search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:23
MENU CLOSE

Αυτές είναι οι τροφές που κάνουν κακό στα νεφρά

10.02.2018 11:49
Νεφρική ανεπάρκεια: Προσοχή στα πρώτα σημάδια  - Media

 

Αν θέλουμε να τρεφόμαστε υγιεινά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να διώξουμε από την κουζίνα μας τις λάθος τροφές. Πολλά προϊόντα περιέχουν περιττή ζάχαρη ή περιττό αλάτι, άρα είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι βρίσκεται στα ράφια μας, και να εστιάζουμε την προσοχή μας σε τροφές όσο πιο κοντά στην φύση γίνεται.

Πόσο μάλλον, αν θέλουμε να προσέξουμε την υγεία των νεφρών μας, είναι ακόμα πιο σημαντικό να περιορίσουμε ζάχαρη, αλάτι και κακά λιπαρά. Ποιες τροφές, λοιπόν, πρέπει να αποφεύγουμε;

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά έχουν μηδενική διατροφική αξία, και είναι φορτωμένα με ζάχαρη. Προσφέρουν άχρηστες θερμίδες και συμβάλλουν στην αύξηση βάρους. Πολλές, μάλιστα, είναι οι μελέτες που έχουν συσχετίσει την συχνή κατανάλωση αναψυκτικών με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, νεφροπάθειας, αλλά και προβλημάτων στα δόντια. Και μην πέφτετε στην παγίδα των αναψυκτικών διαίτης—μπορεί να περιέχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά και συντηρητικά. Επιλέξτε νερό, ή απλή σόδα με λίγο λεμόνι.

Αλλαντικά

Τα αλλαντικά όπως το ζαμπόν και το μπέικον καταστρέφουν τη διατροφή μας. Περιέχουν τεράστιες ποσότητες αλατιού, και ορισμένες ουσίες τους πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην δημιουργία καρκίνου. Συνεπώς, τα σάντουιτς για την δουλειά θα ήταν καλύτερο να φτιάχνονται με κρέας όπως στήθος κοτόπουλου, μαγειρεμένο από πριν.

Βούτυρο

Καλύτερα να αποφεύγετε το βούτυρο. Επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την χοληστερόλη μας, με τα κορεσμένα λιπαρά του, περιέχει πολλές θερμίδες και συμβάλλει στην παχυσαρκία. Από την άλλη μεριά, η μαργαρίνη, που είναι φυτικό προϊόν, δεν είναι καλύτερη, καθώς πολλές φορές περιέχει τρανς λιπαρά, που μας κάνουν ακόμα μεγαλύτερο κακό. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο για την μαγειρική σας.

Μαγιονέζα

Μια κουταλιά της σούπας μαγιονέζα περιέχει 103 θερμίδες. Και ένα τεράστιο μέρος αυτών των θερμίδων προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά, συνεπώς λέμε όχι στην μαγιονέζα. Υπάρχουν προϊόντα με χαμηλά ή και 0% λιπαρά, αλλά συνήθως είναι γεμάτα ζάχαρη, αλάτι ή συντηρητικά.Αλλάξτε την μαγιονέζα με 0% γιαούρτι στην μαγειρική σας, και θα δώσετε πιο πλούσια υφή και γεύση, αλλά και μια γερή δόση βιταμινών και ασβεστίου – και λειτουργεί εξίσου καλά στο να «δένει» τις σαλάτες μας.

Κατεψυγμένα γεύματα

Σκεφτείτε κατεψυγμένες πίτσες, έτοιμα γεύματα που χρειάζονται μόνο φούρνο μικροκυμάτων… Αυτές οι τροφές μπορεί να συμβάλλουν στον διαβήτη τύπου 2, και συνήθως είναι επεξεργασμένες. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού, και είναι καλό να αποφεύγονται.Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφών πριν τις αγοράσετε.

Πηγή: Iatronet.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:22