search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:33
MENU CLOSE

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

16.02.2018 12:19
xalvas_0-1.jpg

 

Δυσκολία: Μέτριο

Χρόνος: 30′

Κόστος: Φθηνό

Τύπος: Καθημερινό

Υλικά

  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο ( ή ¾ ελαιόλαδο και ¼ σπορέλαιο)
  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό ( ή 1 ½ ποτήρι χοντρό και ½ ποτήρι λεπτό )
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • κανέλλα σκόνη
  • αμύγδαλα
  • κουκουνάρια ( προαιρετικά )
  • σταφίδες ξανθές ( προαιρετικά )

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας πολύ να μην καούμε γιατί στην πορεία το σιμιγδάλι ανεβάζει μεγάλη θερμοκρασία.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

Στο μεταξύ, φτιάχνουμε το σιρόπι, με τον κλασσικό τρόπο. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη ( αν θέλουμε βάζουμε και μία δύο πορτοκαλόφλουδες για άρωμα ) και όταν δέσει το βγάζουμε από τη φωτιά.

Όταν πάρει το χρώμα που μας αρέσει ( προσοχή, δεν πρέπει να σκουρύνει πολύ, αλλά να παραμείνει ξανθός ), αρχίζουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι, ανακατεύοντας διαρκώς.

Εδώ είναι η στιγμή που χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην καούμε. Είναι προτιμότερο να φοράμε γάντι πάνινο και να χρησιμοποιούμε μακριά ξύλινη κουτάλα, γιατί όταν αρχίσει και κοχλάζει, πετάει και καίει!!

Ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και όταν η κουτάλα, καθώς τη γυρίζουμε, αφήνει πίσω της αυλάκια. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα καβουρδισμένα, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια, αν θέλουμε.

Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τον αναποδογυρίζουμε σε φόρμα, κατά προτίμηση που να ανοίγει από πάνω. Μόλις κρυώσει τελείως, τον αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με κανέλα.

Πηγή: tasty-day

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:33