search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:18
MENU CLOSE

120 νύχτες… ακόλαστης διαπραγμάτευσης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2008
15-02-2018
19.02.2018 07:00
axts-1.jpg

 

Από την Καθαρά Δευτέρα – ημέρα για… χαρταετούς, λαγάνες αλλά και για διπλή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες επί των ελληνικών θεμάτων – μέχρι τις 19 Ιουνίου μεσολαβούν 120 ημέρες. 

 
Θα είναι οι πλέον καθοριστικές για το μέλλον της χώρας, καθώς σε αυτό το διάστημα θα κριθεί το τι θα συμβεί στη χώρα κατά την περίοδο από το 2019 μέχρι και το 2022 ή το 2023.
 
 Ποια θα είναι τα νέα μέτρα που θα πέσουν στις πλάτες των Ελλήνων και ποιο το χρονοδιάγραμμα επιβολής τους; 
 Ποια θα είναι τα μέτρα για το χρέος και ποιες οι υποχρεώσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στους δανειστές της για τα επόμενα χρόνια; 
 Ποιο θα είναι το πλαίσιο προστασίας με το οποίο θα βγει η Ελλάδα στις αγορές μετά τις 20 Αυγούστου προκειμένου να καλύψει τις δανειακές ανάγκες;
 Θα περάσει το «θέλω» της ελληνικής κυβέρνησης για ένα μαξιλάρι ασφαλείας περίπου 18-19 δισ. ευρώ, που «ό,τι και να γίνει» θα μας καλύπτει για 17-18 μήνες, ή θα επιδιωχθεί λύση αντίστοιχη με αυτή που επιζητούν οι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ (μεταξύ αυτών και ο Γιάννης Στουρνάρας) για προληπτική γραμμή στήριξης, που σημαίνει και νέο πρόγραμμα; 
 
Από το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας μέχρι το Eurogroup της 19ης Ιουνίου, το οποίο θα συνεδριάσει στο Λουξεμβούργο, θα μεσολαβήσουν τέσσερις μήνες καθοριστικών διαπραγματεύσεων με τουλάχιστον δύο ή ενδεχομένως και τρεις «επισκέψεις» των θεσμών στην Αθήνα για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά και πλήθος διαβουλεύσεων σε όλα τα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης. 
 
Καθώς από τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται οι «πτυχές» του τελικού γύρου των διαβουλεύσεων, θα φανεί ξεκάθαρα ότι ο… περίπατος της τρίτης αξιολόγησης δεν θα επαναληφθεί. Είναι πολλά και δύσκολα τα ανοικτά θέματα, ενώ πολλά από αυτά θα «αγγίξουν» για μια ακόμη φορά ευαίσθητες χορδές του κυβερνώντος κόμματος.
 
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστρέφει ξημερώματα Σαββάτου στην Αθήνα ύστερα από έναν γύρο επαφών με υποψήφιους επενδυτές σε Παρίσι και Λονδίνο και θα φύγει πάλι την Κυριακή, με προορισμό αυτή τη φορά τις Βρυξέλλες. 
 
Καμπάνια Τσακαλώτου
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θέλησε να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό για την Ελλάδα κλίμα μετά την επιτυχή έκδοση του επταετούς ομολόγου και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P (σ.σ.: επίκειται νέα αναβάθμιση την Παρασκευή από τον οίκο Fitch) προκειμένου να προβάλει το ελληνικό success story. 
 
Οι στόχοι του οικονομικού επιτελείου είναι πολλοί και σύνθετοι: Πρέπει να τονωθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ισχυρή ανάπτυξη άνω του 2,5% την επόμενη τριετία, πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος για τις επόμενες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, αλλά και να «περάσει» στο εξωτερικό η ελληνική θέση ότι δεν απαιτείται προληπτική γραμμή στήριξης προκειμένου να είναι «ασφαλής» η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018. 
 
Οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών δεν έγιναν υπό τις ιδανικότερες συνθήκες. Η απότομη αύξηση στο spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σε επίπεδο ακόμη και άνω του 4,4% (ενώ τις προηγούμενες ημέρες η απόδοση είχε κυμανθεί ακόμη και στο 3,6%) ήρθε να θυμίσει πόσο ρευστή παραμένει η κατάσταση όσον αφορά τη χρηματοδότηση των αναγκών της ελληνικής οικονομίας.
 
Δευτέρα Eurogroup
Στο Eurogroup της Δευτέρας ο Τσακαλώτος θα επιδιώξει να λάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ εντός του Φεβρουαρίου, παρά το γεγονός ότι στο κρίσιμο θέμα των πλειστηριασμών δεν θα έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Είναι άλλωστε ανοικτό το ενδεχόμενο το «προαπαιτούμενο» των πλειστηριασμών να συνδεθεί με την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία είναι προγραμματισμένο να εκταμιευτεί μέχρι το τέλος Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου. 
 
Αν και η συγκεκριμένη δόση ήταν προγραμματισμένο να σχετιστεί μόνο με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου (δεδομένου μάλιστα ότι και το 1 δισ. ευρώ θα αφορά μόνο την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου) είναι πολύ πιθανό να «κολλήσει» και το θέμα των πλειστηριασμών, ώστε να υπάρξει χρόνος να φανούν συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα και σε αυτό το ζήτημα, που ενδιαφέρει όλους τους θεσμούς και ειδικά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και το ΔΝΤ.
Μάχη με το κουαρτέτο
 
Ο υπουργός Οικονομικών θα επιστρέψει στην Αθήνα και μια εβδομάδα αργότερα θα υποδεχτεί στην Αθήνα τους επικεφαλής των θεσμών με τη νέα τους σύνθεση (σ.σ.: στο κουαρτέτο δεν θα μετέχει πλέον η Ντέλια Βελκουλέσκου). Στις 26 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η πρώτη αποστολή των επικεφαλής με στόχο την προώθηση των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.  Αυτή η διαπραγμάτευση δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Το ΔΝΤ θα έρθει στην Αθήνα για να ζητήσει την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1.1.2019 και όχι από την προγραμματισμένη ημερομηνία της 1.1.2020, αλλά και να αξιώσει – κάτι που θα κάνουν άλλωστε και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί – ταχύτατη πρόοδο και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και στο θέμα των πλειστηριασμών. 
 
