search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:36
MENU CLOSE

Αποζημίωση από την Novartis θα ζητήσει η κυβέρνηση

20.02.2018 07:55
Υπόθεση Novartis: Μεγαλύτερη των τριών δισ. η ζημιά που υπέστη το δημόσιο, δείχνει η έρευνα - Media

 

Στην κατεύθυνση της διεκδίκησης αποζημίωσης από την φαρμακευτική εταιρία Νovartis προσανατολίζεται η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να προσδοθεί, πέραν των ποινικών ευθυνών σε πολιτικούς, βαρύτητα στην αποζημίωση του Δημοσίου από την εταιρεία για τις παράνομες πρακτικές που διερευνώνται.

Οι αστικές αξιώσεις, και κυρίως το ύψος τους, θα εξαρτηθούν από την αποτίμηση σωρείας στοιχείων που διαθέτουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς σε σχέση με τις πρακτικές της εταιρείας από το 2000 μέχρι το 2015. Οι αγωγές, σύμφωνα με έγκυρες πηγές της εφημερίδας «Καθημερινή», θα στηριχθούν στα στοιχεία της δικογραφίας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται συγκεκριμένα δεδομένα για το μερίδιο αγοράς, την τιμολόγηση των φαρμάκων, τις εταιρικές πρακτικές κ.ά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη εκτιμήσεις για ζημία του Δημοσίου πολλών δισ. ευρώ.

Η κίνηση της κυβέρνησης να στραφεί κατά της Novartis, βασιζόμενη στην εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης για πολλά χρόνια, εκτιμάται ότι θα έχει ως συνέπεια να εξισορροπηθεί το ατεκμηρίωτο –σε πολλά σημεία– των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες δέχονται σωρεία επικρίσεων.

Και ενώ η κίνηση διαδικασίας αστικών αξιώσεων αποτελεί κομβικής σημασίας θέμα για την κυβέρνηση, η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, με τη δρομολόγηση άμεσα των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αναμένεται να εκτοξεύσει στα ύψη την πολιτική σύγκρουση, καθώς οι δέκα αναφερόμενοι στην πρόταση πολιτικοί και η αντιπολίτευση εξαπολύουν ήδη μύδρους, καταγγέλλοντας ως προϊόν κατασκευής τη σχετική δικογραφία. Αλλωστε, η αποστολή των όποιων στοιχείων για πολιτικούς στη Βουλή έγινε με το λεγόμενο «αμελλητί», δηλαδή χωρίς δικαστική αξιολόγηση, ωστόσο, όπως δήλωσε στην «Κ» πηγή με γνώση της υπόθεσης, «αν είχαμε τη δυνατότητα αξιολόγησης και έρευνας, από τους δέκα στη Βουλή θα πήγαιναν πολλοί λιγότεροι…».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10