search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:53
MENU CLOSE

Γεροβασίλη: Δεν θα οδηγηθούμε ποτέ ξανά στα λάθη του παρελθόντος

14.02.2018 17:28
Γεροβασίλη για σκοπιανό: Λύση εντός εθνικής γραμμής χωρίς υποχωρήσεις - Media

 

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Kυβερνητικού Yπολογιστικού Νέφους – Government Cloud (G-Cloud) στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., πραγματοποίησε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη στο πλαίσιο του 1ου Open Day G-Cloud της ΚτΠ. 

Το G-Cloud της ΚτΠ Α.Ε., βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2017 και μέσω αυτού επιτυγχάνεται η κοινή χρήση υπολογιστικών υποδομών από τους φορείς του Δημοσίου. Με την εξέλιξη αυτή, που αποτελεί μέρος της ψηφιοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης, επιτυγχάνεται οικονομία όσον αφορά τα κόστη κτήσης, συντήρησης και λειτουργίας για τις υποδομές που απαιτεί ένα κέντρο δεδομένων για κάθε πληροφοριακό σύστημα. Βελτιώνονται, επίσης, οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, καθώς τα συστήματα δεν βγαίνουν εκτός λειτουργίας σε ενδεχόμενη «υπερφόρτωση», ενώ παρέχεται υψηλού επιπέδου ασφάλεια.

Μέχρι τώρα μετάπτωση στο G – Cloud έχει γίνει σε 15 πληροφοριακά συστήματα των υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υποδομών και Μεταφορών, και Επικρατείας.

Το μεγαλύτερο και πλέον πολύπλοκο πληροφοριακό σύστημα που «φιλοξενείται» και λειτουργεί εκεί είναι το σύστημα «Διαύγεια», ενώ σε διαδικασία μετάπτωσης βρίσκονται και άλλα περίπου 30 πληροφοριακά συστήματα.

Το έργο δημιουργήθηκε και λειτουργεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε πριν την ξενάγησή της στις εγκαταστάσεις του, η κ. Γεροβασίλη έκανε λόγο για «ένα πρωτοποριακό εγχείρημα της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης» και «ένα εμβληματικό έργο στην πορεία μας προς την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση». Η υπουργός τόνισε επίσης ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υλοποιείται σειρά έργων και δράσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου με βασική παράμετρο «τη ριζική αναθεώρηση του τρόπου παροχής των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου, ώστε να μην οδηγηθούμε ποτέ ξανά στα λάθη του παρελθόντος».

«Η φιλοξενία εφαρμογών σε κεντρικές υποδομές Cloud είναι αποδεδειγμένα οικονομικότερη και ασφαλέστερη από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογική λύση και επομένως είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚτΠ Α.Ε., Ιδομενέας Μανωλιτσάκης, ο οποίος ευχαρίστησε την υπουργό για την οικονομική στήριξη που παρείχε για τη ανάπτυξη και λειτουργία του έργου.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ Α.Ε., Ιωάννης Δερμιτζάκης αναλύοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο χώρος του data center, πληροί τις υψηλότερες και αυστηρότερες διεθνείς προδιαγραφές λειτουργίας, ενώ η υπολογιστική υποδομή (servers, storage, ram, network, security) έχει σχεδιαστεί με αρχιτεκτονική αδιάλειπτης λειτουργίας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον αποδοτικό, εύκολα διαχειρίσιμο, σταθερό και ασφαλές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:52