search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 08:29
MENU CLOSE

Συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί τη Δευτέρα

04.12.2011 15:16
Συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί τη Δευτέρα - Media

Στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, την ερχόμενη Δευτέρα στο Παρίσι, αναμένεται να βρεθεί η θεσμική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, την ερχόμενη Δευτέρα στο Παρίσι, αναμένεται να βρεθεί η θεσμική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μέσω του ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών και των αυτόματων κυρώσεων στους παραβάτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus, στο οποίο αναφέρεται η Deutsche Welle, Γερμανία και Γαλλία είναι αποφασισμένες στην επιβολή ενός αυστηρότερου Στμφώνου Σταθερότητας με κυρώσεις για όσες χώρες είναι δημοσιονομικά απείθαρχες.

Σε περίπτωση που η πλειονότητα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης πει «όχι» στα σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα, δεν αποκλείεται Παρίσι και Βερολίνο να συμφωνήσουν μόνο με τις χώρες του λεγόμενου «σκληρού πυρήνα», δηλαδή τις Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και όσες ακόμα ενδιαφέρονται.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Neue Passauer Presse, ότι «η γερμανική οικονομία θα ξεπερνούσε τις δυνατότητές της αν εγγυούταν για τα χρέη όλων των κρατών», επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεση του Βερολίνου στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων.

Στην ίδια συνέντευξη μίλησε επίσης για την αναγκαιότητα αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, έτσι ώστε να είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες.

Σε χθεσινό της σχόλιο, σχετικά με τα σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro επισημαίνει: «Η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί μια νέα Συνθήκη και αυστηρότερες κυρώσεις για όσες χώρες παραβαίνουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ο Νικολά Σαρκοζί δεν έχει αντίρρηση. Η Γαλλία έκανε υποχωρήσεις έτσι ώστε να επικρατήσει περισσότερη πειθαρχία στην Ευρώπη. Ως αντάλλαγμα η Γερμανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να εγγυηθεί την αλληλεγγύη στην Ευρώπη, όταν χρειαστεί».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 08:28