search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:03
MENU CLOSE

Η Mέρκελ δρομολογεί τη διαδοχή της – Υπέδειξε τη νέα γενική γραμματέα του CDU

20.02.2018 09:39
Η Mέρκελ δρομολογεί τη διαδοχή της  - Υπέδειξε τη νέα γενική γραμματέα του CDU - Media

 

Η Άγγελα Μέρκελ υπέδειξε την πρωθυπουργό του κρατιδίου του Ζάαρ Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ ως νέα γενική γραμματέα του CDU. Χαρακτηριστικά της ο πραγματισμός, οι κοινωνικές ευαισθησίες και οι συντηρητικές αξίες.Το προεδρείο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) υπερψήφισε τη Δευτέρα το πρωί την πρόταση της προέδρου του κόμματος Άγγελα Μέρκελ να προτείνει στο έκτακτο κομματικό συνέδριο, που θα συγκληθεί στις 26 Φεβρουαρίου, την Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ ως νέα γενική γραμματέα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως με αυτή την κίνηση, η καγκελάριος Μέρκελ ανταποκρίνεται στο αίτημα πολλών στο κόμμα της να δρομολογήσει τη διαδοχή της.

Και για τα γερμανικά δεδομένα το όνομα Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ δεν είναι εύκολο να το προφέρει κανείς. Αλλά θα πρέπει μάλλον να το συνηθίσει κανείς. Η νυν πρωθυπουργός του μικρού γερμανικού κρατιδίου του Ζάαρ, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με τη Γαλλία, αναδεικνύεται σε κεντρικό παίκτη της γερμανικής πολιτικής σκηνής και σε δελφίνο για τη διαδοχή της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Να σημειωθεί πως και η κ. Μέρκελ κατείχε το αξίωμα της ΓΓ του CDU πριν αναλάβει την ηγεσία του κόμματος και στη συνέχεια εκλεγεί καγκελάριος.

Η επιλογή της κ. Κραμπ-Κάρενμπαουερ, που θεωρείται έμπιστη της καγκελαρίου Μέρκελ, εξέπληξε μεν την κοινή γνώμη της Γερμανίας, ωστόσο κανείς δεν αμφισβητεί τις πολιτικές της ικανότητες. Η 55χρονη μητέρα τριών παιδιών ήταν διαδοχικά υπουργός Εσωτερικών, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο κρατίδιο του Ζάαρ πριν αναδειχθεί το 2011 πρωθυπουργός του κρατιδίου. Από τότε κατάφερε δύο φορές να κερδίσει τις τοπικές εκλογές – την τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2017, σε μια περίοδο που το κόμμα της σημείωνε σε εθνικό επίπεδο θεαματική πτώση.

Πραγματισμός και κοινωνικές ευαισθησίες

Όπως και η καγκελάριος, η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ χαρακτηρίζεται από πραγματισμό και δεν διακατέχεται από ιδεολογικές αγκυλώσεις. Στα θέματα της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής υποστηρίζει τις θέσεις της αριστερής πτέρυγας του κόμματός της. Σε ζητήματα όμως αξιών η καθολική πολιτικός διατηρεί συντηρητικές απόψεις. Όπως και η Άγγελα Μέρκελ, έτσι και η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ είχε διαφωνήσει με το να νομιμοποιηθεί ο «γάμος για όλους», με τον οποίο δόθηκε η δυνατότητα ενός πολιτικού γάμου σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Πηγή: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:02