search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:18
MENU CLOSE

Πατούλης: Η Αθήνα είναι επιλογή ζωής – ‘Οχι σκαλοπάτι για την αρχηγία κόμματος

11.02.2018 16:39
Θετικός στον κορωνοϊό ο Γιώργος Πατούλης (Photo) - Media

 

«Στην προσπάθεια της Αθήνας να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, δηλώνω παρών» λέει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  και νυν δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης. 

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης στην ιστοσελίδα protothema.gr ο Γιώργος Πατούλης αποκαλύτπτει τα σχέδιά του για τη διεκδικήση της δημαρχίας της Αθήνας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

1.  H συμμετοχή σας στο Συλλαλητήριο της Αθήνας για το «Μακεδονικό Ζήτημα», είχε ως στόχο την κυβέρνηση και την πολιτική της όχι μόνον στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και γενικότερα;
Αυτή είναι μια οπτική που βολεύει όσους θέλουν να παρερμηνεύσουν το μήνυμα που έστειλε αυτή η πρωτοφανής συγκέντρωση . Όσους για λόγους ιδεοληψίας ή πρόταξης των προσωπικών τους επιδιώξεων, αρνούνται να αντιληφθούν ότι η  πλειοψηφία των Ελλήνων, δεν διαπραγματεύεται τα αδιαπραγμάτευτα. Βρέθηκα στο Σύνταγμα , μαζί με χιλιάδες ακόμη Αθηναίους και Αθηναίες, για να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στην κυβέρνηση που διαπραγματευόταν στα κρυφά την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας.  Αναδείξαμε την αποφασιστικότητα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού,  πάνω από κόμματα, να υπερασπιστεί  όχι απλά την ελληνικότητα της Μακεδονίας, αλλά και τις ίδιες τις αξίες του Ελληνισμού, για τις οποίες θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας. Η μαζική συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας στο συλλαλητήριο της προηγούμενης Κυριακής έστειλε πολύ καθαρά το μήνυμα ότι ούτε η κρίση, ούτε η λιτότητα, ούτε οι οικονομικές δυσκολίες μπορούν να λυγίσουν το φρόνημα και την υπερηφάνεια μας. 

2.  Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική κοινωνία , είναι αυτό των κόκκινων δανείων. Έχετε ως ΚΕΔΕ θέση, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό;

Η  Κ.Ε.Δ.Ε. πριν από μερικές ημέρες ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει από την Κυβέρνηση να υπάρξει άμεσα μια νομοθετική ρύθμιση, στα πρότυπα της Κύπρου, προκειμένου να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους δανειολήπτες να μην χάσουν τα σπίτια τους. Δηλαδή ζητήσαμε να υπάρξει η δυνατότητα  πριν οι Τράπεζες πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια σε funds, να δώσουν την ευκαιρία στους δανειολήπτες να τα εξαγοράσουν στην ίδια τιμή, εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος. Είναι μια πολύ ρεαλιστική κι εφαρμόσιμη, όπως αποδείχθηκε και στην Κύπρο λύση, με την οποία δεν διαφωνούν και οι θεσμοί, όπως διαπιστώσαμε. Και το κυριότερο, είναι μια λύση που δεν βλάπτει κανέναν.  Οι Τράπεζες θα εισπράξουν τα χρήματα που είναι να εισπράξουν, είτε από τους δανειολήπτες, είτε από τα funds. Όσοι από τους δανειολήπτες μπορούν, θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους. Ενώ με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων , η οποία αν συμβεί θα μας βλάψει όλους. Και πάνω από όλα τις τράπεζες, που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους χιλιάδες ακίνητα. 

3.  Κύριε Πρόεδρε ,η  Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει αναδείξει την αναγκαιότητα  της Μεταρρύθμισης του Κράτος. Για ποιο λόγο βάζετε αυτή την προτεραιότητα; 

Όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, το ζήτημα της Μεταρρύθμισης του Κράτους αποτελεί για την Αυτοδιοίκηση το κορυφαίο ζήτημα. Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, γιατί συνδέεται άμεσα με το μέλλον της χώρας. 
Η μεταρρύθμιση στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης, είναι το απαραίτητο βήμα για να βγούμε οριστικά από την κρίση και να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην ανάπτυξη, μετά από εννιά χρόνια κρίσης που εξελίσσεται σταδιακά σε παρακμή. H Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του Κράτους. Απαιτείται μια Αναδόμηση, ένα νέο μοντέλο Τοπικής Διακυβέρνησης, με Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και ουσιαστική Αποκέντρωση.  

4.  Ποιο είναι το βασικό στοιχείο που θα πρέπει να έχει αυτή η μεταρρύθμιση;

