search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:14
MENU CLOSE

Εκβιασμοί Ακιντζί για φυσικό αέριο: Ενδιάμεση φόρμουλα ή ξεκινάμε γεωτρήσεις με Τουρκία

18.02.2018 14:43
Εκβιασμοί Ακιντζί για φυσικό αέριο: Ενδιάμεση φόρμουλα ή ξεκινάμε γεωτρήσεις με Τουρκία - Media

 

Την ανάγκη να βρεθεί μια ενδιάμεση, συμβιβαστική φόρμουλα για το φυσικό αέριο καταδεικνύει ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σε συνέντευξή του στο CnnTürk, ο Μ. Ακιντζί προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί αυτή η φόρμουλα, τότε το ψευδοκράτος είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ερευνητικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού «ο φυσικός πλούτος του νησιού είναι κοινός και δεν αποτελεί αποκλειστική ιδιοκτησία των Ελληνοκύπριων».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε αναφορά στην πρόταση για σύσταση δικοινοτικής επιτροπής που θα ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα των υδρογοναθράκων, ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επίμονα την απέρριπτε, αρνούμενη να συζητήσει το θέμα με τους Τουρκοκύπριους καθώς «δεν αποτελούσε θέμα διαπραγμάτευσης».

Παράλληλα, είπε ότι για όλα τα προβλήματα στη σύγχρονη Κύπρο σημείο εκκίνησης είναι η πεποίθηση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι «της ανήκουν τα πάντα» και το ίδιο συμβαίνει και με την ΑΟΖ.
 
Σημειώνει σχετικά ότι για να τερματιστεί η ένταση, η ελληνοκυπριακή πλευρά «πρέπει να παραιτηθεί από την αδιάλλακτη και μονομερή γραμμή της» ώστε να μετατραπεί το πεδίο αυτό «από πεδίο αντιπαράθεσης σε πεδίο συνεργασίας».

Επίσης, ο Μ. Ακιντζί προειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση αυτό που συμβεί είναι το εξής: Όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι έχειτο δικαίωμα να διεξάγει έρευνες σ’ αυτές τις περιοχές, έτσι και οι Τουρκοκύπριοι, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα πράξουν το ίδιο».

«Και βέβαια, σε συνεργασία με την Τουρκία,  θα ξεκινήσουμε εργασίες με το καράβι γεωτρήσεων που απέκτησε η Τουρκία πριν από λίγο καιρό. Διότι αυτός ο πλούτος είναι κοινός. Δεν ανήκει αποκλειστικά στους ε/κ» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εκμεταλλεύτηκε την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με χώρες της περιοχής και συνεργασία με την Ελλάδα, σύναψε συμμαχίες στην ΑΟΖ με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ιορδανία, αναφερόμενος και στις πρόσφατες τριμερείς συναντήσεις. 

Προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς, κατά την εκτίμηση του τ/κ ηγέτη είναι να φέρει σε ρήξη την Τουρκία με τις Μεγάλες Δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που προκύπτει από την επιλογή των εταιρειών στις οποίες παραχωρήθηκε άδεια για έρευνες: την αμερικανική Exxon Mobil, την ιταλική ΕΝΙ και τη γαλλική Total.

Πηγή: philenews

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:10