search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:03
MENU CLOSE

Τσίπρας: Προανακριτική, αποζημίωση από Novartis και σκληρή κόντρα με ΝΔ

12.02.2018 12:25
4371305.jpg

 

Σε υψηλούς τόνους έναντι του «παλαιού» πολιτικού συστήματος, με οξείς χαρακτηρισμούς για τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση της Νοβάρτις και με επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη κινήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το στίγμα που θέλησε να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτό της αποφασιστικότητας να διαλευκανθεί ένα τεράστιο σκάνδαλο που κόστισε δις στο ελληνικό δημόσιο, παρέχοντας ωστόσο διαβεβαιώσεις, προς πάσα κατεύθυνση αρχής γενομένης από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δε θα υπάρξουν ρεβανσισμός, «κυνήγι μαγισσών» και λαϊκά δικαστήρια.

Από την άλλη φωτογράφισε ως «ενοχική» και «χυδαία» τη στάση της ΝΔ όσο δεν αποφασίζει να συμβάλει στην διαλεύκανση της υπόθεσης, αντιθέτως επιλέγει τον εκφοβισμό μαρτύρων, εισαγγελέων και συνολικά της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πέρα από το υπό διερεύνηση ζήτημα των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, το οποίο θα αντιμετωπίσει η Προανακριτική Επιτροπή που  προτείνει η πλειοψηφία, εγείρεται ζήτημα ηθικό, πολιτικό αλλά και οικονομικό.

Το δημόσιο θα διεκδικήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τη Νοβάρτις

Ειδικότερα αναφορικά με το οικονομικό κόστος σημείωσε πως για το δημόσιο μόνο από την υπερκοστολόγηση για την περίοδο 2000 – 2010 η ζημιά φτάνει τα 23 δις, δηλαδή όσο ένα μνημόνιο, πάνω από το 10% του ΑΕΠ. Αυτά τα χρήματα, υπογράμμισε, έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων, οδήγησαν το ασφαλιστικό σύστημα στα  βράχια. Πρόσθεσε ότι αν δεν υπήρχε το «πάρτυ», «ίσως είχαμε αποφύγει συνολικά τη μνημονιακή περιπέτεια μετά το 2010».

Ωστόσο στάθηκε κυρίως στην περίοδο μετά το 2010, κάνοντας λόγο για «ύβρη», καθώς το «πάρτυ» συνεχίστηκε την ώρα που «κάποιοι» έκοβαν μισθούς και συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες και δικαιώματα και επέβαλλαν δυσβάστακτους φόρους.  Επιτέθηκε σε όσους αποκαλούν «κουκουλοφόρους» τους μάρτυρες υπό καθεστώς προστασίας, επιστρέφοντας τον χαρακτηρισμό με την αναφορά για «κουκουλοφόρους με λευκά κολάρα» που αντιδρούν τώρα που η δικαιοσύνη απειλεί να τους αποκαλύψει.

Πέρα από την έρευνα για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της ζημιάς που υπέστη το δημόσιο, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δε θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση του δικαιώματος για αποζημίωση και ότι θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα να επιστραφεί στο δημόσιο «μέχρι κ το τελευταίο ευρώ που εκλάπη από τον ελληνικό λαό».

Κορυφαία πρόκληση  της περιόδου η έξοδος από την επιτροπεία

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ανέφερε ότι οι εξελίξεις δεν πρέπει να αποσπάσουν την προσοχή της κυβέρνησης από τον στρατηγικό της σχεδιασμό για την έξοδο της χώρας από την μνημονιακή επιτροπεία και σημείωσε ότι οι κεντρικοί στόχοι της επόμενης περιόδου είναι

  • Οριστική συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους
  • Συμφωνία για το καθεστώς στη μεταμνημονιακή περίοδο, καθεστώς στο οποίο η όποια εποπτεία αντίστοιχη της εκείνης  που υφίσταται στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και πάντως, «στη βάση του δικού μας αναπτυξιακού σχεδίου που θα προτείνουμε στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15