search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:26
MENU CLOSE

Η Coco-Μat, το απλήρωτο δάνειο και η διαταγή πληρωμής των 6 εκατομμυρίων ευρώ

17.02.2018 13:53
Η Coco-Μat, το απλήρωτο δάνειο και η διαταγή πληρωμής των 6 εκατομμυρίων ευρώ - Media

 

Μια διαταγή πληρωμής για 6 εκατ. ευρώ κατά της Coco-Μat, μια αίτηση αναστολής εκτέλεσης της εν λόγω διαταγής και ανοιχτή διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση δανείου που αποκτά χαρακτηριστικά «κόντρας», μεσολαβούν μεταξύ της εταιρίας και της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς. 

Η εταιρία φυσικών προϊόντων ύπνου έχει απασχολήσει την επικαιρότητα κάποιες φορές εξαιτίας της sui generis προσωπικότητας του ιδρυτή της και εσχάτως λόγω της προσέλκυσης εφοπλιστικών κεφαλαίων εκ μέρους του Libra Group και του Δ. Γουλανδρή.

Στην παρούσα φάση, ωστόσο, η εταιρία έρχεται στο προσκήνιο εξαιτίας της απροθυμίας της να εξυπηρετήσει δάνειο που τη βαρύνει, συνολικού ύψους 22-25 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει πάψει να εξυπηρετείται, με αποτέλεσμα η Τράπεζα να κινηθεί νομικά εναντίον της, αιτούμενη την έκδοση διαταγής πληρωμής ύψους 6 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, από την πλευρά της, αιτήθηκε την αναστολή του συγκεκριμένου αιτήματος, το οποίο ωστόσο δεν έγινε δεκτό από το αρμόδιο δικαστήριο, παραπέμποντας πλέον στην εκδίκαση της κύριας ανακοπής της υπόθεσης στις 21 Φεβρουαρίου 2018.

Στο μεταξύ, αρμόδιες πηγές της Τρ. Πειραιώς εκφράζουν την πρόθεση για μια αμοιβαία αποδεκτή μακροπρόθεσμη ρύθμιση του δανεισμού της εταιρείας, εφόσον -όπως σημειώνουν- καταγραφούν έμπρακτες κινήσεις από την πλευρά της οικογένειας Ευμορφίδη, που στην παρούσα φάση εμφανίζεται ως η μόνη υπεύθυνη για τη διαχείριση των θεμάτων της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014, στο μετοχικό κεφάλαιο της Coco-Μat εισήλθε ο όμιλος Libra (του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Λογοθέτη) με τη συνδρομή και της Cycladic Group, συμφερόντων του εφοπλιστή Δ. Γουλανδρή, οι οποίοι και εξυπηρέτησαν την απόκτηση ποσοστού 50% μέσω της λήψης του συγκεκριμένου δανείου, για το οποίο σήμερα η οικογένεια Ευμορφίδη (ιδρυτές και μέτοχοι του υπολοίπου 50%) ζητούν ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι το 2015 ήταν και το έτος ολοκλήρωσης της συγχώνευσης με απορρόφηση της μητρικής εταιρίας CMAT BUYCO ABEE (η οποία ήταν το όχημα εξαγοράς της Coco-Μat από το σχήμα Λογοθέτη-Γουλανδρή) από την Coco mat ΑΒΕΕ.

Το Euro2day.gr επικοινώνησε με τον ιδρυτή της εταιρίας, βασικό μέτοχο και σημερινό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, Παύλο Ευμορφίδη, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει καθώς «ασχολείται μόνο με τα ποδήλατα», και οποίος παρέπεμψε στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας (και αδελφό του) Μιχάλη Ευμορφίδη, ο οποίος ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να σχολιάσει τα σχετικά ερωτήματα που ετέθησαν.

Σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση του ομίλου Libra στην εταιρία παραγωγής και εμπορίας στρωμάτων και προϊόντων ύπνου, η εικόνα δεν είναι σαφής, καθώς ο έως πρότινος πρόεδρος της εταιρίας Κωνσταντίνος Λογοθέτης (η θητεία του έληγε στις 30-06-2018) έχει αντικατασταθεί από τον κ. Fidel Jose Anduesa Retegui, κάτοικο Νέας Υόρκης.

Τα μεγέθη της Coco-Mat

Το 2016 η εταιρία εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 18,2 εκατ. ευρώ από 16 εκατ. ευρώ περίπου το 2015, κέρδη EBITDA 2,642 εκατ. ευρώ (από ζημίες 1,668 το 2015), και προ φόρων κερδοφορία ύψους 1,078 εκατ. ευρώ από ζημίες 768 χιλ. ευρώ το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 ήταν και το έτος ολοκλήρωσης της συγχώνευσης με απορρόφηση της μητρικής εταιρίας CMAT BUYCO ABEE (η οποία ήταν το όχημα εξαγοράς της Coco-Μat από το σχήμα Λογοθέτη-Γουλανδρή) από την Coco mat ΑΒΕΕ.

Σήμερα η αλυσίδα Coco-Μat διαθέτει δίκτυο 105 καταστημάτων, άλλα εταιρικά και άλλα μέσω συνεργατών franchisees. Τα 50 καταστήματα βρίσκονται στην Ελλάδα και τα 55 στο εξωτερικό, ενώ η εταιρεία έχει συμφωνία για τη δημιουργία ενός καταστήματος Coco-Μat στο Cape Town της Νότιας Αφρικής και το 2018 έχει κλείσει νέα συνεργασία για το άνοιγμα ενός ακόμη σημείου στην Μπογκοτά της Κολομβίας.

Σύμφωνα δε με στοιχεία που έχει παράσχει η διοίκηση της Coco-Μat, το 30% των πωλήσεών της προέρχεται από άλλες επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, ενώ για το 2017 εκτιμούσε ότι οι συνολικές πωλήσεις από το φυσικό δίκτυο λιανικής που ελέγχει, από τις συνεργασίες franchise, αλλά και εκείνες που αφορούν τρίτους, θα αγγίξουν τα 50 εκατ. ευρώ.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Ευμορφίδη έχει δημιουργήσει και ελέγχει κατά 100% την εταιρία ανάπτυξης ακινήτων «Μπλε Κέδρος», η οποία έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο σε βάθος χρόνου. Η εταιρία αναπτύσσει σταθερά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της (σήμερα ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ και αφορά σε 25 ακίνητα, κυρίως καταστήματα του δικτύου λιανικής της Cocomat), προγραμματίζοντας νέες αθροιστικές επενδύσεις της τάξης των 28 εκατ. ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:23