search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:12
MENU CLOSE

Κίνα: Θα «απαντήσουμε» αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς ή κυρώσεις στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου

17.02.2018 14:10
Κίνα: Θα «απαντήσουμε» αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς ή κυρώσεις στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου - Media

 

Το Πεκίνο διαμήνυσε σήμερα ότι είναι έτοιμο να ανταπαντήσει υιοθετώντας “τα αναγκαία μέτρα” για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του στην περίπτωση που οι ΗΠΑ εφαρμόσουν εμπορικές κυρώσεις στις εξαγωγές κινεζικού χάλυβα και αλουμινίου.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει εκπονήσει τρία σενάρια για την επιβολή δασμών ή ποσοστώσεων στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ώστε να διαφυλαχθούν, όπως υποστηρίζει, η εθνική ασφάλεια και οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Οι κυρώσεις αφορούν όλες τις χώρες, όμως η Κίνα είναι αυτή που θα πληγεί περισσότερο αν εφαρμοστούν.

“Αν η τελική απόφαση των ΗΠΑ επηρεάσει τα κινεζικά συμφέροντα, η Κίνα θα υιοθετήσει τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της” τόνισε σήμερα ο Ουάνγκ Χετζούν, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου. Απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό ότι απειλείται η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ: “Τα συμπεράσματα των ερευνών (σ.σ. του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ) είναι αβάσιμα και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”, διαβεβαίωσε.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει περιθώριο μέχρι τις 11 Απριλίου για να μελετήσει το φάκελο που αφορά τον χάλυβα και να λάβει αποφάσεις και μέχρι τις 19 του ίδιου μήνα για το αλουμίνιο.

Η Ουάσινγκτον “δεν θα έπρεπε να υιοθετήσει, ελαφρά τη καρδία, περιοριστικά μέτρα υπό το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας (…) είναι μια αόριστη διατύπωση που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε καταχρήσεις”, πρόσθεσε ο Χετζούν, υπενθυμίζοντας ότι ήδη οι ΗΠΑ εφαρμόζουν μια “υπερβολικά προστατευτική” πολιτική όσον αφορά τη δική τους παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:12