search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:29
MENU CLOSE

Στήνουν κάλπες για την προκαταρκτική

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2008
15-02-2018
17.02.2018 04:00
pasok-19.jpg

 

Φήμες για καυτό τριήμερο στο σκάνδαλο Novartis

Έτοιμη να κινήσει τις διαδικασίες για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δέκα πολιτικών προσώπων που εμπεριέχονται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis εμφανίζεται η Βουλή. 
 
Παράλληλα, στο πολιτικό παρασκήνιο συντηρείται από τις πλευρές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ένα κλίμα περί αναμενόμενων σοβαρών εξελίξεων, εντός των επόμενων ημερών – χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιείται ιδιαίτερα η λέξη «αποκαλύψεις». Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν ήταν δυνατόν έως χθες να επαληθευτούν, είναι εξαιρετικά πιθανό το τριήμερο της Αποκριάς να δούμε νέο υλικό στη δημοσιότητα. 
 
Η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί, την ερχόμενη Τετάρτη σε ειδική συνεδρίαση και με τη διαδικασία της γενικευμένης επερώτησης θα συζητήσει διεξοδικά το θέμα. Εφόσον τοποθετηθούν κόμματα, πολιτικοί αρχηγοί και οι εμπλεκόμενοι (με υπόμνημα ή απευθείας από το βήμα της Βουλής), θα στηθούν δέκα κάλπες, όπου οι βουλευτές θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του «ναι», του «όχι» και του «παρών» για τον κάθε εμπλεκόμενο χωριστά. Για να γίνει δεκτή η πρόταση, θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφους. 
 
Τα αδικήματα για τα οποία θα γίνει ο έλεγχος αφορούν την απιστία, τη δωροληψία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πάντως, βάσει της πρότασης και της ισχύουσας νομολογίας, το αδίκημα της απιστίας είναι παραγεγραμμένο βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος. Για το δε αδίκημα της δωροληψίας επικρατεί σύγχυση, καθώς υπάρχουν αντιφατικές μεταξύ τους αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Για το ξέπλυμα, τέλος, προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι, ενώ δεν αναφέρεται στη δικογραφία, περιέχεται στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. 
 
Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης οι περισσότερες εκτιμήσεις κοινοβουλευτικών κύκλων συγκλίνουν στο ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα παρά να επιστρέψει, το ταχύτερο δυνατόν, τη δικογραφία στην τακτική Δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζουν όσα συνέβησαν στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου, όταν η τότε Προκαταρκτική έκρινε ότι το αδίκημα της απιστίας είναι παραγεγραμμένο και το ξέπλυμα δεν αποτελεί αρμοδιότητά της. 
 
«Όλα στο φως»
Καθώς μετράμε αντίστροφα πλέον για την «καυτή», από κάθε άποψη, συζήτηση εντός της Ολομέλειας, τα πολιτικά κόμματα παίρνουν θέση επί του ζητήματος. «Η Ν.Δ. είπε εξ αρχής: Όλα στο φως. Η Ν.Δ. λέει “ναι” στη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis» δήλωσε η «γαλάζια» εκπρόσωπος τύπου Μαρία Σπυράκη. «Είναι φανερό ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα είναι να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Έτσι ο ίδιος και οι υπουργοί του παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη και ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα. Και, όταν έρχεται η ώρα της κρίσεως, αυτή η ίδια πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, καταθέτει στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, ώστε να διερευνηθεί η αρμοδιότητα του σώματος της Βουλής. (…) Αυτή η πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής ούτε αδικήματα περιγράφει ούτε πρόταση για άσκηση δίωξης περιλαμβάνει. Το μόνο που περιλαμβάνει είναι την επιχείρηση συγκάλυψης των κατηγοριών κατά του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή» πρόσθεσε. 
 
