search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:49
MENU CLOSE

Η «Ιοκάστη» παγώνει τη χώρα – Πυκνό χιόνι σε Μέτσοβο, Τζουμέρκα και Τρίκαλα (Photos)

10.02.2018 06:43
Η «Ιοκάστη» παγώνει τη χώρα - Πυκνό χιόνι σε Μέτσοβο, Τζουμέρκα και Τρίκαλα (Photos) - Media

 

Το βαθύ και καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό «Ιοκάστη» θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα από τον κόλπο της Σύρτης (βόρεια της Λιβύης) προς την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο 10-11/2/2018, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες, και ισχυρές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Δυτ. Μακεδονία.

Σύμφωνα με το meteo.gr, τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 10/2 θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στην Πελοπόννησο, στο Νότιο Ιόνιο και στη Στερεά Ελλάδα, οι οποίες από το μεσημέρι θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά το απόγευμα και βράδυ του Σαββάτου θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά. Όσον αφορά στην Αττική, αναμένονται βροχές καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν από το μεσημέρι έως και τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία χιονοπτώσεις αναμένονται από τα 600 μέτρα. Θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις άνεμοι (8 και 9 μποφόρ) θα πνέουν από το μεσημέρι τόσο στο Νότιο Ιόνιο, και από το απόγευμα στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο.

Η θέση της Ιοκάστης και των βροχοπτώσεων το μεσημέρι και το απόγευμα του Σαββάτου 10/02 δίνονται στους δύο παρακάτω χάρτες:

 

Χιόνια σε Μέτσοβο και Τζουμέρκα

Πυκνό χιόνι πέφτει στην ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου, του Ζαγορίου, της Κόνιτσας των Τζουμέρκων αλλά και στα ορεινά της Αρτας στα Θεοδώριανα, χωρίς να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής προβλήματα.
Eννέα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου βρίσκονται κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου για αποχιονισμό και ρίψεις ποσοτήτων αλατιού, ενώ επι ποδός για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων είναι οι Δήμοι και αρμόδιοι φορείς .

Μισό μέτρο το χιόνι στα Τρίκαλα

Έως και μισό μέτρο φτάνει το ύψος του χιονιού σε ορισμένες περιοχές στα ορεινά του νομού Τρικάλων, σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα. «Από το περασμένο βράδυ συνδράμουν 24 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων στην αντιμετώπιση της επέλασης του χιονιά», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.

Στα πεδινό τμήμα του νομού υπάρχει έντονη βροχόπτωση, έχει ανέβει η στάθμη των ποταμών, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η όλη κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Αναλυτικά η πρόβλεψη από την ΕΜΥ:

Αττική

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία από 09 έως 14 βαθμούς Κέλσιου.

Θεσσαλονίκη

Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά.
Οι άνεμοι ανατολικοί βορειοανατολικοί με 4 και βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία από 05 έως 10 βαθμούς Κέλσιου.

 

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις που γρήγορα και από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-Θ00 μέτρα). Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, από τη νύχτα στα δυτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι ανατολικοί βορειοανατολικοί με 5 και βαθμιαία 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία από 0 έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στέρεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο και τη Στερεά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά και ημιορεινά της Ηπείρου (ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-Θ00 μέτρα). Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα νότια θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία από 06 έως 15 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια από το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στα νότια θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα είναι κατά τόπους πρόσκαιρα ισχυρά στις Κυκλάδες και πιθανόν στην Κρήτη.
Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 που από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία από 12 έως 16 βαθμούς Κέλσιου. Στη βόρεια Κρήτη με 4 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν στα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 τοπικά 7 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία από 14 έως 19 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:45