Από την άλλη, τα δικά της αιτήματα θα διατυπώσει και η ελληνική πλευρά. Ευχής έργον θα ήταν για την κυβέρνηση να «περάσει» μια ετήσια παράταση στο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η οποία και «ανέξοδη» είναι για τους δανειστές (σ.σ.: ούτως ή άλλως οι τράπεζες δεν προγραμματίζουν να βγάλουν λαϊκές κατοικίες στο σφυρί μέσα στο 2019), αλλά και εξαιρετικά επωφελής για την κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο. Επιπλέον μεταξύ των επιθυμητών στόχων περιλαμβάνεται το να περάσει και μια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους μισθωτούς, οι οποίοι έμειναν «τελευταίοι» να αντιμετωπίζουν τα χρέη της εφορίας με μοναδικό όπλο τη ρύθμιση των 12 δόσεων.
 
Αποκρατικοποιήσεις
Εξαιρετικά κρίσιμο σε αυτό τον γύρο των διαβουλεύσεων θα είναι το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Η λίστα είναι εξαιρετικά μακρά, καθώς περιλαμβάνει:
1 Την πώληση του 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος», η οποία έχει συμφωνηθεί να προγραμματιστεί και να προχωρήσει αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης για την περίοδο μέχρι και το 2046. Η διαπραγμάτευση θα αφορά και τα δικαιώματα του Δημοσίου μετά τη μείωση του ποσοστού του.
2 Την πώληση του ποσοστού που ελέγχει το Δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια. Είναι και αυτό ένα «ευαίσθητο» πολιτικά θέμα, δεδομένου ότι τα ΕΛΠΕ ελέγχουν περί τα δύο τρίτα της ελληνικής αγοράς διύλισης πετρελαιοειδών.
3 Στο τραπέζι παραμένει πάντοτε το «μέλλον» του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, που εξακολουθεί να ελέγχεται από το Ελληνικό Δημόσιο. Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι μέχρι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση έναντι των θεσμών, οι οποίοι ζητούν επιτακτικά τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
4 Κρίσιμο θέμα – και σε πολιτικό επίπεδο – είναι η διάθεση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ (περίπου 11%), καθώς θα τεθούν στο τραπέζι και τα δικαιώματα μειοψηφίας αλλά και η συμμετοχή του υποψήφιου επενδυτή στο μάνατζμεντ της επιχείρησης.
 
Η στάση του ΔΝΤ
Καθοριστική για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στα κρίσιμα θέματα της τέταρτης αξιολόγησης, που θα αρχίσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και σε επίπεδο επικεφαλής, θα είναι η στάση του ΔΝΤ, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή σε δύο «μέτωπα»: στο θέμα των πλειστηριασμών αλλά και στο δημοσιονομικό. Ως προς το μέτωπο των πλειστηριασμών, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι μέχρι τον Απρίλιο θα έχει να επιδείξει «έργο» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και κυρίως σε μεγάλης αξίας ακίνητα.
 
Το δημοσιονομικό, δεδομένου ότι συνδέεται με το πότε θα μειωθεί το αφορολόγητο αλλά και τον χρόνο μείωσης των συντάξεων (σ.σ.: υπάρχει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να μετατεθεί για το 2020 η μείωση των συντάξεων και να έρθει νωρίτερα η περικοπή του αφορολογήτου) δύσκολα θα κλείσει μέχρι τον Απρίλιο σε «τεχνικό» επίπεδο και το πιθανότερο είναι ότι θα συμπεριληφθεί στη μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου μαζί με το θέμα του χρέους αλλά και της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά τις 20 Αυγούστου. 
 
Οι διαπραγματεύσεις του Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι ολιγοήμερες. Ο Μάρτιος θα κυλήσει σε δύο «μέτωπα»: από τη μία η ελληνική κυβέρνηση θα αφεθεί να κλείσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό προαπαιτούμενων μέχρι και μετά το Πάσχα. Για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η δεύτερη αποστολή των δανειστών στην Αθήνα με στόχο αυτή τη φορά να υπάρξει «τεχνική συμφωνία» επί των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης, το αργότερο μέχρι το Eurogroup του Μαΐου. 
 
Παράλληλα με τις συζητήσεις για τα προαπαιτούμενα θα γίνει μέσα στον Μάρτιο και η συζήτηση για το χρέος. Όλα τα ανοικτά θέματα θα έρθουν να «κουμπώσουν» τον Ιούνιο, με τη 19η Ιουνίου να είναι ίσως η πιο καθοριστική ημέρα για την Ελλάδα. Στην ατζέντα του Eurogroup του Λουξεμβούργου θα υπάρχουν:
 
 Η τελική πρόταση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
 Η διαδικασία αλλά και η διάρκεια εποπτείας της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018.
  Η μορφή που θα έχει η «ασπίδα προστασίας» επί των ελληνικών ομολόγων προκειμένου να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια η έξοδος στις αγορές. 
Προς το παρόν όλοι ξορκίζουν την προληπτική γραμμή στήριξης. Μέχρι τον Ιούνιο όμως πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:17