Προανήγγειλε μάλιστα ότι η Ν.Δ. θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ευθύνη του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση της αγοραπωλησίας βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. 
«Όλα στο φως»… Με αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η αντίδραση και το νεύρο που βγάζει προς τα έξω το ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο Novartis, λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει το επόμενο διάστημα, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, την επίμαχη υπόθεση. 
 
«Η θέση μας για το σκάνδαλο Novartis είναι γνωστή. Όλα στο φως με ανεπηρέαστη τη Δικαιοσύνη. Ψηφίζουμε “ναι” στη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, για να αποκαλύψουμε τη σκευωρία τύπου 1989» δηλώνει η Χαριλάου Τρικούπη. Ρίχνει ωστόσο «βέλη» προς το κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώνοντας ότι «είναι ντροπή να μην κάνει την αυτοκριτική του ο κ. Τσίπρας για την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν στη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο ύψος που παραμένει και μέχρι σήμερα με τρία χρόνια διακυβέρνησής του.
 
Όπως και είναι βαθιά υποκριτικό το να μη αποδέχεται στην προκαταρκτική την εξέταση των ευθυνών των υπουργών του, οι οποίοι το 2015 “ξέχασαν” να εκδώσουν δελτίο τιμών φαρμάκων, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων». 
Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis, σημειώνοντας ότι πρέπει να καταθέσουν στην Προκαταρκτική οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες και οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής να ενημερωθούν για το σύνολο της αλληλογραφίας και των επαφών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αμερικανικών υπηρεσιών που διερευνούν εδώ και χρόνια το σκάνδαλο Novartis. 
 
Το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα ψηφίσει στη Βουλή τη σύσταση της Προκαταρκτικής και θα συμβάλει «όσο περνάει απ’ το χέρι του για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν». Και η Ένωση Κεντρώων λέει «ναι» στην Προκαταρκτική, δηλώνοντας πως πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. 
 
Βενιζέλος – Λοβέρδος
Τους τόνους πάντως ανεβάζουν τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην υπόθεση, έκανε λόγο για συνωμοσία κατά των θεμελιωδών θεσμών και αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος και για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. 
 
Σύμφωνα με τον Βενιζέλο, «βρισκόμαστε απέναντι σε μια συνωμοσία κατά των θεμελιωδών θεσμών και αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Μιλάω ακριβολογώντας. Και σας παρακαλώ να το κρατήσετε. Αυτό που έχει γίνει, μια επίθεση κατά των προσώπων που συγκροτούν την αντιπολίτευση, την πολυφωνία και τον ορθό λόγο – και αναφέρομαι πρωτίστως σε αυτές τις αξίες που εγώ εκφράζω και με τις οποίες αγωνίζομαι, αλλά αναφέρομαι και σε άλλους χωρίς να εξειδικεύω – αυτό δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο, γιατί αφορά τον πυρήνα της Δημοκρατίας αλλά και τη δυνατότητα της χώρας να αποκτήσει εθνική στρατηγική». 
 
Με μεγαλύτερη ένταση ο Ανδρέας Λοβέρδος, το όνομα του οποίου βρίσκεται στην επίμαχη δικογραφία, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις μίλησε για «πολιτική αλητεία πολιτικών μελλοθάνατων». Όπως υποστήριξε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «ο κ. Τσίπρας τα έχει στήσει αυτά μαζί με έναν υπουργό του. Αυτός που στις 19 Ιανουαρίου προανήγγειλε “έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα”». 
 
Ο Λοβέρδος σημείωσε πως «είναι πολιτικώς μελλοθάνατοι που προσπαθούν να κρατηθούν στην εξουσία με κομπίνες, όπως έκαναν και για να εκλεγούν με όσα έλεγαν για όσους ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα», προαναγγέλλοντας υποβολή μηνύσεων κατά των μαρτύρων που αναφέρονται στο όνομα του λέγοντας πως «θα είναι μια ακόμη αλητεία και φόβος για την πλεκτάνη που έχουν στήσει να μην φωνάξουν στην Προανακριτική τους “κουκουλοφόρους” μάρτυρες». 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:27