. Αυτός είναι και ο λόγος που σε πολλές περιπτώσεις διαγιγνώσκεται αρκετά έγκαιρα.
 
Αίμα στα ούρα
Η ύπαρξη αίματος στα ούρα, κατάσταση γνωστή ως αιματουρία, είναι σχεδόν πάντα το πρώτο σύμπτωμα που προκαλεί ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης. Η ποσότητα του αίματος είναι άλλοτε μεγάλη –με αποτέλεσμα τα ούρα να έχουν πορτοκαλί, ροζ ή (σπανιότερα) κόκκινο χρώμα– και άλλοτε πολύ μικρή και ανιχνεύσιμη μόνο με ανάλυση ούρων.
 
Να σημειωθεί ότι η αιματουρία μπορεί να εμφανίζεται και να υποχωρεί, σε κάποιες περιπτώσεις για εβδομάδες ή και για μήνες. Αν οφείλεται στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και όχι σε άλλη αιτία (π.χ. διατροφή, φάρμακα) είναι βέβαιο ότι το επεισόδιο δεν θα είναι μεμονωμένο και θα εμφανιστεί ξανά.
 
Αλλαγές στις ουρολογικές συνήθειες
  • Συχνές μεταβολές που προκαλεί ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι:
  • Η συχνουρία
  • Ο πόνος ή το τσούξιμο κατά την ούρηση
  • Η ξαφνική έντονη επιθυμία για ούρηση (επιτακτική ούρηση), ακόμη κι όταν η κύστη δεν είναι γεμάτη
  • Η δυσκολία στην ούρηση ή η μειωμένη ροή ούρων
Τα παραπάνω συμπτώματα είναι δυνατό να αποδοθούν επίσης σε μια ουρολοίμωξη, σε πέτρες στα νεφρά ή σε άλλο τμήμα του ουροποιητικού, στο σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αξιολογούνται από γιατρό ώστε να γίνει σωστή διάγνωση.
 
Συμπτώματα σε προχωρημένο στάδιο
Οι καρκίνοι της κύστης που έχουν μεγαλώσει πολύ σε μέγεθος ή έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος προκαλούν ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, που περιλαμβάνουν τα εξής:
  • Αδυναμία ούρησης
  • Πόνο στη μέση (δεξιά ή αριστερά)
  • Απώλεια όρεξης και μείωση του βάρους
  • Αίσθημα κούρασης και αδυναμίας
  • Πρήξιμο στα πόδια
  • Πόνος στα οστά
Για να διαπιστωθεί ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, ο γιατρός θα ζητήσει αναλυτικό ιστορικό συμπτωμάτων, θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση και συμπληρωματικά θα ζητήσει τη διενέργεια εξετάσεων, όπως ανάλυση ούρων ή κυστεοσκόπηση.
 
Πηγή: onmed.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:41