Στη σημερινή συγκυρία είναι απαραίτητη μια Μεγάλη Αλλαγή, που θα λάβει υπόψη της τις εμπειρίες που αποκομίσαμε από τα τελευταία 40 τουλάχιστον χρόνια. Διάστημα όπου ο τόπος μας κυβερνήθηκε από μια ισχυρή Κεντρική Εξουσία και με μια λογική συγκεντρωτικού σχεδιασμού. Αυτό το μοντέλο απέτυχε και πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε το νέο, με υλικά του χθες. Στα χρόνια που προηγήθηκαν , παρά τη διαρκή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού που επετεύχθη κι οφείλουμε όλοι να μην ξεχνάμε, διαχειρισθήκαμε πάνω από 1 τρις ευρώ. Παρόλα αυτά όμως δεν διασφαλίσαμε τον εκσυγχρονισμό του Κράτους με αποτέλεσμα, να μην αποφύγουμε την χρεοκοπία. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε από τα λάθη μας. Θεωρώ ότι πλέον έφτασε η ώρα για την επανάσταση του αυτονόητου, η ώρα να επικρατήσει επιτέλους η απλή λογική. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να δώσουμε στις τοπικές κοινωνίες τη δύναμη και την ευθύνη να διαμορφώνουν οι ίδιες το μέλλον τους. Και το  μέλλον περνά από την Αυτοδιοίκηση. Σε όλο τον κόσμο, το κέντρο βάρους της ανάπτυξης πέφτει όλο και περισσότερο στους Δήμους και το κέντρο λήψης των αποφάσεων μεταφέρεται σε όλο και περισσότερα ζητήματα, από τα πάνω προς τα κάτω.

5.  Ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, πως σχολιάζετε την υπόθεση Novartis; 

Όσον αφορά την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, πιστεύω ότι πρέπει η Δικαιοσύνη να τη διερευνήσει σε βάθος και επί της ουσίας. Στο πλαίσιο του συνταγματικού της ρόλου. Μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. 

Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης και τη λειτουργία του χώρου της υγείας και του φαρμάκου, η υπόθεση Novartis αναδεικνύει την παθογένεια του τρόπου λειτουργίας του ίδιου του Κράτους μας. Παθογένεια που η κρίση των τελευταίων ετών την ανέδειξε ακόμη περισσότερο γι αυτό και θεωρώ δικαιολογημένη την αγανάκτηση των πολιτών. Δεν πρέπει όμως να τα ισοπεδώνουμε όλα. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Δεν είναι ο κανόνας οι κακές πρακτικές αλλά εξαιρέσεις. Κι αν θέλουμε πραγματικά η Ελλάδα να απαλλαγεί από τη διαφθορά, σε όλα τα επίπεδα, χρειάζεται συναίνεση και συνεργασία μεταξύ των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων . Κι όχι αυτό που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες.  

6.  Αύριο στο Κάραβελ, ο  όμιλος «Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά» , μετά από επτά μήνες ζωής, κόβει την πίτα. Νομίζω το ερώτημα αυτονόητο. Είναι τό  το πρώτο μεγάλο βήμα κε Πατούλη για να διεκδικήσετε το δήμο της Αθήνας;

Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν συμβιβαζόμαστε άλλο με οτιδήποτε λιγότερο αξίζει στην πόλη της καρδιάς μας. Είναι μια ευκαιρία να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι η Αθήνα αξίζει περισσότερα, αξίζει καλύτερα. Κι είμαστε αποφασισμένοι να τα κερδίσουμε.

7.  Πιστεύετε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή της Αθήνας έχει αποτύχει;

Εκτιμώ το πρόσωπο και την προσπάθεια τόσο του σημερινού Δημάρχου, όσο και των προηγούμενων. Με εξαίρεση όσους είδαν ή βλέπουν την Αθήνα ως σκαλοπάτι για την πολιτική τους ανέλιξη. Θεωρώ ότι η Αθήνα είναι μια νύφη που τη θέλουν όλοι, αλλά μόλις την κατακτήσουν, την εγκαταλείπουν στη μοίρα της. Κι αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Όλοι όσοι συμμετέχουμε στον Όμιλο Ενεργών Πολιτών «Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά», πιστεύουμε ότι η πόλη μας χρειάζεται μια ουσιαστική αλλαγή, κι όχι μια από τα ίδια. Χρειάζεται μια Δημοτική Αρχή με γνώσεις κι εμπειρία, αλλά και με αποδεδειγμένη ικανότητα να προσφέρει έργο στην πόλη και τους δημότες. Η πόλη χρειάζεται μια ηγεσία που θα της διασφαλίσει ισχυρή παρουσία και φωνή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Μια ηγεσία που θα ενώσει και θα κινητοποιήσει τους Αθηναίους και τις Αθηναίες. Πιστεύω ότι η εποχή των πορφυρογέννητων έχει περάσει.

8.  Ποια είναι η δική σας εναλλακτική πρόταση για την Αθήνα;

Φιλοδοξία μας είναι, μέσα από τη συμμετοχή μας στον Όμιλο Ενεργών Πολιτών Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά, να αλλάξουμε την πόλη μας. Κι όχι απλά να τη διοικήσουμε. Στις 12 Φεβρουαρίου κάνουμε ένα Νέο Ξεκίνημα για την Αθήνα. Οι πολίτες παίρνουν την τύχη της πόλης στα χέρια τους και δεν περιμένουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους από πρόσωπα που δοκιμάστηκαν αλλά απέτυχαν, ή από  «πορφυρογέννητους» σωτήρες, που βλέπουν την Αθήνα ως σκαλοπάτι για την εκπλήρωση των προσωπικών τους φιλοδοξιών. Η Αθήνα δεν είναι σκαλοπάτι για την αρχηγία ενός κόμματος, είναι επιλογή ζωής. Η Αθήνα θα γίνει πρωτεύουσα ξανά, με τους πολίτες πρωταγωνιστές και με υποψήφιους που έχουν και την ικανότητα αλλά και την εμπειρία να πάνε την πόλη μπροστά. Σε αυτήν την προσπάθεια της Αθήνας να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, δηλώνω παρών. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10