search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:33
MENU CLOSE

Novartis: Σε θέσεις μάχης τα επιτελεία – Αποχώρηση από την ψηφοφορία εξετάζουν στην ΝΔ

20.02.2018 10:14
Υπόθεση Novartis: Μεγαλύτερη των τριών δισ. η ζημιά που υπέστη το δημόσιο, δείχνει η έρευνα - Media

 

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία εν όψει της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, που θα διενεργηθεί αύριο, Τετάρτη. 

Από την μία ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται με συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από την άλλη ηΝέα Δημοκρατία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα στη διάρκεια της ψηφοφορίας, εφόσον στηθούν 10 κάλπες. 

Η συζήτηση της πρότασης θα ξεκινήσει στις 9:00 – με αρχικό προγραμματισμό να ολοκληρωθεί έως τις 22:00 – και τότε να ξεκινήσει η ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία, όλοι θα μιλήσουν ενώπιον της Ολομέλειας, εκτός του Ευρωπαίου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, και θα στείλει υπόμνημα.

Προετοιμασία στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζουν για την τακτική, ενώ ο κομματικά ισχυρός Θοδωρής Δρίτσας αναμένεται να είναι ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς συνδυάζει νομικές σπουδές είναι και φαρμακοποιός. 

Στη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση της Προανακριτικής τον λόγο θα λάβουν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ως ο εισηγητής της πλειοψηφίας, και η ηγεσία των υπουργείων Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, καθώς και οι Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Αποχωρεί η ΝΔ; 

Σε εξέλιξη βρίσκεται συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης των βουλευτών του κόμματος κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, εάν τελικά στηθούν 10 κάλπες και όχι μόνο μία.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας «θα δούμε, η ΝΔ έχει τα όπλα της». 

«Δεν έχουμε να κρύψουμε απολύτως τίποτα. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, θα σταθούμε απέναντι σε αυτή τη μεθόδευση και στην Ολομέλεια», είπε ο κ. Χατζηδάκης.  

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΝΔ, οι 10 κάλπες και ο διαφορετικός αριθμός ψήφων που θα βρεθούν μέσα σε αυτές, θα προκαλέσουν νέο κύκλο συζήτησης για το ποιος ή ποιοι από τους 10 πολιτικούς θεωρείται πιο πιθανό να εμπλέκεται στην υπόθεση με τις μίζες της Novartis.

Λοβέρδος: «Αρχισυμμορίτης» Αλέξης Τσίπρας 

Αύριο στη Βουλή θα αποδειχτεί ότι η υπόθεση Novartis είναι ένα «σκηνικό» που έχει στήσει η κυβέρνηση, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ενόψει της συνεδρίασης της Ολομέλειας όπου θα συζητηθεί η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Πρόκειται για «100% σκευωρία», είπε ο κ. Λοβέρδος, τονίζοντας ότι εάν οι καταγγελίες σε βάρος και των υπόλοιπων εννέα εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων είναι εξίσου ανεδαφικές με αυτές που αφορούν τον ίδιο, τότε είναι προφανές ότι υπήρξε στοχοποίηση αντιπάλων της κυβέρνησης.

Ο κ. Λοβέρδος αποκάλεσε «αρχισυμμορίτη» της υπόθεσης Novartis τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες του πρωθυπουργού παραπέμπουν σε άρθρα του ποινικού κώδικα που αφορούν τη σύσταση συμμορίας.

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε για την υπόθεση Novartis ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υποβάλλοντας μήνυση το πρωί της Τρίτης. Το όνομα του κ. Βενιζέλου περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή μαζί με άλλα εννέα πολιτικά πρόσωπα, πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς.

Μήνυση από Βενιζέλο 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατέθεσε έγκληση και μήνυση κατά του ενός από τους τρεις ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis. Οπως αναφέρει κ. Βενιζέλος σε δήλωσή του «ψέλλισε, το όνομά μου κατά τρόπο αυταπόδεικτα ψευδή. Στρέφομαι όμως και κατά των αυτουργών και των συνεργών μιας σειράς εγκλημάτων που έχουν βαρύ θεσμικό χαρακτήρα». Πρόσθεσε ότι «η κραυγαλέα ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση είναι το λιγότερο. Διεπράχθη σε βάρος μου κατάχρηση εξουσίας με τη νομική έννοια του όρου. Με εξέθεσαν σε δίωξη, ενώ γνώριζαν όχι απλώς ότι είμαι αθώος αλλά παντελώς άσχετος με την υπόθεση».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι «αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες βδομάδες έχουν προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό και υπουργούς του ένα χρόνο πριν. Η κυβέρνηση αντιποιείται εισαγγελικά και δικαστικά καθήκοντα. Προαναγγέλλει, προετοιμάζει, οργανώνει, παρεμβαίνει, αξιολογεί, προωθεί».

Κομισιόν: Ουδέν σχόλιον

«Ουδέν σχόλιον» είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τη συγκρότηση από τη Βουλή των Ελλήνων επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis, στην οποία έχει κληθεί να τοποθετηθεί ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής, ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για τους Επιτρόπους που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους ζητήματα στη χώρα τους, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε ότι πρόκειται για μια υπόθεση προκαταρκτικής εξέτασης, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας και του ελληνικού Συντάγματος. «Η Επιτροπή δεν σχολιάζει αυτές τις εθνικές διαδικασίες», προσέθεσε ο κ. Σχοινάς, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο είχε απαντήσει όταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα στις 8 Φεβρουαρίου. «Δεν σχολιάζουμε διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη», πρόσθεσε ο Μ. Σχοινάς, σημειώνοντας: «Ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος είναι εδώ, απασχολημένος και συνεχίζει τη δουλειά του».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:27