search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:45
MENU CLOSE

Και η Γερμανία στο κάδρο των διαπραγματεύσεων για ΠΓΔΜ – Τσίπρας: Οριστική λύση με αλλαγή συνταγματικής ονομασίας

20.02.2018 12:09
Και η Γερμανία στο κάδρο των διαπραγματεύσεων για ΠΓΔΜ - Τσίπρας: Οριστική λύση με αλλαγή συνταγματικής ονομασίας  - Media

 

Οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και διμερώς συνεχίζονται με τον πρωθυπουργό της γείτονος Ζόραν Ζάεφ να δηλώνει αισιόδοξος για λύση ως το καλοκαίρι, επιμένοντας ωστόσο σε δηλώσεις του ότι ζητήματα ταυτότητας δεν υπάρχουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Στο κάδρο των διαπραγματεύσεων εμφανίζεται να μπαίνει πλέον και η ΕΕ δια της Γερμανίας, καθώς τα επόμενα εικοσιτετράωρα τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα συναντήσει στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζ. Ζάεφ. Στο μεταξύ, ήδη είχε τηλεφωνική συνομιλία μαζί της ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το ζήτημα της ΠΓΔΜ ενώ αναμένεται τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να της θέσει και πάλι την ατζέντα ελληνικού ενδιαφέροντος: ΠΓΔΜ και Τουρκία. Στο τηλεφώνημα που ήδη πραγματοποιήθηκε, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για οριστική λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτή περνάει μέσα από την αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας.   

Μετά τις επαφές των δύο ΥΠΕΞ με Νίμιτς στη Βιέννη και την συνάντηση των Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στη Σόφια την περασμένη Παρασκευή, επόμενο βήμα στη διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι η επίσκεψη Κοτζιά στη Σόφια , η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες που φαίνεται να διέρρευσαν από το ΥΠΕΞ της γείτονος προγραμματίζεται τελικά για τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου.

Οι δηλώσεις και από τις δύο πλευρές επικεντρώνουν στην ονομασία με τον Κοτζιά να επιμένει ότι δεν έχουμε βαφτίσια, αλλά γάμο: «είναι σαν μια ωραία κυρία που έρχεται στο γάμο και αναρωτείται εάν στο επίθετό της θα προσθέσει και το επίθετο το ανδρός της», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Reuters. Από την άλλη ο Ζάεφ έχει δηλώσει ότι η χώρα του δέχεται να υπάρξει γεωγραφικός προσδιορισμός, ωστόσο μέχρι στιγμής βάζει πάγο σε θέματα όπως η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας και η ταυτότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει τις τελευταίες μέρες ότι από τα 7 ζητήματα στα οποία επιμένει ότι δε συμπεριλαμβάνονται θέματα ταυτότητας, έχουν λυθεί τα 3. Πάντως σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η ατζέντα περιλαμβάνει το όνομα, το εύρος χρήσης, την ιθαγένεια (ταυτότητα), τη γλώσσα,  τα ακρωνύμια, τις συντμήσεις της νέας ονομασίας, και την εμπορική χρήση. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:44